13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΠερί «ηλιθιότητας» και «καταστροφής»

Περί «ηλιθιότητας» και «καταστροφής»


Της Αθηνάς Φατσέα,

Ο λόγος για τον Donald Trump, ο οποίος κόσμησε με τους χαρακτηρισμούς «ηλίθιο» και «καταστροφή» τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο και μέλος της ειδικής ομάδας της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, Anthony Fauci, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με μέλη του προεκλογικού του επιτελείου. Παράλληλα, έσπευσε να τους διαβεβαιώσει πως νιώθει αισιόδοξος ότι θα νικήσει τις προεδρικές εκλογές, παρά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ο Trump και ο Fauci διαξιφίζονται με μήλον της έριδος την ορθή διαχείριση της κρίσης της πανδημίας.

Κατ’ αρχάς, ο Dr. Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, αποτελεί σθεναρός υπέρμαχος της τήρησης των κατευθυντήριων γραμμών για τη δημόσια υγεία, και δη της χρήσης της μάσκας προστασίας, για να προληφθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο διακεκριμένος επιστήμονας αποδίδει εν μέρει τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι οδηγίες και τα περιοριστικά μέτρα. Διαχωρίζει κατηγορηματικά τη θέση του από τον Λευκό Οίκο και προειδοποιεί τους Αμερικανούς για έναν δύσκολο χειμώνα.

Εν αντιθέσει, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος αποφεύγει να φοράει μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του, ενώ, στις εκδηλώσεις, που συμμετέχει, σπάνια τηρούνται οι συστάσεις των ειδικών για την τήρηση των αποστάσεων. Μάλιστα, αφού προσβλήθηκε ο ίδιος και αφ’ ης στιγμής επέστρεψε στον Λευκό Οίκο από το στρατιωτικό νοσοκομείο, ενθάρρυνε τους πολίτες να μη φοβούνται να βγουν έξω και να μην αφήσουν την πανδημία να κυριαρχεί στη ζωή τους. Αν και έφυγε από το νοσοκομείο φορώντας μάσκα, την έβγαλε, για να τον φωτογραφήσουν σε μπαλκόνι του Λευκού Οίκου, και δεν την ξαναφόρεσε, πριν μπει πάλι μέσα στο κτήριο.

Επί τούτου, ο Dr. Fauci δήλωσε πως δεν εξεπλάγη που ο ίδιος ο Trump προσβλήθηκε από τον ιό. Επισήμανε, επίσης, ότι τα κρούσματα που σημειώθηκαν στον Λευκό Οίκο θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, καθώς πολλοί στενοί συνεργάτες του Προέδρου προσβλήθηκαν, αφότου ο Trump αποκάλυψε πως ο ίδιος και η σύζυγός του διαγνώστηκαν θετικοί σε αυτόν. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, ερωτηθείς για το τι προτείνει σε όσους θέλουν να πείσουν δύσπιστους συγγενείς τους για τη σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας, ο Fauci δήλωσε πως ο κορωνοϊός συνιστά πια μία πραγματικότητα και τους υπέδειξε το παράδειγμα διασποράς του ιού στον Λευκό Οίκο.

Πράγματι, υψηλοί αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, στον στενό κύκλο του Trump, διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Ταυτόχρονα, και εκτός του Λευκού Οίκου, η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς για την Αμερική, η οποία συνιστά τη χώρα όπου έχει σημειωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων, αλλά και θανάτων εξαιτίας του ιού, ανά την υφήλιο. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί πάνω από 8,5 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τους 230.000.

Πάρα ταύτα, σε συνέχεια της παράλογης ρητορικής του, ο Donald Trump υποστήριξε πως οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί με τους περιορισμούς κατά της πανδημίας και θέλουν την ησυχία τους. Συνέχισε λέγοντας πως ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει τον Anthony Fauci και όλους αυτούς τους «ηλίθιους», ενώ αμέσως συμπλήρωσε πως ο Fauci είναι ένας καλός τύπος και βρίσκεται εκεί επί 500 χρόνια. Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος υπονόησε πως απέφυγε να τον απολύσει, καθώς η κίνηση αυτή θα είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο. Τον αποκάλεσε, επίσης, «καταστροφή» και είπε πως, αν τον άκουγε, θα είχαν καταγραφεί 500.000 θάνατοι στις Η.Π.Α.

Μάλιστα, τον ανέφερε, προκειμένου να γελοιοποιήσει το σχέδιο του Biden για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι, υποστήριξε πως ο Δημοκρατικός υποψήφιος θέλει να κλείσει τη χώρα και ότι υπακούει στις υποδείξεις του Fauci. Προς απάντηση στα λεγόμενά του, ο Biden δήλωσε πως είναι προς τιμήν του το γεγονός ότι συντάσσεται με την επιστήμη και συμφώνησε πως πράγματι οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί· η αιτία, όμως, είναι τα ψεύδη που εξαπολύει ο Trump για τον κορωνοϊό και η μη σοβαρή εκ μέρους του αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

Εν κατακλείδι, εγείρεται το ερώτημα ποιος, τελικά, είναι ο «ηλίθιος» και η «καταστροφή» για τις Η.Π.Α. Την απάντηση αυτή έχουν τη δύναμη να τη δώσουν με την ψήφο τους οι Αμερικανοί πολίτες και, όπως δείχνουν τα προγνωστικά, μάλλον δεν θα είναι ευχάριστη για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηνά Φατσέα
Αθηνά Φατσέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.