12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΚορωνοϊός, τουρκική προκλητικότητα και αμερικάνικες εκλογές έριξαν το Γενικό Δείκτη

Κορωνοϊός, τουρκική προκλητικότητα και αμερικάνικες εκλογές έριξαν το Γενικό Δείκτη


Του Βασίλη Λιόση,

Με την έλευση της νέας εβδομάδας, το Χρηματιστήριο ήρθε αντιμέτωπο με τις σημαντικές απώλειες που δημιουργήθηκαν ελέω αναζωπύρωσης της ελληνοτουρκικής έντασης στο νότιοανατολικό Αιγαίο. Η αγορά έδειξε και πάλι, μετά την καλοκαιρινή περίοδο, την ευαισθησία στις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς η ανοδική πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου διαταράχθηκε για πολλοστή φορά εξαιτίας της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Παράλληλα, για την αγορά, τα ανωτέρω αναφερόμενα, μεταφράζονται και ως νέες δημοσιονομικές επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και ως αύξηση των δαπανών για τα αμυντικά συστήματα της χώρας μας, φοβούμενοι πως τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από τα χρήματα που η κυβέρνηση προόριζε για την Αγορά και την τόνωση της. Ταυτόχρονα, η πορεία της πανδημίας, μπορεί να παρουσιάζει μια σταθερότητα, αλλά, συνάμα, προβληματίζει εκ νέου τους επενδυτές, γιατί ένα νέο lockdown, πιθανώς να δώσει την χαριστική βολή σε μία οικονομία που για την ώρα δείχνει αδύναμη. Επιπλέον, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι κατώτερος των περιστάσεων, εντείνοντας το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και όντας αδύναμος να παρέχει στήριξη στην αγορά.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,16% στις 637,39 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 636,19 (-2,35%) και 647,45 μονάδων (-0,62%), με τον τζίρο να κυμαίνεται ξανά σε χαμηλά επίπεδα και να διαμορφώνεται στα €41,4 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 έκλεισε στις 1.511,65 μονάδες με πτώση – διόρθωση 2,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε εκ νέου τις 300 μονάδες, κλείνοντας στις 297,02 μονάδες με απώλειες 5,40%.

Στο ταμπλό, Εθνική και Eurobank έκλεισαν με απώλειες που έφτασαν το 6,62% και 6,03% αντίστοιχα, με τις Alpha Bank, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ να κλείνουν με απώλειες που ξεπέρασαν το 4%. Άνω του -3% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Βιοχάλκο, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος. Η πτώση σε Aegean, ΟΠΑΠ και Λάμδα ξεπέρασε το 2%, ενώ εκείνη των Titan, Jumbo, ΟΛΠ και Σαράντη το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Φουρλής, με τον ΟΤΕ να κλείνει στο +0,08% και την Coca Cola στο +0,23%.

Η συνεδρίαση της Τρίτης ήταν η απόλυτη συνέχεια αυτής της Δευτέρας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσίασε έντονη νευρικότητα μέσα στην συνεδρίαση και αρκετές εναλλαγές προσήμων για τους περισσότερους τίτλους του. Απόδειξη αυτού, είναι το γεγονός της προτίμησης των βραχυχρόνιων και προσεκτικών επιλογών από τους επενδυτές. Επίσης, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρέθηκαν, και την Τρίτη, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά και η εξέλιξη της πανδημίας που απειλεί με μια νέα καραντίνα. Το περιβάλλον αυτό, συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι ικανό να προσελκύσει «φρέσκα» κεφάλαια που θα τονώσουν την Ελληνική αγορά. Μόνη ελπίδα για μια τόνωση της καταπονημένης ελληνικής αγοράς είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα €32 δις που είναι προγραμματισμένα για την Ελληνική Οικονομία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 636,32 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 633,70 (-0,58%) και 640,83 μονάδων (+0,54%) και ο τζίρος έφτασε λίγο κάτω από €36 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.508,63 μονάδες με πτώση 0,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 296,22 μονάδες με οριακή πτώση 0,27%.

