17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚατά πόσο διασφαλίζονται η ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα μας;

Κατά πόσο διασφαλίζονται η ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα μας;


Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

Στην εποχή του internet, η τεχνολογία ολοένα κι αυξάνεται. Συνεχώς διευρύνεται η εξέλιξή της, μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, που, στόχο έχουν την ανάπτυξή της και την προσφορά των υπηρεσιών της στον σύγχρονο άνθρωπο. Μέσα απ’ αυτές τις τεχνολογίες, δημιουργείται και η ανάγκη του ανθρώπου για τη διασφάλιση της επικοινωνίας και των προσωπικών δεδομένων του κι έτσι, δύο χρόνια πριν, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να θεσπίσει τον νόμο περί του GDPR και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Στην αβεβαιότητα, που υπάρχει γύρω μας καθημερινά, κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος ότι τα δεδομένα του θα διασφαλίζονται πλήρως με την συναίνεσή του, ωστόσο είναι κάποιες μορφές τεχνολογίας που παρακολουθούν τη σύγχρονη ζωή του ανθρώπου όλα αυτά τα χρόνια αφήνοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό στο κατά πόσο διασφαλίζονται η ιδιωτικότητά μας και τα προσωπικά δεδομένα μας.

Στο παρακάτω κείμενο, θα προσπαθήσουμε ν’ αναδείξουμε μορφές τεχνολογίας απ’ τις οποίες παρακολουθείται η ζωή μας καθημερινά και κατασκοπεύεται, χωρίς εμείς, πολλές φορές, να έχουμε τη γνώση περί αυτού και να έχουμε δώσει τη συναίνεσή μας.

Social Media

Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι τα κοινωνικά δίκτυα. Ανάλογα με τις προσωπικές μας εκτιμήσεις και ρυθμίσεις, όλοι μπορούν να δουν στοιχεία για την προσωπική μας ζωή. Απ’ το που έχουμε γεννηθεί, μέχρι ποιος είναι ο εργοδότης μας τη δεδομένη στιγμή. Έτσι, διαρρέεται μια σειρά από προσωπικές πληροφορίες σ’ άγνωστες πηγές και πολλές φορές καταλήγει στα χέρια των κυβερνήσεων, αφού σε πολλά κράτη της Δύσης είναι νόμιμο να παρακολουθούν οι κυβερνήσεις τα προσωπικά μας μηνύματα, όλα αυτά που ανεβάζουμε στον τοίχο μας κ.ο.κ.

Έτσι, μια σειρά από προσωπικές πληροφορίες είναι ορατή και σε άτομα που, ίσως, δεν θα θέλαμε να κοιτάξουν τον τοίχο μας. Έτσι, θα είναι συνετό να προσέχουμε τι γράφουμε και πώς το γράφουμε στις προσωπικές μας σελίδες, αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε εκτεθειμένοι και μπλεγμένοι.

Ηλεκτρονικές αναζητήσεις, όπως το Google Search

Η Google έχει μπει στη ζωή μας, για να μάς βοηθήσει στις αναζητήσεις και στις ερωτήσεις που μπορεί να έχουμε. Γνωρίζετε, όμως, ότι η Google διαμοιράζεται όλα τα προσωπικά σας δεδομένα, που, πολλές φορές, στόχο έχουν την προστασία μας από εγκλήματα, αυτοκτονίες κ.ο.κ.; Όταν πραγματοποιήσουμε μια αναζήτηση σ’ έναν server, όλα τα δεδομένα του χρήστη αποθηκεύονται, κι αν κάποιος έχει αμφιβολία περί τούτου, ακόμη και η ανώνυμη περιήγηση είναι κάτι που δεν μπορεί να σε προστατεύσει. Ο κάθε χρήστης έχει έναν μοναδικό αριθμό IP, όπου και καταλήγει η σύνδεση της σταθερής του τηλεφωνίας. Έτσι, αν, για παράδειγμα, συμβεί μια κακουργηματική πράξη μέσω διαδικτύου ή μέσω δεδομένων, ανά πάσα στιγμή, μέσω της IP του χρήστη, μπορεί να βρεθεί η τοποθεσία και η διεύθυνση του σπιτιού του.

Μάλιστα, κάποιοι χρήστες έχουν μια μοναδική IP που τους χαρακτηρίζει, την λεγόμενη static ip, που, έχει ως αποτέλεσμα την εύκολη αναζήτηση του χρήστη σε χρόνο dt με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση.

Drones και ηλεκτρονικές κάρτες

Τον Μάρτιο του 2016, έγινε η αποκάλυψη απ’ την Αμερικανική κυβέρνηση ότι εκτόξευσε πληθώρα από drones, για να κατασκοπεύει τους πολίτες και η χρήση τους δεν ήταν για στρατιωτικούς σκοπούς ή φυσικές καταστροφές. Για την ακρίβεια, ένα drone έχει την δυνατότητα να φωτογραφίζει και να βιντεοσκοπεί από μεγάλα ύψη τις κινήσεις των πολιτών. Αυτό, τα τελευταία χρόνια, συμβαίνει και στην Ελλάδα, κυρίως σε πορείες και εφαρμόστηκε στην Ιταλία και την Ισπανία, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, για την πανδημία του κορωνοϊού. Τέτοιες κινήσεις καταπατούν τα δικαιώματα του πολίτη και βάζουν τους νόμους προστασίας των πολιτών στα ψιλά γράμματα.

Οι ηλεκτρονικές κάρτες, που καθημερινά χρησιμοποιούμε για τις συναλλαγές μας, είναι ένας γρήγορος και εύκολος εντοπισμός, αφού ο κάτοχός τους, σε κάθε συναλλαγή που θα πραγματοποιήσει, (είτε αυτή είναι για αγορά αγαθών είτε κάρτα κάποιων διαδρομών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς) αναγνωρίζεται η θέση του και είναι πολύ γρήγορος ο εντοπισμός του, σε ζήτημα που διώκεται ποινικά.

Θα έλεγε κανείς, ότι η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας, για να διασφαλίσει τη σωστή ευημερία των πολιτών και να προστατεύσει κάθε δικαίωμά τους, χωρίς να καταλύσει καμία πτυχή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πολλές φορές, όμως, γίνεται κατάχρηση των μέσων παρακολούθησης για πράγματα, που είναι εντελώς ασήμαντα και είναι έκδηλη η άμεση αντίδραση των πολιτών σ’ αυτές τις καταστάσεις. Όταν χρησιμοποιούνται για την πάταξη του εγκλήματος και σέβονται τον θεσμό του πολίτη, τότε όλα είναι νόμιμα. Η κατάχρηση, όμως, των μέσων παρακολούθησης καταλύει στο έπακρο τον θεσμό των δικαιωμάτων του πολίτη.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.