23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Σμάρω Στεφανίδου

Fe-Memorance: Σμάρω Στεφανίδου


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Σμάρω Στεφανίδου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Ήλθε στη ζωή στις 4 Σεπτεμβρίου του 1913 στην Αθήνα και απεβίωσε στις 7 Νοεμβρίου του 2010. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή της Αθήνας, γνώριζε ξένες γλώσσες και έπαιζε πιάνο. Ήδη, από πολύ μικρή ηλικία εμφανιζόταν στο θέατρο σε παραστάσεις για παιδιά. Η οικογένειά της δεν υποστήριξε την επιθυμία της να ασχοληθεί με την υποκριτική, και έτσι κρυφά εργαζόταν, για να μπορέσει να σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, όπως με την Κατερίνα Ανδρεάδη, την Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χόρν, τον Λάμπρο Κωσταντάρα, τον Γιάννη Φέρτη, την Ξένια Καλογεροπούλου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Στέφανο Ληναίο, τον Γιάννη Γκιωνάκη, τον Νίκο Κούρκουλο, τον Αντώνη Αντύπα. Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα της ήταν όταν υποδύθηκε την Εκάβη στο έργο «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Τσαρούχη. Ακόμα, έχει συμμετάσχει σε αρκετούς θιάσους όπως στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη (1937-1940), της Κατερίνας Ανδρεάδη (1940-1942 και 1944), του Θέατρου Τέχνης (1942-1944), των Ενωμένων Καλλιτεχνών (1946), του Βασίλη Λογοθετίδη (1952-1960) και του Δημήτρη Χορν (1960-1962).

Το 1951, πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με την ταινία του Ζερβού «Τα τέσσερα σκαλοπάτια». Έκτοτε, απέκτησε ενεργό ρόλο στην ελληνική φιλμογραφία (ενδεικτικά «Ο τρελός τα έχει 400»), σε τηλεοπτικές σειρές («Ένας βλάκας και μισός») και σε διασκευές θεατρικών έργων. Ακόμα, ασχολήθηκε και με το ραδιόφωνο, καθώς συμμετείχε σε πολυάριθμες θεατρικές και λογοτεχνικές εκπομπές (ραδιοφωνική μεταφορά του μυθιστορήματος «Το Τρίτο Στεφάνι», του Κώστα Ταχτσή, που μεταδόθηκε από το τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΤ). Όσον αφορά την προσωπική της ζωή παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη (1913-1965), με τον οποίο απέκτησε μια κόρη. Στη συνέχεια, μαζί με την κόρη της διαμόρφωσαν έναν πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala, στο Χαλάνδρι, που στεγάζει μαθήματα και σεμινάρια καλλιτεχνικής φύσεως, παραστάσεις και πολυ-πολιτισμικές εκδηλώσεις.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.