19.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΟ τρίτος χειρότερος μήνας του 2020 ολοκληρώνεται με εβδομάδα αντάξιά του

Ο τρίτος χειρότερος μήνας του 2020 ολοκληρώνεται με εβδομάδα αντάξιά του


Του Βασίλη Λιόση,

Με το ξεκίνημα της εβδομάδας, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δέχθηκε ισχυρή επίθεση, με αποτέλεσμα να σημειώσει απώλειες στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Ο τραπεζικός κλάδος ήταν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν τη Δευτέρα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αρωγό για την καθοδική πορεία του Γενικού Δείκτη τη Δευτέρα. Επιπλέον, τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού εντάθηκαν και αυτό δεν εκλήφθηκε ευχάριστα από τις τάξεις των επενδυτών. Όσον αφορά το επίπεδο της συναλλακτικής αξίας, τη Δευτέρα σημείωσε άνοδο, γεγονός που υπήρξε βασική επιδίωξη του ΧΑ, αλλά αυτή τη φορά συνδυάστηκε με τη δυναμική εμφάνιση των πωλητών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,67% στις 595,97 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 591,62 (-3,38%) και 609,37 μονάδων (-0,48%) και ο τζίρος ανήλθε στα €69,1 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 8,32% στις 251,78 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Πειραιώς “σταμάτησε” την πτώση της στο -24,26%, με την Alpha Bank να ολοκληρώνει στο -7,17%. Απώλειες 6,38% σημείωσε η Eurobank, ο Ελλάκτωρ έκλεισε στο -6,14%, η Εθνική στο -4,66%, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Motor Oil και ΔΕΗ. Οι απώλειες σε Λάμδα, Titan, Φουρλή, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες σε Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΑΔΜΗΕ το 1%. Μικρές απώλειες για Σαράντη και Coca Cola, ενώ μικρά κέρδη σημείωσαν οι Aegean, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Τρίτης στερήθηκε της αντίδρασης που είχε ανάγκη προκειμένου να αντιστρέψει την κατάσταση της Δευτέρας. Έτσι, για ακόμα μία ημέρα οι πωλητές κυριάρχησαν των αγοραστών στην αγορά και, συνδυαστικά με τις πολλές εναλλαγές προσήμου και την έντονη μεταβλητότητα των τίτλων, δημιουργήθηκε εκ νέου μια εικόνα προβληματισμού για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα επικρατεί στις αγορές, που φοβούμενες μία νέα ύφεση συνθέτουν ένα κοκτέιλ φόβου και αποστροφής στον κίνδυνο για την επενδυτική κοινότητα.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 595,16 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 592,09 (-0,65%) και 599,16 μονάδων (+0,54%). Ο τζίρος για την Τρίτη διαμορφώθηκε στα €40,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 250,57 μονάδες.

Στο ταμπλό των μετοχών, η Aegean με -5,63%, ο ΟΠΑΠ με -4,10% και η Coca Cola με -3,92% άσκησαν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, όπως και οι άνω του 2% απώλειες σε Ελλάκτωρ, Motor Oil και Φουρλή. Η Λάμδα υποχώρησε κατά 1,52%, η Εθνική έχασε 1,27%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ. Αντιθέτως, οι στηρίξεις ήρθαν από το +3,2% των Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ, όπως και το +2,4% των Μυτιληναίου και ΟΤΕ. Κέρδη 2,05% σημείωσε και η Τέρνα Ενεργειακή, ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 1,5%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Titan και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης έλαβε τη σκυτάλη από αυτή της Τρίτης, καθώς την Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, το ΧΑ δεν λειτούργησε λόγω της Εθνικής Επετείου της χώρας μας. Η κυριαρχία των πωλητών και την Πέμπτη είναι ενδεικτικό της κατάστασης της αγοράς το τελευταίο διάστημα. Εξάλλου, λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων μίας νέας καραντίνας, η επιλογή του risk off για τους επενδυτές φαντάζει η επικρατέστερη επιλογή, διότι θα πρέπει να μην λησμονούμε τη συσχέτιση της πορείας της πανδημίας με την επενδυτική κινητικότητα. Παράλληλα με τα παραπάνω, η αγορά εξακολουθεί να αναμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζονται με αυτήν και τις κινήσεις που υπολογίζονται να την τονώσουν.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,08% στις 564,93 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 557,72 (-6,29%) και 591,48 μονάδες (-0,62%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα €82,4 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,66% στις 236,38 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι απώλειες της Πειραιώς άγγιξαν το 9,60%, με τον ΟΤΕ να την ακολουθεί με το δικό του -8,27% και τις Σαράντης, Alpha Bank και Φουρλή να έπονται με πτώση που ξεπέρασε το 7%. Στο -6,42% έκλεισε ο ΟΠΑΠ, ενώ Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Coca Cola σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 5%. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Εθνική, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 3% σε Eurobank, Jumbo, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο -2,98%, ο ΟΛΠ στο -1,63%, ενώ, στον αντίποδα, η Aegean ενισχύθηκε κατά 0,56% και η Βιοχάλκο έκλεισε στο +1,86%.

Στο κλείσιμο της εβδομάδας, την Παρασκευή, το σκηνικό του Χρηματιστηρίου Αθηνών άλλαξε. Μπορεί η αλλαγή αυτή να μην ήταν θεαματική αλλά ήταν μια αναγκαία αντίδραση που έπρεπε να βγάλει η αγορά. Παρόλα αυτά, το αρνητικό κλίμα δεν άλλαξε. Εξάλλου, για ακόμα μία ημέρα οι επενδυτές έδειξαν την ξεκάθαρη προτίμησή τους για τους τίτλους με βραχυπρόθεσμη προοπτική, καθώς η εποχή δεν ενδείκνυται για μακροχρόνια σχέδια και προοπτική. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της επιλογής τίτλων, όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και άλλων μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, αφού ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε αναμονή των αποφάσεων του SSM για τη διευθέτηση του ζητήματος της Τράπεζας Πειραιώς με την καταβολή των τόκων των CoCos.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,81% στις 569,50 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 550,11 (-2,62%) και 571,89 μονάδων (+1,23%). Για την Παρασκευή ο τζίρος ανήλθε στα €59,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 236,10 μονάδες.

Στο ταμπλό, ο Σαράντης κράτησε έως το τέλος το +4,06%, με τον Titan να κλείνει κατά 3,08% υψηλότερα. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% σε ΟΤΕ, Λάμδα, Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Φουρλής και ΟΛΠ, ενώ, στον αντίποδα, οι απώλειες σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank ξεπέρασαν το 1%. Η πτώση σε Aegean και Jumbo έφτασαν το 2,04%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,99%, ενώ σε επίπεδο μήνα η πτώση έφτασε το 8,8%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 7,90% (-11% τον Οκτώβριο) και ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με πτώση 14,02% (-22% τον Οκτώβριο).


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.