14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςThe final countdown: Η αμερικανική πολιτική σκηνή 12 ημέρες πριν τις εκλογές

The final countdown: Η αμερικανική πολιτική σκηνή 12 ημέρες πριν τις εκλογές


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Μόλις 12 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, η πολιτική σκηνή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχει «πάρει φωτιά». Οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν πάση θυσία να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στον αμερικανικό λαό και να τον πείσουν για την καταλληλότητά τους για τον προεδρικό θώκο. Παράλληλα, η 3η Νοεμβρίου αναμένεται να κρίνει και την πορεία του νομοθετικού σώματος της Γερουσίας, η οποία θα ανανεωθεί κατά το ένα τρίτο της. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις διαρκείς εξελίξεις στην κοινωνία της χώρας, στρέφουν τα μάτια της διεθνούς κοινότητας πάνω στην Αμερική, το, άλλοτε, ηγετικό κράτος και συντονιστή του παγκοσμίου γίγνεσθαι. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι συμβαίνει στις Η.Π.Α. στο κατώφλι των εκλογών.

Πηγή: Photos by iStock, Shutterstock & Getty Images; Illustration by Bankrate

Προεδρικές εκλογές

Από την μια, ο κάτοχος της θέσης, 45ος  Πρόεδρος, Donald Trump, φαίνεται να έχει ένα πολύ μεγαλύτερο κενό να καλύψει, καθώς τα σχόλιά του στα social media και οι δηλώσεις του φαίνεται να σπάνε τα όρια της λογικής και του ρεαλισμού λίγο παραπάνω κάθε φορά. Τα έργα του, αυτά τα τριάμιση χρόνια, που έχει διανύσει στον Λευκό Οίκο, έχουν καταρρεύσει τους τελευταίους 6 μήνες, με μια -κατά πολλούς- αποτυχημένη και πλήρως απογοητευτική διαχείριση της πανδημίας και κατ’ επέκταση στάση απέναντι στις επιστήμες, αλλά και μία αδιαφορία για τις μειονότητες, την πολυπολιτισμικότητα, που χαρακτηρίζει τη χώρα, και το ζήτημα του συστημικού ρατσισμού.

Βέβαια, η ασθένεια και ανάρρωση του Προέδρου Trump από τον κορωνοϊό έδωσε μια άλλη διάσταση στην καμπάνια του, με διπλή ερμηνεία. Από την μια πλευρά, το γεγονός πως και ο ίδιος νόσησε από τον ιό, που σχολίαζε ότι θα «εξαφανιστεί ως διά μαγείας», όταν «αρχίσουν οι ζέστες», ανέδειξε την έλλειψη σοβαρότητας και προσοχής που διέπει τις δηλώσεις του. Οι προσπάθειές του να πείσει τον λαό να μην φοβάται τον κορωνοϊό έχασαν για λίγο τη βάση τους, όταν ο 45ος Πρόεδρος -αλλά και η σύζυγός του και μεγάλο μέρος του επιτελείου και της ομάδας του- διαγνώστηκαν. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι ανάρρωσε και επανήλθε «δριμύτερος» στην κούρσα, αναθέρμανε την πίστη των ψηφοφόρων του στο πρόσωπό του και έδωσε ένα πιο σταθερό έρεισμα στα λεγόμενά του. Παρ’ όλα αυτά, ας μην παραμελούμε την πιθανότητα να ήταν ένα marketing trick, που αποσκοπούσε ακριβώς σε αυτό το πράγμα, να πιστέψει ξανά το κοινό του στα λεγόμενά του.

Από την άλλη, ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Joe Biden, δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίζει την προσοχή και τη σοβαρότητα την οποία δείχνει απέναντι σε πάσης φύσεως ζήτημα. Παράλληλα, εκμεταλλεύεται την εικόνα, που ο αντίπαλός του έχει αναδείξει, για να προβάλλει μέσω διαφημιστικών spots τις αδυναμίες του, αλλά και τα πολλαπλά λάθη και σφάλματά του στην χάραξη πολιτικής, όπως και στον τρόπο και το περιεχόμενο επικοινωνίας του. Με τη βοήθεια της πολύτιμης πλέον συνεργάτιδας του, Kamala Harris, της συζύγου του αλλά και άλλων επιφανών μελών του Δημοκρατικού Κόμματος, ακόμα και του πρώην «συγκατοίκου» του στον Λευκό Οίκο, Αμερικανού Προέδρου, Barack Obama, συνεχίζει τα διαδικτυακά events, παράλληλα, με κάποιες επισκέψεις σε ορισμένες πολιτείες, στα πλαίσια πάντα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τρομερή ώθηση δίνουν, επίσης, στον πρώην Αντιπρόεδρο και οι δηλώσεις στήριξης (endorsement) που έχει λάβει τόσο από την αμερικανική πολιτική σκηνή -και από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα-, όσο και από τον καλλιτεχνικό κόσμο σε μεγάλο επίπεδο αλλά και τα ακαδημαϊκά περιοδικά και τα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, δύο αναπάντεχες και πρωτοφανείς δηλώσεις υποστήριξης ήρθαν να τονώσουν ακόμα περισσότερο την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού κόμματος μία από το επιστημονικό περιοδικό Scientific American και μια πιο πρόσφατη από την εφημερίδα USA Today. Κανένα από τα δύο προαναφερθέντα μέσα δεν είχαν μέχρι τώρα υποστηρίξει ανοιχτά κάποιον υποψήφιο, γεγονός που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην κίνησή τους αυτή.

Εκλογές της Γερουσίας

Σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι εκλογές της Γερουσίας, αν και αποτελούν ένα εξίσου σημαντικό πολιτικό συμβάν της χρονιάς. Με 35 θέσεις να τίθενται στο προσκήνιο για αλλαγή συν τις εκλογές «ειδικής φύσεως» στην Arizona και τη Georgia, η 3η Νοεμβρίου γίνεται πεδίο μάχης μεταξύ των δύο κομμάτων και στην νομοθετική εξουσία. Τα κρίσιμα πεδία μάχης για αυτήν την αναμέτρηση αναμένεται να είναι οι Πολιτείες Maine, North Carolina και Iowa, καθώς οι νυν Γερουσιαστές του που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, χαρακτηρίζονται αμφίβολοι να διατηρήσουν την εξουσία, καθώς η δημοτικότητά τους έχει πέσει σημαντικά, παράλληλα με την πτώση δημοφιλίας του Trump. Παράλληλα, ως θέσεις toss-up (ήτοι, πιθανό να αλλάξουν κομματική εκπροσώπηση), αναφέρονται και οι θέσεις των David Perdue και Kelly Loeffler από τη Georgia, της Lindsey Graham στη Νότια Καρολίνα και τέλος του Steve Daines στην Πολιτεία της Montana.

Πηγή: Composite: EPA/Guardian Design Team

Η εμπλοκή του Tik Tok και των social media στον αγώνα για την προεδρία

Μετά τις απειλές του Προέδρου Trump, να απαγορεύσει τη χρήση της εφαρμογής Tik Tok, μια μεγάλη μερίδα Αμερικανών πολιτών που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή αποφάσισαν να την χρησιμοποιήσουν ως πλατφόρμα προώθησης και ενίσχυσης της καμπάνιας και να ενταχθούν με τον τρόπο τους στις πολιτικές εξελίξεις. Εντύπωση προκαλεί η ιδιαίτερα αυξημένη ανάμειξη της νεολαίας με τα πολιτικά δρώμενα, καθώς πολλοί νέοι με απήχηση στην πλατφόρμα έσπευσαν να προσκαλέσουν το κοινό τους να ψηφίσει, υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Σε άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες, όπως το Youtube και το Instagram, πολλοί διάσημοι του χώρου έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν την ψήφο τους, αλλά και τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν κάτι τέτοιο, με την ελπίδα ότι και άλλοι Αμερικανοί πολίτες θα ταυτιστούν και θα ψηφίσουν στις φετινές εκλογές.

Το κυριότερο μήνυμα γύρω από το οποίο διαδραματίζονται οι εκλογές για τους Αμερικανούς δεν αφορά μόνο τη νίκη του ενός υποψηφίου, αλλά πάνω απ’ όλα την επιστροφή στις δημοκρατικές αξίες, μια εκ των οποίων η ψήφος. Γι’ αυτό το λόγο άτομα με μεγάλη απήχηση και δημοτικότητα στις Η.Π.Α. προσκαλούν το λαό σύσσωμο να ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές οι οποίες, όπως δηλώνει σχεδόν ολόκληρη η υφήλιος, «αποτελούν την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της εποχής μας».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.