22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ πορεία ακρόασης της Amy Coney Barrett: Θα μπορούσε να είναι η...

Η πορεία ακρόασης της Amy Coney Barrett: Θα μπορούσε να είναι η επόμενη στο SCOTUS;


Της Μάγδας Τσόχα,

Μετρώντας αντίστροφα για τις εκλογές, η αγωνία κορυφώνεται και η πίεση μοιάζει αβάσταχτη. Άρθρα και ενημερώσεις έχουν κατακλύσει, εδώ και μήνες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικοί και μη εκφέρουν απόψεις ως προς την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων, αλλά, παράλληλα, υπάρχει και μια ακόμη πορεία που απασχολεί, πέραν του νέου, ή και όχι, προσώπου που θα εκτίσει την προεδρική θητεία. Είναι το νέο πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη θέση του SCOTUS, δηλαδή αυτή του Ανώτατου Δικαστή για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Supreme Court of Justice of the United States of America).

Στις 12 Οκτωβρίου, η New York Times δημοσίευσε σχετικό άρθρο με δηλώσεις του Γερουσιαστή Lindsey Graham, o οποίoς αναφέρει χαρακτηριστικά πως η διαδικασία προχωράει κανονικά για την ακρόαση της επιβεβαίωσης της θέσης για την κυρία Barret. Η Amy Barrett δεν παρέλειψε να αναφέρει πως όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ψηφίσουν υπέρ, ενώ όλοι οι Δημοκρατικοί κατά. Λίγο αργότερα, οι Δημοκρατικοί έσπευσαν να τονίσουν ότι η πρόταση για τη Barret ως Δικαστή αποτελεί κίνηση επιδείξεως δύναμης από την πλευρά τόσο του Προέδρου Trump, όσο και των Ρεπουμπλικάνων εν γένει και κυρίως τη χαρακτήρισαν ως κίνηση αντίβαρο στην πάλαι ποτέ πολιτική του Προέδρου Obama το 2016, ο οποίος είχε προτείνει ως υποψήφια την Merrick B. Garland. Είναι, άλλωστε, ευρέως γνωστό πως η Barrett είναι βαθιά συντηρητική, γεγονός που μπορεί να επιβεβαιωθεί από παλαιότερες δηλώσεις της ίδιας κατά των αμβλώσεων και των δημοσίων τοποθετήσεών της υπέρ των πρακτικών του Προέδρου Trump. Να σημειωθεί, φυσικά, πως όλα αυτά ειπώθηκαν στην πρώτη ημέρα της Ακρόασης για Επιβεβαίωση.

Στον λόγο της, η Δικαστής πολύ διπλωματικά απέφυγε οποιοδήποτε αιχμηρό σχόλιο, έδωσε τις απαραίτητες ευχαριστίες στην οικογένειά της και όλους όσους την έχουν στηρίξει όλα τα χρόνια της καριέρας της, μίλησε για το βιογραφικό της και ορκίστηκε να υπηρετήσει τον νόμο, όπως αρμόζει, βάσει της δικαιοσύνης κι όχι των προσωπικών της προτιμήσεων και μεροληπτικά. Ακόμη, ανέφερε πόσο σπουδαία ήταν για αυτήν οι γυναίκες – πρότυπα Δικαστές, Ruth Bader Ginsburg και Sandra Day O’Conor, από τις οποίες άντλησε έμπνευση για τα δικά της βήματα. Τέλος, θερμές ευχαριστίες έδωσε στον προκάτοχό της, Ανώτατο Δικαστή Antonin Scalia, που της δίδαξε πολλά και κάτι παραπάνω από απλώς τον νόμο και τα ζητήματα δικαιοσύνης, της έδωσε τη δυναμική και το απαραίτητο κουράγιο, για να συνεχίσει και μάλιστα η ίδια φρόντισε να διατηρήσει ακέραιη την κληρονομιά του, υιοθετώντας εν πολλοίς τη δική του θέαση των πραγμάτων.

Η στάση των Δημοκρατικών ως προς τη Δικαστή δεν έπαψε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης, να είναι καχύποπτη και κάπως εχθρική, καθώς είναι πεπεισμένοι πως η Barrett δεν είναι η κατάλληλη για τη θέση, παρά το πολύ εντυπωσιακό βιογραφικό της. Η διαδικασία, βεβαίως, δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες, καθώς ο κορωνοϊός και τα επακόλουθα περιοριστικά μέτρα δημιούργησαν δυσκολίες. Καθώς, όμως, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος επέμειναν στην ομαλή και χωρίς λήψη μέτρων διεξαγωγή της εκδήλωσης, ο Τύπος αναφέρει πως οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι δεν φορούσαν μάσκες προστασίας ούτε τήρησαν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Όλα αυτά δύο εβδομάδες πριν κι έκτοτε το μεγάλο νέο για τη νόσηση του Προέδρου, αλλά και της συζύγου του, δημιούργησαν, φυσικά, πληθώρα σχολίων κι έδωσαν πάτημα σε Δημοκρατικούς, να ασκήσουν, για ακόμη μια φορά, σκληρότατη κριτική στον Πρόεδρο και τον τρόπο που διαχειρίζεται το ξέσπασμα της πανδημίας.

Από άλλες πηγές διαβάζουμε πως οι ερωτήσεις, που έγιναν στην κυρία Barrett, αφορούσαν μεταξύ άλλων τις απόψεις της ως προς την άμβλωση, ερώτηση την οποία ζήτησε η ίδια να μην απαντήσει δημόσια, και το Affordable Care Act, το οποίο επίσης απέφυγε να σχολιάσει. Ακόμη, δεν θέλησε να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά των υποψήφιων Προέδρων, ενώ, παράλληλα, είπε πως η πρόταση για τη θέση ήταν μεγάλη τιμή για την ίδια, παρά το γεγονός πως γνωρίζει για την κοροϊδία που αυτή και η οικογένειά της υφίστανται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα ενημέρωσης ως «συντηρητικές καρικατούρες» και παραδοσιακοί «κολλημένοι» με τη θρησκεία.

Τέλος, η Kamala Harris άσκησε, επίσης, κριτική στην Barrett και μάλιστα της έθεσε την ερώτηση για το εάν γνώριζε πριν την πρόταση υποψηφιότητάς της πως ο Πρόεδρος Trump σχεδίαζε να προτείνει για τη θέση μόνον Δικαστές ενάντιους στο Affordable Care Act για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Δικαστής απάντησε αρνητικά, διαψεύδοντας πως είχε ακούσει οτιδήποτε σχετικό με τέτοιες δηλώσεις. Κατά το έτος 2016, η κυρία Barrett αποτελούσε μέλος της οργάνωσης “Right for Life”, η οποία είχε και παρελθοντικά κατηγορηθεί για εκμετάλλευση ευαίσθητων γυναικών, οι οποίες, ενώ, αρχικά, επέλεξαν την άμβλωση, «ανακατευθύνθηκαν». Η συζήτηση ανάμεσα στις δύο είχε αρκετή ένταση, με την Barrett να βρίσκεται «κολλημένη στον τοίχο» για τις πολύ συντηρητικές απόψεις και πρακτικές της.

Το σημαντικότερο, βέβαια, προς το παρόν, είναι πως οι εκλογές θα λάβουν χώρα σε 22 περίπου ημέρες. Και αυτό θα είναι το πλέον καθοριστικό γεγονός, ακόμη και για το πρόσωπο που θα κληθεί να υπηρετήσει τη Δικαιοσύνη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάγδα Τσόχα
Μάγδα Τσόχα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.