23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ προσωρινή διαγραφή Κόρμπιν και η πολιτική κρίση που δημιουργείται στους Εργατικούς

Η προσωρινή διαγραφή Κόρμπιν και η πολιτική κρίση που δημιουργείται στους Εργατικούς


Του Θάνου Παγκούτσου,

O Τζέρεμι Κόρμπιν υπηρέτησε ως ηγέτης της αντιπολίτευσης και των Εργατικών από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2020. Ανήκει πολιτικά στην παραδοσιακή αριστερή πτέρυγα των Εργατικών, υποστηρίζοντας σοσιαλιστικές πολιτικές για το πεδίο της οικονομίας, δηλώνοντας θερμός αντίπαλος της πολιτικής της λιτότητας, όπως εφαρμόστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και στις χώρες της Ευρωζώνης μετά την οικονομική κρίση του 2010.

Εκλέγεται βουλευτής από το 1983. Από την αρχή της πολιτικής του καριέρας υποστήριξε έντονα το παλαιστινιακό ζήτημα μαζί με ιδεολογικά εσωκομματικούς του συμμάχους, εν αντιθέσει με την επίσημη γραμμή του κόμματος, η οποία ήταν πιο αποχρωματισμένη. Με την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος, η οποία ακολουθήθηκε από εισδοχή νέων μελών, παρατηρήθηκε μια πιο σκληρή στάση έναντι του Ισραήλ, καθώς πλέον η πολιτική ηγεσία του κόμματος ήταν υπερ της διεκδίκησης περισσότερων δικαιωμάτων και χώρου ελευθερίας για τους Παλαιστίνιους. Ακολούθησαν αρκετά συμβάντα αντισημιτικού χαρακτήρα, στα οποία η ηγεσία έμεινε αδρανής και δέχθηκε ποικίλα κατακριτικά σχόλια από ένα μεγάλο μέρος της κομματικής γραμμής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της γερμανικής DW το 2018, η ασυμφωνία υιοθέτησης εκείνη την περίοδο στο καταστατικό του κόμματος όλων των όρων που χαρακτηρίζουν το Ολοκαύτωμα, τους οποίους έχει θέσει η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος, υπεδείκνυε την σχέση του Κόρμπιν με Παλαιστίνιους τρομοκράτες και την εν γένει εχθρότητα του εναντίον του Ισραήλ. Τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου είχαν χαρακτηρίσει τον τότε ηγέτη των Εργατικών ως έναν ασυμβίβαστο πολιτικό, με στείρες ιδέες και ρατσιστική συμπεριφορά, ενώ υπήρξαν αναφορές και σε εβραϊκές εφημερίδες για την επικινδυνότητα Κόρμπιν. Το αντισημιτικό του παρελθόν έπαιξε μεγάλο ρόλο και στην αδυναμία νίκης και επικοινώνησης του πολιτικού προγράμματος του κόμματος στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, στις οποίες οι Εργατικοί ηττήθηκαν από τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον με ποσοστό 32.1 τοις εκατό έναντι 43.6 που έλαβαν οι Συντηρητικοί.

Απόρροια αυτής της ήττας ήταν η αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος, με τον Κιρ Στάρμερ να αναλαμβάνει την θέση του αρχηγού τον Απρίλιο του 2020. Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί ώρα Μεγάλης Βρετανίας δημοσιεύθηκε η έκθεση της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία το Εργατικό Κόμμα επί αρχηγίας Κόρμπιν ήταν υπεύθυνο για πράξεις παρενόχλησης και διάκρισης έναντι των Εβραίων. Η άμεση απάντηση του πρώην ηγέτη του κόμματος με την οποία αναφέρει ότι «το ζήτημα υπερεκτιμήθηκε δραματικά για πολιτικούς λόγους», ήταν η αιτία της απόφασης της νέας ηγεσίας για προσωρινή διαγραφή του από μέλος του κόμματος. Θα ακολουθήσει περαιτέρω έρευνα σχετικά με όλα τα γεγονότα και τις πρακτικές εκείνης της περιόδου για να αποφανθεί συνολικά το κόμμα για μόνιμη ή όχι διαγραφή, ενώ έντονες είναι τις τελευταίες ημέρες οι διεργασίες στην αριστερή πλευρά του κόμματος για ενδεχόμενη προσπάθεια εκκαθάρισης των υποστηρικτών του Κόρμπιν από τα κομματικά όργανα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Παγκούτσος
Θάνος Παγκούτσος
Γεννήθηκε το 1998 στην Πτολεμαΐδα. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας και τελειόφοιτος φοιτητής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαθέτει άριστη γνώση Αγγλικών και καλή γνώση γαλλικών. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές Erasmus στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών το εαρινό εξάμηνο του 2019. Τα ενδιαφέροντα του επικεντρώνονται στην πολιτική ανάλυση, την Ευρωπαϊκή πολιτική, τα πολιτιστικά θέματα και την πολιτιστική διπλωματία.