18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ

Fe-Memorance: Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ

 


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1892 στην Αμερική και υπήρξε λυρική ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας, ακτιβίστρια και φεμινίστρια, με έναν αρκετα αντισυμβατικό τρόπο ζωής. Ακόμα, ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε Βραβείο Πούλιτζερ για την ποίηση. Ίσως, κάποιοι να την γνωρίζουμε με το ψευδώνυμο Nancy Boyd. Το 1912, ξεκίνησε η αναγνωρισιμότητά της, εξαιτίας του ποιήματος “Renaiscence” («Αναγέννηση»), με το οποίο έλαβε μέρος στον διαγωνισμό ποίησης στο Lyric Year, όπου θεωρήθηκε η καλύτερη συμμετοχή και δημιουργήθηκε σκάνδαλο, καθώς δεν έλαβε την πρώτη θέση.

Στη συνέχεια, το 1920, δημοσιεύτηκε ένα από τα γνωστότερά της ποίηματα, το “First Fig” από το A few Figs From Thistles. Το 1923, κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ για την ποίησή της, για το ποιήμα “Harp-Weaver” και άλλων ποιημάτων της. Είνα σημαντικό να αναφέρουμε ότι ήταν η πρώτη γυναίκα ποιήτρια που τιμήθηκε τόσο για το έργο της. Χαρακτηριστικά, ο Τόμας Χάρντι κάποτε είχε δηλώσει ότι η Αμερική έχει δυο αξιοθέατα, τους ουρανοξύστες και την ποίηση της Μιλέυ. Όμως, σταδιακά η φήμη της καταστράφηκε από ένα ποιήμα που η ίδια έγραψε για την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας συμμάχων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η Merle Rubin υποστήριξε ότι η Μίλευ φαίνεται να δέχτηκε περισσότερα πυρά από τους κριτικούς λογοτεχνίας για την υποστήριξη της δημοκρατίας απ’ ότι ο Έζρα Πάουντ, για την υπεράσπιση του φασισμού.

Στη συνέχεια, το 1943 τιμήθηκε με το μετάλλιο Frost για τη συμβολή της στην αμερικανική ποίηση. Έφυγε από τη ζωή στις 19 Οκτωβρίου 1950, σε ηλικία μόλις 58 ετών, έπειτα από ένα ατύχημα στο σπίτι της, πέφτοντας από τις σκάλες. Συγκεκριμένα, ο γιατρός ανέφερε ότι είχε υποστεί καρδιακή προσβολή μετά από μια στεφανιαία απόφραξη.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.