18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςFriends γιατί…''I’ LL BE THERE FOR YOU''

Friends γιατί…”I’ LL BE THERE FOR YOU”


Της Αναστασίας Τσερμενίδου,

«ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ»: τι αξία και αυτή… Ίσως μία από τις πιο αστείες, πιο έξυπνες και πιο αισιόδοξες σειρές που έχω δει! Τα Φιλαράκια για μένα είναι αξία ανεκτίμητη. Θυμάμαι πρώτη φορά τα είδα, όταν πήγαινα στο γυμνάσιο, περίπου 15 χρόνων. Είχα ανοίξει την τηλεόραση ένα μεσημέρι Σαββάτου και έπεσα πάνω σε ένα επεισόδιο. Δεν μπορώ να φέρω στη μνήμη μου ποιο επεισόδιο ήταν, αλλά αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως με τράβηξε η κλασσική σκηνή που κάθονταν και οι έξι στο καθιερωμένο τραπέζι του Central Perk και έλυναν τα προβλήματά τους.

Οι βασικοί χαρακτήρες είναι έξι στο σύνολο: η Rachel, ο Ross, η Monica, ο Chandler, η Phoebe, ο Joey. Ο καθένας μοναδικός για διαφορετικό λόγο, διαφορετικές και πληθωρικές προσωπικότητες. Κλασσικό set της σειράς το σπίτι της Monica με τους χαρακτηριστικούς μωβ τοίχους και τη χαρακτηριστική πόρτα και η καφετέρια Central Perk ακριβώς απέναντι από το Central Park. Η Rachel, αυτή που παράτησε τον μέλλοντα σύζυγό της λίγο πριν την τέλεση του μυστηρίου, η queen και cheerleader του σχολείου, αυτή που δούλευε για τους μεγαλύτερους οίκους μόδας, ξεκινώντας από το μηδέν, αυτή που είχε μια σχέση on & off με τον Ross. Ο Ross, ο παλαιοντολόγος, λάτρης των δεινοσαύρων, ο divorcer της παρέας, για χρόνια τρελά ερωτευμένος με την Rachel, ο υποδειγματικός πατέρας. Η Monica, η τελειομανής, που θέλει πάντοτε να έρχεται πρώτη σε όλα, μανιώδης με την καθαριότητα και την οργάνωση, εξαιρετική και ανερχόμενη σεφ, αδερφή του Ross (ζώντας στη «σκιά του»), αυτή που αναζητά τον έρωτα και την οικογένεια. Ο Chandler, που δεν το έχει με τις γυναίκες καθόλου, που είναι γνωστός για το καυστικό του χιούμορ και την ειρωνεία του, που προέρχεται από μια ιδιαίτερη οικογένεια, που έχει σοβαρά θέματα με τη δέσμευση, που δεν μπορεί να στεριώσει με καμία μέχρι που έρχεται σαν σύντροφος στη ζωή του η καλύτερή του φίλη, η Monica. Η Phoebe, η «τρελή» της παρέας, μονίμως στον δικό της κόσμο, η πιο καλόκαρδη, που «παίζει» μουσική και «τραγουδά» (το hit της Smelly Cat), που επίσης προέρχεται από μια ιδιόρρυθμη οικογένεια. Και, τέλος, ο Joey, ο ηθοποιός, γνωστός και ως Dr. Drake Ramore, ο γόης, με Ιταλική καταγωγή και εφτά αδερφές, καλόκαρδος, που αγαπάει τα σάντουιτς και την pizza και ποτέ μα ποτέ δεν μοιράζεται το φαγητό του. Αυτοί, λοιπόν, είναι οι χαρακτήρες, ο καθένας μοναδικός για διαφορετικό λόγο. Συνήθως ο τηλεθεατής δεν ταυτίζεται μόνο με έναν χαρακτήρα, αλλά δανείζεται λίγα στοιχεία απ’ όλους.

Πέρα, λοιπόν, από το ξεκαρδιστικό χιούμορ που έχει, πέρα από το γεγονός ότι σε κάνει να ξεχνιέσαι, ότι σε μεταφέρει και σε κάνει μέλος της παρέας τους και δε βαριέσαι να την βλέπεις ξανά και ξανά, η σειρά αυτή έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, γιατί διαλύει ταμπού που ακόμη και σήμερα δυστυχώς υφίστανται και περνά μηνύματα που με μία πρώτη «ανάγνωση» δεν τα συνειδητοποιείς.

