16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Το Sweet Magnolias και η γυναικεία φιλία»

«Το Sweet Magnolias και η γυναικεία φιλία»


Της Κωνσταντίνας Καλλέργη,

Στην κωμόπολη του Σερένιτι, στη Νότια Καρολίνα, πάνω από ποτήρια με μαργαρίτα, ανάμεσα σε καριέρα, οικογένεια και σχέσεις, τρεις παιδικές φίλες συζητούν, γελούν, αναλύουν τα προβλήματά τους και μας αποδεικνύουν πόσο αληθινά μοναδική μπορεί να είναι η φιλία μεταξύ γυναικών. Επαγγελματικά και προσωπικά προβλήματα, απρόοπτα κι αναμνήσεις ανακατεύονται με lime, τεκίλα και μπόλικο πάγο και δίνουν μια φρέσκια γεύση σε μια ιστορία που «πίνεται μονορούφι» κι αποπνέει μια τρυφερότητα, που είχαμε καιρό να δούμε σε σύγχρονη παραγωγή.

Όλα αυτά στη σειρά Sweet Magnolias, μια παραγωγή του Netflix, που μετά από μία σεζόν δέκα επεισοδίων έχει αποκτήσει πιστό κοινό. Βασισμένη στα ομότιτλα βιβλία της Sherryl Woods, η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 19 Μαΐου 2020 με τις JoAnna Garcia Swisher, Brooke Elliott και Heather Headley στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Τρεις φίλες –η Maddie, η Dana Sue και η Helen–, τρεις γυναίκες με διαφορετική προσωπικότητα, εμπειρίες και πορεία ζωής, τις οποίες ενώνει η μικρή πόλη στην οποία μεγάλωσαν και το σπίτι της Francis Wingate, απ’ όπου έχουν όμορφες παιδικές αναμνήσεις, είναι οι κεντρικές ηρωίδες της ιστορίας. Στην αρχή της σειράς τις βρίσκουμε σε μια μεταβατική φάση της ζωής τους με μεγάλες αλλαγές να συμβαίνουν τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά τους και τις βλέπουμε να προσπαθούν να κάνουν μαζί μια νέα επιχειρηματική κίνηση.

Την περίοδο που η Maddie –μια στοργική μητέρα τριών παιδιών– παίρνει διαζύγιο μετά από αρκετά χρόνια γάμου, η Dana Sue –chef και ιδιοκτήτρια εστιατορίου– αντιμετωπίζει προβλήματα στη δουλειά της αλλά και στη σχέση με την έφηβη κόρη της, αφού είναι σε διάσταση με τον άντρα της, και η Helen –μια επιτυχημένη και δυναμική δικηγόρος– ανακαλύπτει τι είναι αυτό που χρειάζεται και λείπει απ’ τη ζωή της, το σπα που αποφασίζουν να ανοίξουν μαζί στο παλιό αρχοντικό σπίτι της Francis Wingate αποτελεί κοινό τους στόχο και κίνητρο, χωρίς, βέβαια, να λείπουν τα προβλήματα και τα εμπόδια σε αυτή τους την προσπάθεια.

Μια σειρά ανάλαφρη αλλά και τρυφερή, από την οποία, όμως, δε λείπουν οι αναφορές σε καθημερινά και διαχρονικά –περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά– προβλήματα της ζωής. Η εφηβεία, το bullying, οι σχέσεις γονιών και παιδιών, η απιστία, το διαζύγιο, οι σχέσεις εξ αποστάσεως, οι νέοι έρωτες, οι παλιοί έρωτες, οι αντιπαλότητες, η οικογένεια, η αγάπη, η ζωή και η καθημερινότητα σε μια κλειστή κοινωνία… εναλλάσσονται και κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις ζωές των βασικών χαρακτήρων, που κάθε άλλο παρά ως ιδανικές παρουσιάζονται. Χαρακτήρες καθημερινοί με αληθινά και οικεία προβλήματα, φόβους, ανασφάλειες κι επιθυμίες, με τις οποίες εύκολα μπορεί ο μέσος θεατής να ταυτιστεί.

Μια σειρά που δείχνει το αληθινό πρόσωπο της γυναικείας φιλίας, της φιλίας που αγαπά, που νοιάζεται, που συγχωρεί, που παλεύει. Μας παρουσιάζει γυναίκες που φροντίζουν και στηρίζουν η μία την άλλη –σε αντίθεση με κάποια κοινωνικά πρότυπα που θέλουν τις γυναίκες να βρίσκονται πάντα σε κατάσταση αντιζηλίας μεταξύ τους–, γυναίκες που δεν είναι τέλειες, αλλά θαυμάζουν κι αγαπούν η μία την άλλη γι’ αυτό που είναι, που βλέπουν τα προβλήματα των φίλων τους ως δικά τους, που τις συμβουλεύουν και τις προστατεύουν με τον τρόπο τους. Γυναίκες που έχουν γίνει μεταξύ τους οικογένεια από επιλογή κι όχι από ανασφάλεια ή από συνήθεια.

