20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΖυρίχη: «Ο καταπράσινος υπερπολυτελής σοκολατένιος παράδεισος»

Ζυρίχη: «Ο καταπράσινος υπερπολυτελής σοκολατένιος παράδεισος»


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Η Ζυρίχη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας και από τα σημαντικότερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της χώρας. Αν και πολλοί έχουν την εντύπωση πως είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας, αυτό δεν ισχύει, καθώς πρωτεύουσα είναι η Βέρνη. Παρόλα αυτά, η Ζυρίχη κατατάσσεται εδώ και πολλά χρόνια στις πόλεις με το καλύτερο βιοτικό επίπεδο στον κόσμο. Η επίσημη γλώσσα της είναι τα γερμανικά. Η πόλη βρίσκεται πάνω από τη λίμνη της Ζυρίχης, η οποία χύνεται στον ποταμό Limmat που δίνει την εντύπωση ότι χωρίζει την πόλη στα δύο… επί της ουσίας όμως την ενώνει περίτεχνα! Η Ελβετία γενικότερα, αν και ένας ακριβός προορισμός, δίνει πάντοτε την αίσθηση της ασφάλειας από όλες τις απόψεις, καθώς είναι ένα οργανωμένο κράτος, οικονομικά ανεπτυγμένο και φυλασσόμενο. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί τουριστικά, καθώς έχει δημιουργήσει πολλές δραστηριότητες που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Το πιο σημαντικό είναι πως προσφέρει απλόχερα την φύση συνδυασμένη με το αστικό τοπίο, προσφέροντας όμως ανάσες οξυγόνου στα αμέτρητα παρκοδάση της.

Αρχικά, πέραν του φυσιολατρικού τοπίου, το οποίο παρέχει, μιλώντας για μία εποχή προ πανδημίας, είχε ιδιαίτερα ανεπτυγμένα διάφορα φεστιβάλ, όπως το street parade το καλοκαίρι και το Zurich Film Festival το φθινόπωρο. Εννοείται πως όσοι επιλέξουν να την επισκεφθούν τον χειμώνα δεν θα χάσουν την ευκαιρία να πάνε σε κάποιο από τα πολλά χιονοδρομικά που έχει στις Άλπεις.

Κάποια από τα must μέρη σε ένα ολιγοήμερο ταξίδι στη Ζυρίχη είναι η ταράτσα του φημισμένου πολυτεχνείου της ETH, που είναι το καλύτερο σημείο για να δεις τη Ζυρίχη από ψηλά αλλά και να επισκεφθείς τους χώρους του Πολυτεχνείου. Μία ιδιαίτερη εμπειρία είναι το να ανέβεις ως εκεί με το Polybahn, ένα μικρό τελεφερίκ που λειτουργεί από το 1889. Στη συνέχεια,  κοντά στην περιοχή του Πολυτεχνείου έχει κανείς τη δυνατότητα να επισκεφθεί το Μουσείο Τέχνης, ένα από τα ομορφότερα και πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Ελβετίας σύμφωνα με τους επισκέπτες του, με πίνακες των Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Clause Monet και με τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων του Munch εκτός Νορβηγίας.

Επιπλέον, η παλιά βιομηχανική περιοχή της πόλης έχει πλέον μετατραπεί σε ένα μέρος με πολλά καφέ και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που αξίζει επίσκεψης. Ένα από τα πιο ωραία πράγματα που μπορεί να συναντήσει κανείς στο εξωτερικό και κυρίως στις Ευρωπαϊκές πόλεις είναι οι υπαίθριες αγορές με τοπικά προϊόντα. Στο δυτικό τμήμα της Ζυρίχης, στη Viadukt, λειτουργεί food market 6 ημέρες την εβδομάδα. Στην ίδια περιοχή, το κτήριο από κόκκινο τούβλο του ζυθοποιείου Lowenbrau-Areal φιλοξενεί πολλά μουσεία και γκαλερί, όπως η Kunsthalle. Επίσης, κάτι που δεν πρέπει να παραλείψεις είναι το να επισκεφθείς και να πιείς έναν καφέ στην πλατεία Όπερας, η οποία χτίστηκε το 1891 σε στυλ μπαρόκ και είναι μάλιστα η πρώτη σε ολόκληρη την Ευρώπη που απέκτησε ηλεκτρικό φως!