Αρχικά, βλέπουμε ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Και όχι μια στερεοτυπική μορφή τους, όχι μια σατυρική απεικόνισή τους. Βλέπουμε ένα ζευγάρι λεσβιών γυναικών. Η πρώην γυναίκα του Ross, η Carol, συζεί και παντρεύεται με τη σύντροφό της, τη Susan, και μεγαλώνουν και ανατρέφουν από κοινού τον γιο της, Ben, o οποίος προέρχεται από τον πρώτο γάμο της με τον Ross. Στη σειρά αποδίδεται μια άκρως ρεαλιστική πραγματικότητα. Ένα φυσιολογικό ζευγάρι, που αγαπιέται, ζει τη δική του καθημερινότητα, αντιμετωπίζει τα δικά του θέματα. Και το καλύτερο είναι πως και οι τρεις μαζί -Ross, Carol, Susan- συνθέτουν μια όμορφη και ιδιαίτερη οικογένεια, που απλώς αποτελείται από τρία άτομα αντί για δύο. Όλοι μαζί δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για το μεγάλωμα ενός παιδιού και αναζητούν τρόπους διαπαιδαγώγησης με κεντρικό πυρήνα το συμφέρον του παιδιού. Και ναι μεν ήταν δύσκολο στην αρχή να αποδεχτεί ένας σύζυγος την κρυφή σεξουαλικότητα της γυναίκας του, από την άλλη δε ακόμη δυσκολότερο ήταν για μια γυναίκα να ανακαλύψει στην πορεία τις προτιμήσεις της και να έχει τη ψυχική δύναμη και το θάρρος να τις αποδεχτεί και να τις αποκαλύψει, έχοντας να ανταπεξέλθει απέναντι στις όποιες συνέπειες. Και ο Ross φυσικά πληγώνεται, αλλά στιγμή δε λειτουργεί εκδικητικά ή με μένος απέναντι στην πρώην γυναίκα του (οκ, στην αρχή δεν έτρεφε και τα πιο αγνά συναισθήματα για τη Susan, αλλά στην πορεία οι σχέσεις τους αποκαθίστανται). Έτσι, ως αποτέλεσμα έχουμε μια μεγάλη και ευαίσθητη οικογένεια, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!

Ακόμη μία ιδιαίτερη οικογένεια είναι αυτή από την οποία προέρχεται ο Chandler. Ο χιουμορίστας της παρέας, λοιπόν, έχει έναν πατέρα που τον λατρεύει, ο οποίος όμως στην πορεία του έγγαμου βίου εμφανίζει μια θηλυπρέπεια, η οποία εν συνεχεία τον κάνει να αντιληφθεί πως μέσα του νιώθει γυναίκα και αποφασίζει εν τέλει να κάνει αλλαγή φύλου. Και ένας τρανς εμφανίζεται στη σειρά, ακόμη πιο προχωρημένη κατάσταση. Ο Chandler στην αρχή, μαθαίνοντας την αλήθεια σε μια πολύ τρυφερή ηλικία, φαίνεται να μην το αποδέχεται και να αποφεύγει κάθε συνάντηση ή επικοινωνία με τον πατέρα του. Ωστόσο, για καλή του τύχη η γυναίκα της ζωής του, η Monica, τον συμβουλεύει και αποτελεί την αφορμή για να αποκατασταθούν οι σχέσεις πατέρα και γιου. Και ξανά μια παραδειγματική συμπεριφορά εκ μέρους της Monica αλλά και της οικογένειάς της απέναντι στην οικογένεια του Chandler. Πλήρης αποδοχή και καμία επικριτική συμπεριφορά.

Θα μπορούσα να γράφω μέρες, ώρες για τα φιλαράκια. Και όχι μόνο θα μπορούσα, αλλά το έκανα κιόλας! Όμως για να μην σας κουράσω, θα σταματήσω εδώ και θα επανέλθω σύντομα με ένα δεύτερο μέρος, προκειμένου να αναλύσω τα υπόλοιπα όμορφα και επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα που θίγονται στα φιλαράκια! Μείνετε συντονισμένοι!

 


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Τσερμενίδου
Αναστασία Τσερμενίδου
Είναι 24 χρόνων και έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως ασκούμενη δικηγόρος. Στοχεύει να κάνει περαιτέρω σπουδές στο Δημόσιο και Φορολογικό Δίκαιο και μελλοντικά να καταφέρει να ενταχθεί στο Δικαστικό Σώμα. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και μαθαίνει γερμανικά. Ενδιαφέροντά της είναι η ζωγραφική, ο χορός, ο κινηματογράφος, ενώ η αρθρογραφία αποτελεί ένα εντελώς καινούριο αντικείμενο για εκείνη.