17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Τζέιν Γουάιατ

Fe-Memorance: Τζέιν Γουάιατ


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Τζέιν Γουάιατ ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία διέγραψε λαμπρή πορεία στον χώρο του θεάματος.

Γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1910 και προερχόταν από ευκατάστατη και ισχυρή οικογένεια των Η.Π.Α. Ήδη από τα παιδικά της χρόνια είχε δείξει την έφεσή της για την υποκριτική. Σε σχολικό επίπεδο, μετείχε σε σειρά θεατρικών παραστάσεων, δείχνοντας το ενδιαφέρον της για τη συγκεκριμένη τέχνη. Παρότι σπούδασε για δύο χρόνια, η Γουάιατ γνώριζε καλά πως δεν ήταν για αυτήν καμία δουλειά καταλληλότερη από την ηθοποιία. Κι αυτή πάλεψε να ακολουθήσει.

Πηγή εικόνας: IMDb

Ξεκίνησε δυναμικά στο χώρο του θεάτρου, συμμετέχοντας σε εξαιρετικές παραγωγές στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, η έκρηξη στην καριέρα της ήρθε, το 1934, όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία-σύμβολο για την εποχή Onemore river. Έναν χρόνο αργότερα, η Γουάιατ παντρεύτηκε τον Έντγκαρ Γουόρντ, με τον οποίο επρόκειτο να είναι μαζί μέχρι τον θάνατό τους.

Η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη και έτσι η Τζείν Γουάιατ, το 1937, συμμετέχει στην ταινία, που θα την καθιερώσει οριστικά ως μία εκ των κορυφαίων ηθοποιών της γενιάς της, Ο χαμένος ορίζοντας.

Από τη δεκαετία του 1950 και εξής, η καριέρα της συνδέεται πιο άμεσα με τον χώρο της τηλεόρασης. Έτσι, το 1954, συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά Father knows best, για την οποία επρόκειτο να τιμηθεί με σειρά διακρίσεων και βραβείων για τον ρόλο της. Η σειρά προβλήθηκε επί έξι σεζόν συνολικά. Κατά τη δεκαετία του ΄60, θα συμμετάσχει σε άλλες τέσσερις σειρές, με σημαντικότερη όλων τη σειρά Dont forget to say goodbye.

Η Τζέιν Γουάιατ, όμως, έμεινε γνωστή για τη συμμετοχή της στα χρονικά του Star Trek. Το 1967, συμμετείχε σε ένα επεισόδιο της σειράς ως guest ρόλος. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1986, επρόκειτο να έχει βασικό ρόλο στην ταινία Star Trek IV: Επιστροφή στο παρόν. Ολόκληρος ο πλανήτης είχε την ευκαιρία να θαυμάσει το υποκριτικό της χάρισμα μέσα από το πέρασμά της σε μία τεράστια παραγωγή διεθνών προδιαγραφών, με τεράστια επίδραση στο κοινό, όπως ήταν το Star Trek.

Η κορυφαία Τζέιν Γουάιατ «έφυγε», στις 20 Οκτωβρίου 2006, σε ηλικία ενενήντα έξι ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.