17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Αλίκη της Βρετάνης

Fe-Memorance: Αλίκη της Βρετάνης


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Αλίκη της Βρετάνης ήταν νόμιμη δούκισσα της Βρετάνης και κόμισσα του Ρίτσμοντ. Γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1200 στη Βρετάνη και ήταν κόρη της Κωνσταντίας, δούκισσας της Βρετάνης και του Γκυ του Τουάρ. Έχασε τη μητέρα της σε πολύ μικρή ηλικία και είχε δύο ετεροθαλή αδέλφια· ήταν ο Αρθούρος ο Α΄ της Βρετάνης και η Ελεονόρα της Βρετάνης, οι οποίοι μετά τη διαμάχη τους με τον Ιωάννη τον Ακτήμονα συνελήφθησαν με τον πρώτο να δολοφονείται και την δεύτερη να φυλακίζεται.

Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Οι βαρόνοι της Βρετάνης αναγνώρισαν αμέσως την Αλίκη  ως νόμιμη κληρονόμο του Αρθούρου. Ο πατέρας της Γκυ έγινε αντιβασιλέας στο όνομά της έως το 1206 και στη συνέχεια έγινε αντιβασιλέας ο Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας στο όνομα της Αλίκης. Ο Γάλλος βασιλιάς απάλλαξε την Αλίκη από τον δεσμό της με τον πρίγκιπα των Βρετόνων Ερρίκο του Πεντιέβρ και την πάντρεψε με τον ξάδερφό του, Πέτρο του Ντρε. Ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στις 27 Ιανουαρίου 1213 και πλήρωσαν φόρο υποτέλειας στον Γάλλο βασιλιά για λογαριασμό της Βρετάνης. Αναγνωρίστηκαν από τον Γουίλιαμ Μαρσάλ, πρώτο κόμη του Πέρμπροκ, αντιβασιλέα της Αγγλίας ως κόμητες του Ρίτσμοντ στη θέση της Ελεονόρας. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, τον Ιωάννη Α’ της Βρετάνης, την Γιολάντα της Βρετάνης και τον Αρθούρο της Βρετάνης.

Η Αλίκη πέθανε στον τοκετό του τελευταίου της παιδιού στις 21 Οκτωβρίου 1221, χωρίς να ασκήσει ποτέ έλεγχο στην κληρονομιά της, τη διαδέχθηκε ο γιος της, Ιωάννης Α’, αλλά ο σύζυγός της, Πέτρος, ήταν πραγματικός κυβερνήτης ως αντιβασιλέας μέχρι το 1227.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.