17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤι είναι το Decentralized Finance και γιατί αλλάζει όλα όσα ξέραμε μέχρι...

Τι είναι το Decentralized Finance και γιατί αλλάζει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα


Του Παναγιώτη Μέκρα,

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η τεχνολογία blockchain έχει αρχίσει να υιοθετείται παγκοσμίως από μικρές και μεγάλες εταιρίες, εμπορικές τράπεζες μέχρι και Κεντρικές Τράπεζες. Τον τελευταίο καιρό το Decentralized Finance (DeFi) έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο γνωστό, με όλο και περισσότερες DeFi εφαρμογές να δημιουργούνται.

Τι ακριβώς είναι το Decentralized Finance (DeFi); Με απλά λόγια, το DeFi αναφέρεται σε χρηματοοικονομικές εφαρμογές, αποκεντρωμένες και ανοιχτού κώδικα, βασισμένες σε τεχνολογίες blockchain. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αποκεντρωμένο και διαφανές οικονομικό περιβάλλον που θα είναι διαθέσιμο σε όλους χωρίς κεντρικό έλεγχο και ενδιάμεσους. Ο καθένας θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές και τραπεζικές υπηρεσίες, κάτι που μέχρι πριν ήταν αδύνατο για διάφορους λόγους. Το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται σε ενδιάμεσους και απαρχαιωμένες διαδικασίες και τεχνολογίες που αυξάνουν το κόστος των υπηρεσιών, κάνουν την όλη διαδικασία πιο χρονοβόρα και δυσκολεύουν την πρόσβαση. Το DeFi, με τη βοήθεια της τεχνολογίας blockchain, λύνει όλα αυτά προβλήματα, αφαιρεί τους ενδιάμεσους και αυτοματοποιεί όλες τις διαδικασίες. 

Το Decentralized Finance προσφέρει πρόσβαση σε άμεσα και αυτοματοποιημένα δάνεια με χαμηλά επιτόκια, ψηφιακές συναλλαγές χωρίς κόστη, αποκεντρωμένες ταυτότητες, αποκεντρωμένα χρηματιστήρια χωρίς ενδιάμεσους και κόστος προμηθειών και πολλά άλλα.

Διαχείριση Περιουσιακών Στοιχείων

Με την τεχνολογία blockchain και τις DeFi εφαρμογές μπορείς να είσαι στην ουσία η δική σου τράπεζα και να έχεις τον έλεγχο των χρημάτων, κρυπτονομισμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων σου, να συναλλάσσεσαι άμεσα και χωρίς κόστος, καθώς επίσης και να κερδίζεις επιτόκιο στα χρήματα και στα κρυπτονομίσματα που έχεις στο πορτοφόλι σου.

Αποκεντρωμένα Δάνεια

Ο καθένας μπορεί να δανείσει ή να δανειστεί χρήματα χωρίς την ανάγκη κάποιας τράπεζας ή ενδιάμεσου. Τα κρυπτονομίσματα ή ψηφιακά νομίσματα του καθενός χρησιμοποιούνται ως εγγύηση/ενέχυρο σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών και έτσι οποιοσδήποτε μπορεί να λαμβάνει δάνεια σε μόλις λίγα λεπτά. Το DeFi προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους δανειστές και τους δανειολήπτες έναντι των παραδοσιακών τραπεζών, όπως εκμηδένιση της γραφειοκρατίας, πλήρης διαφάνεια και ίσοι όροι για όλους τους συμμετέχοντες, χωρίς διακρίσεις και χωρίς την ανάγκη απόδειξης της πιστοληπτικής του ικανότητας, χαμηλότερο κόστος για δανειολήπτες και δανειστές, καθώς δεν υπάρχουν πουθενά μεσάζοντες.

Αποκεντρωμένα Ανταλλακτήρια 

Ένα Αποκεντρωμένο Ανταλλακτήριο παρέχει τη δυνατότητα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων και ψηφιοποιημένων περιουσιακών στοιχείων χωρίς την ανάγκη λογαριασμού συναλλαγών ή μεσάζοντος. Κάθε συναλλαγή πραγματοποιείται απευθείας μεταξύ των πορτοφολιών (blockchain wallets) των χρηστών. Ένα έξυπνο συμβόλαιο (smart contract) επιτρέπει την αυτόματη αντιστοίχιση της προσφοράς και ζήτησης (αγοραστές-πωλητές). Προσφέρουν πλεονεκτήματα όπως χαμηλότερες χρεώσεις, ελαχιστοποίηση των spreads των συναλλαγών, ιδιωτικότητα και ασφάλεια συναλλαγών και εισαγωγή προσαρμόσιμων παραμέτρων στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Αποκεντρωμένες Ασφαλιστικές Υπηρεσίες

Το DeFi δημιουργεί νέες ευκαιρίες και νέα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο. Για παράδειγμα, η εισαγωγή της ασφάλισης Peer-to-Peer. Η ασφάλιση P2P λειτουργεί ως ένα ανθρωποκεντρικό δίκτυο κατανομής κινδύνων. Αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα ανθρώπων ενώνεται για να ασφαλιστεί έναντι ενός κοινού κινδύνου, χωρίς την συμμετοχή ασφαλιστικής εταιρίας. Η ασφάλιση στο blockchain προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους πελάτες όπως γρήγορες και αυτόματες πληρωμές μέσω έξυπνων συμβολαίων, σημαντική μείωση του κόστους, πλήρης διαφάνεια και ίσοι όροι για όλους τους ασφαλισθέντες και δημιουργία νέων ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Αποκεντρωμένες Ταυτότητες

Υπάρχουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα χωρίς Εθνική Ταυτότητα παγκοσμίως, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση τους σε βασικές οικονομικές και πολιτικές δραστηριότητες. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν πρόσβαση σε ένα φθηνό smartphone. Το DeFi δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους και να αποκτήσουν τη δική τους ψηφιακή ταυτότητα.

Το Decentralized Finance είναι εδώ για να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να προσφέρει πράγματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν θα φανταζόμασταν. Οι νέες τεχνολογίες υιοθετούνται πιο γρήγορα από ποτέ και οι παραδοσιακές τράπεζες γίνονται όλο και πιο αχρείαστες στη νέα ψηφιακή οικονομία. Η τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα είναι εδώ για να μείνουν και να φέρουν σημαντικές αλλαγές σε όλο το εύρος της παγκόσμιας οικονομίας και σε πολλούς κλάδους.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Μέκρας
Παναγιώτης Μέκρας
Απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενεργός επενδυτής από 18 χρονών, ασχολείται με την επικαιρότητα και την οικονομία σε καθημερινή βάση και τα κύρια ενδιαφέροντά του είναι τα χρηματοοικονομικά, οι επενδύσεις και οι νέες τεχνολογίες.