Επιπρόσθετα, στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η εκκλησία Grossmunster με τα επιβλητικά καμπαναριά, τα βιτρό του Chagall στην Fraumünster, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Πέτρου με το μεγαλύτερο ρολόι στην Ευρώπη. Επίσης, δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για μία βόλτα κατά μήκος του ποταμού Limmat αλλά και στις πανάκριβες βιτρίνες της Bahnhofstrasse. Η μέρα μπορεί να κλείσει στο “Odeon”, το «στέκι του Αινστάιν», ένα από τα παλαιότερα καφέ της Ζυρίχης με βιενέζικο στυλ και μία πανέμορφη τοποθεσία δίπλα στη λίμνη. Ένα ακόμα πανέμορφο και διάσημο καφέ της πόλης είναι το “Cabaret Voltaire”, που χαρακτηρίζεται ως το λίκνο του Ντανταϊσμού, το οποίο παράλληλα φιλοξενεί εκθέσεις και συναυλίες.

Όμως, δεν θα μπορούσε να γραφτεί κείμενο για την Ζυρίχη, και γενικώς για την Ελβετία, το οποίο να μην περιλαμβάνει έναν «ύμνο» στις σοκολάτες, μία αναφορά στα πανέμορφα μωσαϊκά των κουτιών με τα σοκολατάκια, μία επισήμανση για τις άπειρες γεύσεις στο πιο διάσημο και ιδανικό μέρος του κόσμου για να τις δοκιμάσεις! Η Ελβετία φημίζεται όχι μόνο για τις εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας σοκολάτες της, αλλά και για την ευρεσιτεχνία τους, καθώς για τους Ελβετούς αποτελεί κάτι σαν επιστήμη… σοκολάτες με φρούτα, ξηρούς καρπούς, σε διάφορα χρώματα και σχέδια, με μπαχαρικά, καυτερές, αλμυρές, διαίτης ή θερμιδικές… είναι ο παράδεισος του λάτρη της σοκολάτας! Σίγουρα, όμως, πρέπει κανείς να έχει ιδιαίτερα ενεργοποιημένη τη συνείδησή του, καθώς η Ελβετία μπορεί να είναι η χώρα που έχει ορίσει τον πιο υψηλό κατώτατο μισθό στον κόσμο αλλά αυτό αντικατοπτρίζεται και στις τιμές της… ιδίως στα είδη πολυτελείας, όπου με μία επίσκεψή του κάποιος σε ένα ζαχαροπλαστείο μπορεί να αντιληφθεί…

Τέλος, η Ελβετία συνολικά είναι μία απίστευτα καταπράσινη και φιλική προς τον επισκέπτη χώρα, καθώς συνδυάζει ό,τι αυτός ζητήσει και οι άνθρωποί της είναι απίστευτα ευγενικοί, ήρεμοι και εξυπηρετικοί. Το κέντρο της Ζυρίχης είναι όμορφο, γραφικό στα περισσότερα μέρη του, ιδιαίτερα ευρωπαϊκό και με σπουδαία αρχιτεκτονική στα κτίριά του. Είναι ένα μέρος που, εάν κάποιος το επισκεφθεί, θα του μείνει χαραγμένο στη μνήμη του με χαρακτηριστικό το συναίσθημα του εντυπωσιασμού κάθε φορά που το ανακαλεί. Είναι μία ακριβή χώρα, στην οποία μπορεί όμως να περάσει κανείς οικονομικά τις διακοπές του, εάν έχει προϋπολογίσει τις κινήσεις του και αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην ανακάλυψη της ίδιας της πόλης και όχι τόσο της γαστρονομικής της κουλτούρας.  Το μόνο σίγουρο είναι πως η επίσκεψη στην Ζυρίχη θα μαγέψει και τον πιο διστακτικό επισκέπτη!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.