20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕβδομαδιαία Ανασκόπηση των Διεθνών Αγορών

Εβδομαδιαία Ανασκόπηση των Διεθνών Αγορών


Του Σταύρου Λουκά,

Το χρηματιστήριο έπεσε απότομα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, διαγράφοντας τα κέρδη της Πέμπτης, για να κλείσει μια από τις χειρότερες εβδομάδες και τον χειρότερο μήνα από τον Μάρτιο. Η μεταβλητότητα κυριάρχησε στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, με τους επενδυτές να φοβούνται την αβεβαιότητα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, τον αριθμό-ρεκόρ μολύνσεων από τον COVID-19 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς και το ξεκίνημα του νέου κύματος lockdown σε όλη την Ευρώπη.

Ο δείκτης Nasdaq (QQQ), που ως γνωστόν ακολουθεί τις «βαριές» τεχνολογίες, παρουσίασε τη χειρότερη εικόνα, έκλεισε την ημέρα 2,54% κάτω, το S&P 500 (SPY) έκλεισε την ημέρα 1% κάτω και το Dow Jones (DIA) 0,52% κάτω. Την Πέμπτη το μεσημέρι, οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Apple (AAPL), η Amazon (AMZN) Alphabet (GOOG, GOOGL) και το Facebook (FB) ανέφεραν τα τριμηνιαία κέρδη τους. Αν και τα περισσότερα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ανέφεραν ότι ξεπέρασαν τις προσδοκίες, οι μετοχές αυτών των εταιρειών (εκτός από την Alphabet) υποχώρησαν απότομα τη Παρασκευή. Μετά την ισχυρή απόδοση αυτών των μετοχών σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά φέτος, οι συμμετέχοντες στην αγορά είχαν θέσει τις προσδοκίες τους εξαιρετικά υψηλές. Με άλλα λόγια, οι έμποροι περίμεναν αυτές οι εταιρείες να ξεπεράσουν τις προσδοκίες με πολύ μεγαλύτερο περιθώριο από ό,τι έγινε πραγματικά.

Η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι μείωσε το ελάχιστο μέγεθος δανείου για το πρόγραμμα δανεισμού της Main Street σε $100.000 από $250.000 και ότι «τα τέλη έχουν προσαρμοστεί για να ενθαρρύνουν την παροχή αυτών των μικρότερων δανείων». Η ζήτηση για το πρόγραμμα δανεισμού ήταν αδύναμη μέχρι στιγμής, με την Fed να προσφέρει μόλις 400 δάνεια συνολικού ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τη συνολική χωρητικότητα 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως έχουν επισημάνει πολλοί ειδήμονες, πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν παραμείνει στο περιθώριο από τη λήψη περισσότερων δανείων που τελικά θα χρειαζόταν να πληρώσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δυστυχώς, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, αναφέρθηκαν χθες 88.521 νέες μολύνσεις κορονοϊού στις ΗΠΑ, άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ και 9.540 περισσότερες περιπτώσεις από αυτές που αναφέρθηκαν την Τετάρτη. Η τάση αυτή την εβδομάδα είναι ανησυχητική, δεδομένου ότι μόνο την περασμένη Παρασκευή, οι ΗΠΑ έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ τους για καθημερινές νέες μολύνσεις. Σύμφωνα με την Washington Post, ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων που αναφέρθηκαν σε εθνικό επίπεδο από τον Φεβρουάριο είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα φτάσει τα 9 εκατομμύρια την Παρασκευή, μόλις 15 ημέρες μετά τον αριθμό των 8 εκατομμυρίων. Τουλάχιστον 228.000 θάνατοι έχουν συνδεθεί με τον κορονοϊό στη χώρα.

Η Ευρώπη βρίσκεται στα όρια μιας δεύτερης έξαρσης του κορονοϊού, με την ήπειρο να αντιπροσωπεύει το 46% των παγκόσμιων περιπτώσεων και σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ. Margaret Harris, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, οι καθημερινές περιπτώσεις στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά «περίπου ένα τρίτο» και οι ημερήσιοι θάνατοι κατά «σχεδόν 40%» αυτήν την εβδομάδα. Αυτό το μήνα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία έχουν κηρύξει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επιβάλλοντας περισσότερους περιορισμούς για να προσπαθήσουν να μειώσουν την πίεση στα τμήματα ICU νοσοκομείων. Στη Γαλλία, τη χειρότερη χώρα, περισσότερα από τα μισά κρεβάτια ICU καταλαμβάνουν ασθενείς με COVID-19, σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές τάσεις, τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών σίγουρα θα έχουν τεράστια επίδραση στο χρηματιστήριο. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές σε ό,τι αποφασίσουν οι ΗΠΑ.

