24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Αλπαΐς του Κουντό

Fe-Memorance: Αλπαΐς του Κουντό


Της Μαριτίνας Γκίνη,

Η Αλπαΐδα ή Αλπαΐς από το Κουντό ήταν γνωστή για την πίστη της, καθώς και για τη θεωρία της πως η γη ήταν στρογγυλή, πριν αυτό ανακαλυφθεί. Γεννήθηκε το 1150 στο Κουντό της Γαλλίας κοντά στο μοναστήρι του Έρχαλις, η οικογένεια της ασχολούταν με τη γη. Τα παιδικά της χρόνια στιγματίστηκαν από την νόσο του Χάνσεν, με αποτέλεσμα να αφοσιωθεί ακόμα περισσότερο στην πίστη της. Εξαιτίας των συνεχών νηστειών και της ασθένειάς της, ήταν υποσιτισμένη, υποστηριζόταν ότι, λόγω της αγιότητάς της, μπορούσε να ζει μόνο με τη Θεία Ευχαριστία.

Ο Αρχιεπίσκοπος του ΣενςΓκιγιόμ, έστειλε επιτροπή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι η Αλπαΐδα  ζούσε μόνο λαμβάνοντας τη Θεία Ευχαριστία. Η επιτροπή επιβεβαίωσε τα όσα υποστηρίζονταν και ο Αρχιεπίσκοπος ανήγειρε μια εκκλησία ακριβώς δίπλα από το σπίτι της. Το 1170, είδε σε όραμα την Παρθένο Μαρία και από τότε ιάθηκε από την ασθένειά της. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η αγιότητά της έγινε γνωστή και πλήθος κόσμου συνέρρεε, για να τη δει και να την προσκυνήσει. Αξιοσημείωτο είναι πως η βασίλισσα Αδέλλα της Γαλλίας την θεωρούσε σύμβουλό της και το 1180 έκανε μια δωρεά στο μοναστήρι «από αγάπη για την Αλπαΐδα».

Εκτός από τη βαθιά πίστη της, ήταν γνωστή και για τη θεωρία της πως η Γη είναι στρογγυλή. Υποστήριζε πως είδε σε όραμα τον κόσμο να αιωρείται σε έναν κύκλο περικυκλωμένο από νερό και τον ήλιο μεγαλύτερο από τη Γη. Αυτή η άποψη προέκυψε από απλή παρατήρηση, ωστόσο, οι γυναίκες της εποχής της επικαλούνταν συχνά οράματα ή την Θεία Επιφοίτηση για να εξηγήσουν επιστημονικά ζητήματα, καθώς θεωρούνταν αναξιόπιστες  για οποιαδήποτε λογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη σκέψη. 

Η Αλπαΐδα έφυγε από τη ζωή στις 3 Νοεμβρίου 1211 και τάφηκε στην εκκλησία του Κουντό. Το 1874, αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Πίο Θ΄ και έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο την ημέρα του θανάτου της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.