17.9 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜερκαντιλισμός και Προστατευτισμός στις μέρες μας

Μερκαντιλισμός και Προστατευτισμός στις μέρες μας


Του Χρήστου Πουλιδάκη,

Αφού καταλάβαμε πως λειτουργεί αυτή η πολιτική με τη βοήθεια του προηγουμένου άρθρου, Μερκαντιλισμός – Προστατευτισμός, τώρα, ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στις δραστηριότητες του Donald Trump με μπούσουλα τον μερκαντιλισμό και τον προστατευτισμό. Παρακάτω θα μας απασχολήσουν οι ενέργειες της πολιτικής που ασκεί ο πρόεδρος της Αμερικής.

Επιβολή δασμών στην Τουρκία 2018

Στις 10 Αυγούστου του 2018 ο κύριος Trump ανάρτησε ένα ηχηρό δημοσίευμα στην προσωπική του σελίδα στο Twitter απευθυνόμενος στην Τουρκία και στις όχι καλές σχέσεις μεταξύ τους, εκείνο τον καιρό. Δήλωσε ότι θα διπλασιάσει τους δασμούς στα εισαγόμενα τουρκικά προϊόντα, οι δασμοί στο αλουμίνιο θα είναι 20% και στο χάλυβα 50%. Επίσης, αφορμή σε αυτό ήταν και η αύξηση του τουρκικού νομίσματος με στόχο να πλησιάζει το δολάριο.

Αυτό προκάλεσε επιπτώσεις έναντι της τουρκικής  λίρας, αφού το τουρκικό νόμισμα γνώρισε πτώση 19% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο. Η οικονομική διαμάχη αυτή θα σταματούσε αν η κυβέρνηση της Τουρκίας άφηνε τον πάστορα της Αμερικής, Μπράνσον, ελεύθερο.

Η ίδια η Sara Sanders, ως εκπρόσωπος τους Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι θα γίνει εξέταση για την άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αν ελευθερώσει τον Μπράσον.

Η Άγκυρα από την μεριά της δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χεριά, αφού στις 14 Αυγούστου 2018 ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay, δήλωσε ότι η χώρα θα πάει εναντία στις κινήσεις  αυτές βάζοντας φορολογικές αυξήσεις στα εισαγόμενα προϊόντα από την Αμερική.

Η Τουρκία, πράγματι, έκανε τα λεγόμενα της πράξη απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump. Τα προϊόντα στα οποία η Τουρκία αύξησε τους δασμούς ήταν αυτοκίνητα τύπου επιβατικά, ποτά που περιέχουν αλκοόλ και κάποιες ποικιλίες καπνού. Ακόμη, αυξήσεις δασμών μπήκαν σε προϊόντα τροφίμων όπως το ρύζι, σε προϊόντα καλλωπισμού όπως τα καλλυντικά και επίσης στον άνθρακα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπέγραψε την αύξηση κατά 120% στα αυτοκίνητα, 60% στον καπνό και 140% στα ποτά.

Το θέμα, όμως, με τον Αμερικανό πάστορα δεν τέλειωσε εκεί, αφού η κράτηση του από τις τουρκικές αρχές δεν σταμάτησε τότε. Όμως, μετά από μερικούς μήνες, στις 12 Οκτωβρίου 2018, ο Μπράνσον, υστέρα από την δίκη που έγινε στην Σμύρνη, αφέθηκε ελεύθερος, αφού η ποινή η οποία του δόθηκε, για φυλάκιση 3 ετών και 45 ημέρων, την είχε ήδη εκτίσει όσο κρατιόταν από τις τουρκικές αρχές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αντίδραση του στις 12 Οκτώβριου 2018, για άλλη μια φορά, στο διαδίκτυο λέγοντας ότι η δουλειά του για τον πάστορα ήταν σκληρή.

Πηγή εικόνας: mikrometoxos.gr

Τελικά, με την απελευθέρωση του, η Αμερική με την σειρά της απέσυρε τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα από την Τουρκία και το ίδιο έπραξε και η Άγκυρα από την μεριά της.