Βασικά Σημεία – Γεγονότα :

  • Η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία Fisker ολοκλήρωσε τη συγχώνευση της και έκανε το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή.
  • Η Google της Alphabet πρέπει να απαντήσει σε ένα περιφερειακό δικαστήριο πώς θα ανταποκριθεί σε μια ομοσπονδιακή αντιμονοπωλιακή αγωγή έως τα μέσα Νοεμβρίου, με τις δύο πλευρές να κάνουν αρχικές αποκάλυψεις αργότερα μέσα στον μήνα, δήλωσε ο δικαστής των ΗΠΑ Αμιτ Μεχτά σε σύντομη εντολή την Παρασκευή.
  • Το Netflix (NFLX) ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση τιμών για συνδρομητές των ΗΠΑ. Η τιμή ενός τυπικού προγράμματος Netflix αυξάνεται κατά $1 το μήνα στα $13,99, από $12,99. Η τιμή για τα προγράμματα premium αυξάνεται κατά $2 το μήνα στα $17,99 από $15,99. Το βασικό πρόγραμμα μονής ροής, χωρίς HD, παραμένει $8,99.
  • Η LG Chem, Ltd, μια εταιρεία που προμηθεύει υλικά μπαταρίας στην Tesla, ανακοίνωσε ότι δόθηκε το προβάδισμα στη διοίκηση της εταιρείας για την απόσυρση της επιχείρησης μπαταριών σε μια νέα οντότητα.
  • Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook (FB) Mark Zuckerberg δήλωσε την Πέμπτη στο τρίμηνο της εταιρείας ότι τα ιδιωτικά μηνύματα εξακολουθούν να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή επικοινωνίας -με το WhatsApp να βλέπει μόνο την ανταλλαγή 100 δισεκατομμυρίων μηνυμάτων κάθε μέρα. Θυμηθείτε ότι το Facebook διαθέτει το Whatsapp.
  • Η Apple (AAPL) σημείωσε αύξηση στόχου τιμών από τον Raymond James από $120 σε $140 στο OUTPERFORM.
  • Η Amazon (AMZN) με αρκετές αυξήσεις στόχων τιμών μετά τα κέρδη.
  • Το Digital Turbine (APPS) σημείωσε αύξηση στόχου από τον Craig Hallum από $24 σε $38.
  • Ametek (AME) με αρκετές αυξήσεις στόχων. Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι η τιμή της μετοχής είναι $98.
  • Activision-Blizzard (ATVI) με αρκετές αυξήσεις στόχων. Τιμή μετοχής προς το παρόν $77,77.
  • Alphabet (GOOG, GOOGL) με πολλές αξιοσημείωτες αυξήσεις στόχων από αξιόπιστες χρηματιστηριακές εταιρείες, όλα με βαθμολογία OUTPERFORM και μέσο στόχο τιμής $1900.
  • Το Twitter (TWTR) με δύο στόχους αυξάνεται μετά την απογοητευτική αναφορά κερδών, με έναν τρόπο πιο ανοδικό τον άλλο αρκετά πτωτικό.
  • Το Zendesk (ZEN) με αρκετούς, πολύ ανοδικούς στόχους αυξάνεται. Η μετοχή σήμερα $106.
  • Τα πολύτιμα μέταλλα ξεπέρασαν την αγορά, τερματίζοντας πράσινα, σε μια κατά τα άλλα κόκκινη ημέρα.
  • Ο χρυσός (IAU) αυξάνεται 0,62%, το ασήμι (SLV) 1,29%.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Λουκάς
Σταύρος Λουκάς
Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών και έχει 2 μεταπτυχιακά (Msc in Finance και MBA). Είναι εξειδικευμένος σε θέματα εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Εργάστηκε από το 2015 σε ιδιωτική εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών ως υπεύθυνος μισθοδοσίας έως τα μέσα Ιουλίου 2020. Από τον Ιούλιο του 2020 εργάζεται σε εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών ως ειδικός μισθοδοσίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ενδιαφέρεται για την εγχώρια και τη διεθνή οικονομία. Ήταν υποψήφιος το 2019 στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.