16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαPower dressing και άλλες σκέψεις για το στυλ...

Power dressing και άλλες σκέψεις για το στυλ…


Της Μαριλίνας Γερασίμου,

Τι σημαίνει να είναι μια γυναίκα είδωλο στην εποχή μας; Μια λέξη που πλέον έχει ελάχιστη σχέση με την πραγματική της έννοια, χαρακτηρίζει σήμερα κάποιον άνθρωπο ξεχωριστό και με άποψη. Επομένως, ποιες γυναίκες θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε σήμερα «είδωλα»; Η τέλεια εξωτερική εμφάνιση (ευτυχώς) δεν είναι πλέον το κλειδί για να είσαι icon. Σημασία σήμερα έχει να έχεις φωνή, να προωθείς σημαντικά θέματα και να ενισχύεις οποιουδήποτε είδους θετική αλλαγή. Στην πραγματικότητα όμως, όλες οι γυναίκες στις μέρες μας σε αυτό αποσκοπούν, καθώς σήμερα περισσότερο από ποτέ αυτό που λέμε και αντιπροσωπεύουμε, έχει αντίκτυπο και μπορεί πραγματικά να επιφέρει την αλλαγή.

Η εξωτερική εμφάνιση, όμως, παίζει το δικό της σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και την εδραίωση της γυναικείας παρουσίας. Και αυτό, γιατί οι στυλιστικές επιλογές έχουν μια ξεχωριστή δύναμη. Όλες τους αντιστοιχούν σε μια δήλωση, ένα statement, ακόμα και η επιλογή να αγνοήσεις τη μόδα και τις τάσεις είναι ένα statement. Ουσιαστικά, το προσωπικό στυλ αποτυπώνει την ταυτότητα και τη δράση μας, αντικατοπτρίζει τις απόψεις μας, τις προτιμήσεις μας και κομμάτια του χαρακτήρα μας. Γι’ αυτό και πλέον, οι στυλιστικές επιλογές είναι κάτι παραπάνω από στοιχεία μιας φροντισμένης εμφάνισης.

Απόδειξη είναι, άλλωστε, και η γέννηση του λεγόμενου power dressing, το οποίο αναπτύχθηκε κατά τη δεκαετία του ’80, και το οποίο αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί εργαλείο στα χέρια των γυναικών, ώστε να εδραιώσουν την εξουσία τους σε επαγγελματικές και πολιτικές θέσεις που παραδοσιακά καταλαμβάνονταν από άνδρες.

Όπως έλεγε ο εμβληματικός δημιουργός Yves Saint Laurent «μέσα στα χρόνια έμαθα ότι αυτό που είναι σημαντικό σε ένα φόρεμα είναι η γυναίκα που το φοράει». Αισίως έχουμε φτάσει σε μια εποχή που οι γυναίκες κρίνονται για κάτι παραπάνω από μια καλή εμφάνιση· πλέον οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να επικοινωνούν σημαντικά μηνύματα και να καταλαμβάνουν καίριες θέσεις. Αυτά που έχουν να πουν είναι άξια προσοχής και οι στυλιστικές τους επιλογές είναι κι αυτές ένα μέσο να τα επικοινωνήσουν. Και υπάρχουν πολλές δυναμικές γυναίκες που χρησιμοποιούν την γκαρνταρόμπα τους για αυτό το σκοπό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Michelle Obama, η πρώτη Αφροαμερικανίδα «Πρώτη Κυρία» των Η.Π.Α., για την οποία το προσωπικό της στυλ, όπως αναφέρει, είναι απόρροια του πως βλέπει η ίδια τον εαυτό της. Η Nancy Pelosi επίσης, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν άκουσε σχόλια, πως το στυλ της ήταν πολύ τολμηρό για τη θέση της, απάντησε πως οι στυλιστικές της επιλογές είναι τόσο τολμηρές όσο και η στάση της απέναντι στον Πρόεδρο Trump. Η ηθοποιός και ακτιβίστρια Emma Watson από την άλλη, έχει υιοθετήσει ένα συντηρητικό και επίσημο στυλ, για να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα του σκοπού που υπηρετεί.

Θα μπορούσα να αναφέρω ακόμα δεκάδες παραδείγματα, από σημαντικές γυναίκες στην πολιτική που αποτελούν την επιτομή του power dressing μέχρι σπουδαίες γυναίκες των τεχνών και των γραμμάτων, οι οποίες στο στυλ τους αντανακλούν το έργο τους. Μπορεί ορισμένοι να διαφωνούν, μαζί με εκείνους κι εγώ, με το να κρίνεται κανείς, και δει μια γυναίκα, από την εξωτερική εμφάνιση. Η διαφορά σήμερα είναι πως η εξωτερική εμφάνιση είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός. Δεν χαρακτηρίζουν τα ρούχα τη γυναίκα που τα φοράει, αλλά αντίστροφα, η γυναίκα που τα φοράει δίνει χαρακτήρα στα ρούχα. Δεν επιβάλλεται να έχεις συγκεκριμένη φιγούρα ή εξωτερικά χαρακτηριστικά για να φορέσεις ένα ρούχο. Αντίθετα, εσύ επιβάλλεις τη φιγούρα σου στα ρούχα και περνάς στον κόσμο το μήνυμά σου μέσα από αυτό.

Η εξέλιξη των γυναικών και ο αγώνας τους για την κατάκτηση της θέσης που τους αξίζει έχει δώσει στη μόδα μια νέα ώθηση. Πλέον τα ρούχα δεν ντύνουν φιγούρες, ντύνουν ιδέες, προσωπικότητες και χαρακτήρες. Το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από το πως δείχνεις στο τι θέλεις να πεις με αυτό που δείχνεις. Γι’ αυτό και είδωλα σήμερα είναι ουσιαστικά όλες οι γυναίκες, που με τον τρόπο τους, θέλουν κάτι να πουν.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλίνα Γερασίμου
Μαριλίνα Γερασίμου
Γεννημένη το 2001 στην Αθήνα, είναι φοιτήτρια της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεγαλύτερο πάθος της είναι οι αντιλογίες και ένα πράγμα που δε θα μπορούσε να λείπει από τη ζωή της είναι τα ταξίδια. Μετράει συμμετοχές σε μοντέλα προσομοιώσεων και διεθνή συνέδρια, ενώ στο κέντρο των ενδιαφερόντων της βρίσκονται η μουσική, η τέχνη και τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα.