24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ρεγγίνα Γιάου

Fe-Memorance: Ρεγγίνα Γιάου


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Regina Yaou υπήρξε συγγραφέας. Ήλθε στη ζωή το 1955 στην Ακτή του Ελεφαντοστού και απεβίωσε στις 4 Νοεμβρίου του 2017. Υπήρξε μέλος μιας οικογένειας με λογοτεχνικό υπόβαθρο. Έχοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα, άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα της ποιήματα από πολύ μικρή ηλικία. Στη συνέχεια, φοίτησε σ’ ένα τεχνικό γυμνάσιο της Cocody. Εκεί, το 1977, πήρε μέρος σ’ έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώθηκε από τον εκδοτικό οίκο Nouvelles éditions africaines. Η Regina συμμετείχε στο διαγωνισμό, έχοντας συγγράψει μια νουβέλα με τίτλο “La Citadine”, η οποία παρέμεινε αδημοσίευτη, αλλά κέρδισε ένα βραβείο στο διαγωνισμό.
Το 1977 ολοκλήρωσε το πρώτο της μυθιστόρημα “Lezou Marie ou les écueils de la vie”, το οποίο το παρουσίασε σε έναν συντάκτη το 1981 και το δημοσίευσε το 1982. Ακόμα, το 1982, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο University of Tours, και για ένα χρόνο στο Université Félix Houphouët – Boigny στο Cocody. Το 1985, έγραψε το “La révolte d’ Affiba” και έκτοτε ακολούθησε η συγγραφή και άλλων μυθιστορημάτων.
Σημαντική περίοδος στη ζωή της ήταν όταν βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ως φιλοξενούμενη λέκτορας σε διάφορα πανεπιστήμια (από το 1991 έως το 1993). Από το 2005 μέχρι το 2009, βρέθηκε για άλλη μια φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συμμετείχε σε μια έρευνα συγκριτικής μελέτης των ομοιοτήτων μεταξύ των ιστοριών των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών και εκείνων της πατρίδας της. Από τη δεκαετία του 1990, η Regina δημοσίευσε μια σειρά έργων της χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα, όπως Joëlle Anskey και Ruth Owotchi. To συγγραφικό της έργο σε γενικές γραμμές αφορά ζητήματα της σύγχρονης ζωής και το ρόλο των γυναικών στην κοινωνία της Ακτής Ελεφαντοστού (ενδοοικογενειακή βία, απιστία και μητρότητα). Κάποια από τα βιβλία της, με τα οποία συμμετείχε στην τελευταία διεθνή έκθεση βιβλίου στο Abidijan είναι τα ακόλουθα: το “Aihui Anka” (1988), το “Le Prix de la Révolte” (1997), το “Les Germes de la mort. Tome 1: Brah la villageoise” (1998), το “L’indésirable” (2001), το “Le glas de l’infortune” (2005), το “Coup d’État” (2009), το “Dans l’antre du loup” (2010), το “Opération fournaise” (2012). Το 2014, έλαβε βραβείο από τον πρόεδρο της Cote d’ Ivoire.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.