Από ότι παρατηρήσαμε, οι πολιτικές προστατευτισμού τις οποίες εφάρμοσε η αμερικανική κυβέρνηση με σκοπό, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, την απελευθέρωση του Μπράνσον και την αύξηση της νομισματικής ισοτιμίας αμερικάνικου δολαρίου σε σχέση με την τούρκικη λίρα, πέτυχαν διότι η ισοτιμία αμερικανικού δολαρίου και τουρκικής λύρας ήταν στο 6,61 προς ένα δολάριο κι ανέβηκε στο 6,87, αφού με την εισαγωγή δασμών αύξησε τις τιμές στο αλουμίνιο και στο χάλυβα και η τουρκική οικονομία βρέθηκε και μειονεκτική θέση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η πολιτική των δασμών η οποία χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών περνάει στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. Μάλιστα, γνωστό έγινε στις 9 Απρίλιου 2019 το γεγονός, από την δημοσίευση του Trump στα social media, πως οι επιδοτήσεις της Airbus έχουν φέρει αρνητικές επιπτώσεις στην Αμερική και αυτό θα σταματήσει σύντομα.

Ο νεο-εκλεγμένος, τότε, πρόεδρος της Αμερικής έθεσε δασμούς ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα όπως κρασιά, τυριά, αεροσκάφη για το λόγο αυτό. Αυτή η διαμάχη έχει χρόνο ζωής 14 ετών και είναι σε εκκρεμότητα σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, που είναι ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ. Η σύγκρουση αυτή έχει να κάνει με τις επιδοτήσεις που έχει δώσει ο Π.Ο.Ε, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, στις εταιρίες Airbus και στην αντίπαλο της, Boeing.

Την απάντηση έδωσε σε αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την μεριά της, στις 18 Απρίλιου 2019, όταν αντεπιτέθηκε βάζοντας δασμούς αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα. Το σύνολο των προϊόντων αυτών είναι ένα κείμενο το οποίο απαρτίζεται από 19 σελίδες, οι οποίες αναφέρονται σε αγαθά όπως κέτσαπ, ψάρια, βαλίτσες, αεροσκάφη, ελικόπτερα, τρακτέρ κ.α.. Η λίστα αυτή θα πήγαινε προς διαβούλευση στις 31 Μάιου 2019.

Όπως είδαμε, ο Donald Trump χρησιμοποιεί την ιδέα του μερκαντιλισμού και του προστατευτισμού με την χρήση επιθετικών δασμών σε αντίπαλες χώρες της Αμερικής. Αυτό βοηθάει να μειώσει τις εισαγωγές από τις χώρες αυτές και να δώσει θάρρος στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Επίσης, θέλω να βασιστώ σε μια δημοσίευση που είχε κάνει ο Donald Trump, αλλά πρώτου παραπέμψω σε αυτό θα ήθελα να δηλώσω ότι αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζει είναι μερκαντιλιστικές, προστατευτικές, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Trump είναι μερκαντιλιστής. Κατά την γνώμη μου, είναι ένας δεινός επιχειρηματίας και προ πάντων καπιταλιστής και σκέφτεται το συμφέρον αυτού και την χώρας του.

Η δήλωση που θέλω να βασιστώ έγινε στις 2 Μάρτιου 2018. Ο Αμερικάνος δήλωσε ότι όταν η χωρά του, οι ΗΠΑ, χάνει πολλά λεφτά σχεδόν με κάθε χωρά με την οποία κάνει εμπορικές συναλλαγές. Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι δύσκολοι, αλλά εύκολο να τους κερδίσεις. Κάτι το οποίο στο είδαμε ότι ο Trump βρίσκει λύση και κερδίζει.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Πουλιδάκης
Χρήστος Πουλιδάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι προπτυχιακός φοιτήτης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Αυτή η επιστήμη του κινεί εξαιρετικά το ενδιαφέρον και γι'αυτό του άρεσει να σχολιάζει και να ενημερώνει τον κόσμο πάνω σε αυτό.