17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΕβδομάδα εναλλαγών για το ΧΑ, που προβληματίζει…

Εβδομάδα εναλλαγών για το ΧΑ, που προβληματίζει…


Του Βασίλη Λιόση,

Με υποχώρηση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκανε την είσοδο της η εβδομάδα. Οι πωλητές, υπερτέρησαν των αγοραστών και αυτό αποτυπώθηκε στο κλείσιμο της Δευτέρας. Ο τζίρος συνέχισε να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, αδυνατώντας να παράσχει στο Χρηματιστήριο την αναγκαία στήριξη. Παράλληλα, η συνέχεια της γεωπολιτικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σημαίνει και την συνέχεια των προβληματισμών, των φόβων και ανασφαλειών των επενδυτών λόγω αυτής της κατάστασης. Ακόμα, όσο οι αμερικάνικες εκλογές πλησιάζουν, τόσο μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων και σε συνδυασμό με την δεύτερη σαρωτική επέλαση του κορωνοϊού από την Ευρώπη και την χώρα μας, δημιουργείται ένα περιβάλλον που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 618,13 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 615,31 (-0,79%) και 621,01 μονάδων (+0,13%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €31,3 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 279,47 μονάδες.

Στο ταμπλό, το -3,67% του Ελλάκτωρ, αλλά και το -2,39% της ΔΕΗ άσκησαν σημαντικές πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν και οι απώλειες σε Titan, Εθνική, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΤΕ, Πειραιώς, Jumbo, Alpha Bank και ΟΠΑΠ, με τον ΟΛΠ να μην έχει μεταβολή. Αντίθετα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Eurobank, με τις Φουρλής, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα να σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, ενώ η Motor Oil ξεχώρισε με το +3,18% που σημείωσε.

Αλλαγή σκηνικού είχαμε την Τρίτη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρά το αδύναμο ξεκίνημα, κατάφερε στην πορεία να αντιστρέψει το κλίμα και να κλείσει με κέρδη. Η αλλαγή αυτή πιστώνεται στους δεικτοβαρείς τίτλους της αγοράς που ανταποκρίθηκαν στο σύνολο τους και έδωσαν ώθηση στη αγορά. Φυσικά, η ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένει δεδομένη, ενώ και πάλι ο τζίρος ήταν χαμηλός. Επίσης, την ίδια ημέρα είχαμε και την αναθεώρηση της Standard&Poors για την προοπτική της Ελληνικής οικονομίας, η οποία χαρακτηρίστηκε σταθερή από θετική.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,83% στις 623,27 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 615,08 (-0,49%) και 624,48 μονάδων (+1,03%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα €32,8 εκατ. ευρώ για την Τρίτη. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,22% στις 285,68 μονάδες.

Στο ταμπλό, το +4,25% της Alpha Bank έδωσε σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, όπως και τα άνω του 2% κέρδη σε Εθνική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Η άνοδος σε ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Coca Cola και ΟΤΕ ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ. Αντιθέτως, Φουρλής και Πειραιώς έκλεισαν με πτώση 1,23% και 1,17% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Titan, Σαράντης, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή.

Η Τετάρτη ήταν ακόμη μια μέρα απωλειών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Το κλίμα παρέμεινε φοβικό λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς αγορά και επενδυτές απεύχονται ένα νέο lockdown που θα οδηγήσει την οικονομία σε περαιτέρω ύφεση. Από την άλλη, στην αναμονή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, τηρείται στάση αναμονής παγκοσμίως και έτσι η επενδυτική δραστηριότητα έχει «κατεβάσει» ταχύτητα προκειμένου να αρχίσει μια περίοδος στην οποία, αν μη τι άλω, θα είναι γνωστά τα δεδομένα της. Έτσι, καταλήγουμε και στην εικόνα μιας περιφερειακής αγοράς, όπως η Ελληνική. Μια τέτοια αγορά παρουσιάζεται παγιδευμένη σε ένα λάκκο στον οποίο βυθίζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πανδημία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,53% στις 619,98 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 619,29 (-0,64%) και 624,56 μονάδων (+0,21%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα €32,3 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 283,41 μονάδες.

Στο ταμπλό, Motor Oil και Φουρλής σημείωσαν απώλειες 2,17% και 2% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Eurobank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια. Αντιθέτως, το +4,97% του Ελλάκτωρ έδωσε σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Alpha Bank, Titan, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ, ενώ, χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Aegean και Λάμδα.

Η εκκίνηση της Πέμπτης ήταν θετική, αλλά τα γνωστά προβλήματα των ημερών, αντέστρεψαν το κλίμα με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να λυγίσει και τελικά να πέσει χαμηλότερα από τις 610 μονάδες. Η συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και συνδυαστικά με την ξέφρενη πορεία της πανδημίας, ολοένα και εντείνεται. Ταυτόχρονα, ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι αρνητικός πρωταγωνιστής και βαρίδι για το Γενικό Δείκτη, αφού έχει πολλά ανοικτά θέματα που δεν έχει καταφέρει να επιλύσει.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,79% στις 608,90 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 607,75 (-1,97%) και 617,92 μονάδων (-0,33%) και ο τζίρος έφτασε στα €47,5 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,51% στις 273,47 μονάδες.

Στο ταμπλό, Πειραιώς και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες 5,58% και 5,51% αντίστοιχα, με την Εθνική να ακολουθεί με το δικό της -4,47%, ενώ Alpha Bank, ΟΤΕ, Φουρλής και Aegean ολοκλήρωσαν με απώλειες άνω του 3%. Στο -2,53% τα Ελληνικά Πετρέλαια και στο -2,33% ο Titan. Άνω του 1% ήταν η πτώση που σημείωσαν οι Euroban, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Motor Oil, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Λάμδα, Μυτιληναίος, Σαράντης, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΧΑΕ, με τον Ελλάκτωρ να «διασώζεται» με το +0,66% που σημείωσε.

Στο κλείσιμο της εβδομάδας, την Παρασκευή, το ΧΑ έβγαλε αντίδραση. Αν και αδύναμη, η αντίδραση αυτή κατάφερε να φέρει κέρδη στο Χρηματιστήριο, τα οποία όμως ήταν χαμηλά. Όπως στα χαμηλά κρατήθηκε ο Γενικός Δείκτης που δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την συγκυρία αυτή και να ανέβει επίπεδο. Εξάλλου, η πανδημία έχει σαρώσει τον πλανήτη και προκαλεί φόβο στην αγορά, διότι το απευκταίο σενάριο της καραντίνας ολοένα και πλησιάζει. Παράλληλα, επακόλουθο της κατάστασης αυτής, είναι η επιφυλακτικότητα που κατακλύζει τον επενδυτικό κόσμο, καθώς η πορεία του χρηματιστηρίου είναι ανάλογη και της συναλλακτικής δραστηριότητας του, η οποία το τελευταίο 9μηνο κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 612,32 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 608,32 (-0,10%) και 614,66 μονάδων (+0,95%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα €33,8 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 274,62 μονάδες.

Στο ταμπλό των μετοχών, Coca Cola, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan και ΟΠΑΠ σημείωσαν άνοδο 1% και επί της ουσίας στήριξαν τον Γενικό Δείκτη, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Aegean, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Λάμδα, ΔΕΗ και ΟΛΠ. Από την άλλη, το -2,44% της Jumbo ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Φουρλή, ΕΧΑΕ και Motor Oil. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Ελλάκτωρ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,26%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,25%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με πτώση 2,12%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.