Στο ταμπλό των μετοχών, το -3,33% της Motor Oil και το -2,36% του ΟΛΠ ήταν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της αγοράς, όπως και η άνω του 1% πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Titan, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Eurobank και Alpha Bank. Αντιθέτως, ο Μυτιληναίος σημείωσε άλμα 2,44%, με τις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Aegean, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή ο Φουρλής.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης έκλεισε βρίσκοντας τον Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει. Είναι αποτέλεσμα της γεωπολιτικής έντασης με την Τουρκία, που επηρεάζει τις διαθέσεις των επενδυτών και συνεπώς την πορεία του ΧΑ. Το θετικό είναι, πως παρά την πτώση του, το Χρηματιστήριο περιόρισε το εύρος των απωλειών και δεν αφέθηκε. Η αμετακίνητη στάση της γειτονικής χώρας, καθιστώντας σαφές ότι δεν κάνει πίσω στα «θέλω» της, έβαλε τους πωλητές σε ρόλο οδηγού, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε πως μια επιπλέον πηγή αβεβαιότητας είναι οι αμερικάνικες εκλογές, με τον Πλανητάρχη να έχει εκφράσει τις προθέσεις του για εμπορικό πόλεμο κατά της Ευρώπης. Ο ανωτέρω συνδυασμός, μόνο ανησυχία, αστάθεια και αβεβαιότητα είναι ικανός να προσφέρει, στις αγορές. Συνεπώς, οι προβλέψεις για τον επόμενο μήνα είναι δυσοίωνες.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 632,81 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 630,25 (-0,95%) και 639,77 μονάδων (+0,54%), ενώ, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €33,6 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,14% στις 289,89 μονάδες.

Για την Τετάρτη, στο ταμπλό, Eurobank, Motor Oil, Jumbo και Εθνική έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ασκώντας σοβαρές πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, όπως και οι άνω του 1% απώλειες σε Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ και Βιοχάλκο. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Φουρλής, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan και ΕΧΑΕ. Αντίθετα, οι στηρίξεις ήρθαν από τα άνω του 1% κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη, Λάμδα και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Μυτιληναίος και ΟΛΠ, ενώ , η ΔΕΗ έκλεισε χωρίς μεταβολή.

Η πτώση συνεχίστηκε και την Πέμπτη, με το Χρηματιστήριο να κάνει νέα βουτιά. Αιτία της τελευταίας, είναι τα γνωστά προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα μας, τους τελευταίους μήνες. Η τούρκικη προκλητικότητα και παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η πανδημία του κορωνοϊού και οι αμερικάνικες εκλογές μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, εντείνοντας την ανησυχία και την ανασφάλεια στις τάξεις της αγοράς. Ταυτόχρονα, το διεθνές αρνητικό κλίμα που επικρατεί, δεν βοηθά στην αλλαγή του σκηνικού αυτού, που σίγουρα προβληματίζει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,14% στις 619,26 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 617,13 (-2,48%) και 627,54 μονάδες (-0,83%), με τον τζίρο να  ανέρχεται στα €52 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.462,73 μονάδες με πτώση 2,31%, όπως και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 280,66 μονάδες με πτώση 3,18%.

Στο ταμπλό, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 5,50%, με την Eurobank και τον Μυτιληναίο να κλείνουν στο -4,78% και -4,44% αντίστοιχα. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Motor Oil, Aegean, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 2% σε Φουρλή, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Βιοχάλκο, Σαράντης και ΟΠΑΠ. Οι απώλειες, ακόμα, σε ΕΧΑΕ, Jumbo, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Πειραιώς ξεπέρασαν το 1%, ενώ κάτω του -1% κινήθηκαν οι Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Titan και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε τελικά η Τέρνα Ενεργειακή.

Με το κλείσιμο της εβδομάδας, ήρθε και η ανατροπή στο σκηνικό των τελευταίων ημερών, παρότι αυτό αποδείχθηκε οριακό και έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ελάχιστα κέρδη. Χαρακτηριστικό της Παρασκευής, λοιπον, ήταν οι εναλλαγές στο πρόσημο πολλών τίτλων, αλλά και η έντονη νευρικότητα του Γενικού Δείκτη, σαφές δείγμα ανασφάλειας και αστάθειας. Γενικά, ήταν πολλές οι ομοιότητες με τις ημέρες του Αυγούστου, που πάλι η χώρα και η οικονομία μας τέθηκε αντιμέτωποι με την γειτονική προκλητικότητα και τον κορωνοϊό, με την διαφορά πως σήμερα, είμαστε ακόμα πιο κοντά στις αμερικάνικες εκλογές, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την διεθνή σταθερότητα.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 620,18 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 618,68 (-0,09%) και 624,29 μονάδων (+0,81%), ενώ ακόμα, ο τζίρος ανήλθε στα €36,9 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.461,77 μονάδες με οριακή πτώση 0,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 280,57 μονάδες με οριακή πτώση.

Στο ταμπλό τώρα, το +7,13% του Ελλάκτωρ προσέφερε ισχυρά στηρίγματα στην αγορά, όπως και το +2,52% του Titan και το +2,47% του ΑΔΜΗΕ. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Φουρλή, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Alpha Bank, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Λάμδα, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα. Από την άλλην πλευρά, Motor Oil και Jumbo σημειώνουν απώλειες 2,38% και 2,29% αντίστοιχα, με τον ΟΤΕ και την Πειραιώς να κλείνουν στο -1,69% και -1,62% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, με τις Εθνική και Eurobank να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση χωρίς πρόσημο.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,80%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 5,56%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με πτώση 10,64%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.