Σχεδόν αναπόφευκτα ο τίτλος της σειράς μας παραπέμπει στην ταινία Steel Magnolias, τη δραματική κωμωδία του 1989, η οποία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του Robert Harling και από την οποία φαίνεται πως τόσο τα βιβλία της Woods όσο και η σειρά έχουν αρκετές επιρροές. Με τις Sally Field, Dolly Parton, Shirley McLaine, Daryl Hannah, Olympia Dukakis και Julia Roberts, η ταινία με βασικό σημείο συνάντησης ένα κομμωτήριο παρουσιάζει τις ζωές έξι διαφορετικών γυναικών στη Λουϊζιάνα και τον τρόπο με τον οποίο συμπαραστέκονται η μία στην άλλη και δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς μέσα από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που προκύπτουν στη ζωή της καθεμίας.

Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην εποχή της αλλά και μετέπειτα, καθώς έχει γίνει ένα έργο-σύμβολο της γυναικείας φιλίας, δύναμης κι αγάπης. Το 2012, μάλιστα, έγινε και τηλεταινία από το Lifetime, με τις Queen Latifah, Alfre Woodard, Phylicia Rashãd, Jill Scott, Adepero Oduye και Condola Rashãd να ενσαρκώνουν τους βασικούς ρόλους, ενώ το έργο έχει παιχτεί αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια στο θέατρο και μέσα στο 2020 αναμένεται να το δούμε και στη θεατρική σκηνή της Ελλάδας, και συγκεκριμένα στο θέατρο Χυτήριο, με πρωταγωνίστριες τις Άννα Αδριανού, Ηρώ Μουκίου, Βάσω Γουλιελμάκη, Κατερίνα Μπιλάλη, Κρίστη Παπαδοπούλου και Εύη Δαέλη.

Ακούγοντας τον τίτλο της σειράς Sweet Magnolias και της ταινίας Steel Magnolias, παρατηρούμε ως «κοινό στοιχείο» τη χρήση της μανόλιας στο όνομα και του ενός και του άλλου έργου, που μόνο τυχαία δεν είναι. Συγκεκριμένα, για τον τίτλο της ταινίας ο σεναριογράφος Robert Harling έχει πει πως: «είναι μια μεταφορά που σκοπεύει να αποδώσει τον περίπλοκο συνδυασμό δύναμης αλλά κι ευαλωτότητας που προέβαλαν οι γυναικείες φιγούρες που υπήρχαν στη ζωή του καθώς μεγάλωνε», από τις οποίες, φυσικά, έχει εμπνευστεί και τις ηρωίδες της ιστορίας του.

Στη γενικότερη παράδοση, μάλιστα, η μανόλια θεωρείται σύμβολο της ειλικρινούς αγάπης, της ομορφιάς, της αυτοεκτίμησης, της αξιοπρέπειας, της αρχοντιάς και πολύ συχνά έχει συνδεθεί με τη γλυκύτητα και την αγάπη για τη φύση.

Επιστρέφοντας στα της σειράς, τα ευχάριστα νέα είναι πως τον Ιούλιο το Netflix την ανανέωσε για δεύτερη σεζόν, την οποία θα δούμε μέσα στο 2021, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάποια πιο ακριβής χρονική τοποθέτηση, λόγω και των δυσκολιών που δημιουργεί στα γυρίσματα η πανδημία. Η σειρά, με βάση τα λεγόμενα των συντελεστών της αλλά και την αγάπη που έχει εισπράξει από το κοινό, φαίνεται να έχει αρκετές προοπτικές συνέχειας και στο μέλλον. Η σεναριογράφος Sherryl J. Anderson έχει δηλώσει πως «ποτέ δε θα ξεμείνουμε από ιστορίες μέσα από τις υπέροχες θεματικές στις οποίες βασίζονται τα βιβλία της Sherryl Woods». Επιπλέον, η φύση των χαρακτήρων αλλά και το πλήθος των βιβλίων της Woods –έντεκα συνολικά– αυξάνουν τις πιθανότητες της σειράς να έχει ένα μακρύ μέλλον, καθώς η πρώτη σεζόν άντλησε ιστορίες μόλις από τα τρία πρώτα βιβλία.

Με τα τελευταία επεισόδια να έχουν αφήσει ανοιχτά αρκετά ενδεχόμενα και να έχουν προκαλέσει αγωνία αλλά και περιέργεια, η δεύτερη σεζόν υπόσχεται να δώσει απαντήσεις αλλά να εγείρει και νέους προβληματισμούς κι ερωτηματικά. Αυτό που έχουμε να κάνουμε ως τότε είναι να περιμένουμε κάνοντας binge watching τον πρώτο κύκλο, ξανά και ξανά, για να μη χάσουμε καμία σημαντική για την εξέλιξη της πλοκής λεπτομέρεια!


ΠΗΓΕΣ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Καλλέργη
Κωνσταντίνα Καλλέργη
Είμαι στο τέταρτο έτος των σπουδών μου, στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, του Παντείου Πανεπιστημίου, ακολουθώντας την κατεύθυνση της Διαφήμισης και των Δημοσίων σχέσεων. Μιλάω αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά, ενώ ασχολούμαι με τον εθελοντισμό, τη συγγραφή και τη φωτογραφία. Συνήθως αφιερώνω τον ελεύθερο χρόνο μου σε φίλους, σειρές ή βιβλία. Αγαπώ πολύ το θέατρο και δε χάνω ευκαιρία να ασχολούμαι και να διαβάζω γι’ αυτό!