23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαDaniel Ek: «Παρόλο που κάποιοι παίρνουν αποφάσεις το πρωί, εγώ αποφασίζω τις...

Daniel Ek: «Παρόλο που κάποιοι παίρνουν αποφάσεις το πρωί, εγώ αποφασίζω τις βραδινές ώρες»


Του Άρη Κατσίδη,

Συχνά διαβάζουμε, στις ιστοσελίδες οικονομικού ενδιαφέροντος, σε άρθρα και μελέτες για την καθημερινότητα και τις πρωινές συνήθειες πετυχημένων CEOs, όπως του Jeff Bezos της Amazon ή του Elon Musk της Tesla και άλλων πολλών. Ο CEO και συνιδρυτής του Spotify, της γνωστής υπηρεσίας παροχής ψυχαγωγίας δια της μουσικής οδού, Daniel Ek, μίλησε στο Observer Effect, σχετικά με το πώς αξιοποιεί τον χρόνο του κάθε πρωί.
Ο Ek πριν ξεκινήσει την εξιστόρηση, ανέφερε ότι σε σχέση με άλλους leaders, ίσως ακουστεί κάπως «τεμπέλικη» η πρωινή του καθημερινότητα. Ο συνιδρυτής του Spotify δήλωσε στο Observer Effect, όπως διαβάζουμε στο CNBC: «Ξυπνάω γύρω στις 6:30 το πρωί και ξοδεύω λίγο χρόνο με τα παιδιά και την γυναίκα μου, ενώ στις 7:30 κάνω μερικές ασκήσεις γυμναστικής. Μια ώρα αργότερα πηγαίνω μια βόλτα, ακόμη και κατά την διάρκεια του χειμώνα, γιατί θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να σκεφτώ για διάφορα πράγματα, ενώ μισή ώρα πριν πιάσω δουλειά διαβάζω τις ειδήσεις».
Ο Daniel Ek επεσήμανε: «Κάποιες φορές διαβάζω τις ειδήσεις, αλλά μου αρέσουν πολύ τα βιβλία (ιστορίας, για ηγέτες, αυτοβιογραφίες), τα οποία μπορείτε να βρείτε είτε στο γραφείο μου, είτε στο κρεβάτι μου, είτε στα τραπέζια του σπιτιού μου. Μου αρέσουν πολύ τα διάφορα είδη βιβλίων, όπως έτσι είναι και το γούστο μου στην μουσική. Ξεκινάω να δουλεύω στις 10:30 και πάρολο που κάποιοι παίρνουν αποφάσεις το πρωί, εγώ τις παίρνω τις βραδινές ώρες. Η αιτία δεν είναι ότι δεν είμαι παραγωγικός εκείνες τις πρωινές ώρες, αλλά επειδή έχουμε μεγάλο μέρος από το προσωπικό μας στις ΗΠΑ και για αυτό το λόγο, εργάζομαι σε αυτές τις ώρες». Διευκρινίζουμε και υπενθυμίζουμε ότι η έδρα του Spotify είναι η πρωτεύουσα της Σουηδίας, η Στοκχόλμη. Κάπως έτσι, θέλοντας και μη, οι 24 ώρες μιας μέρας φαντάζουν λίγες και ένας κάτοικος Στοκχόλμης προσαρμόζει την καθημερινότητα του και ρυθμίζει τα ρολόγια του στις ζώνες των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα και αν πρόκειται για τον CEO του Spotify. Δείγμα της μοντέρνας ιεραρχίας που υιοθετούν οι περισσότερες μεγάλες εταιρέιες και που πλέον η πυραμίδα είναι περισσότερο επίπεδη παρά κάθετη και έτσι μέχρι και ο πρόεδρος «τσαλακώνεται» και προσαρμόζεται έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι σκοποί του brand.
Ο Ek τόνισε: «Τις πρωινές ώρες τις καταναλώνω στην προπόνηση και στον σχεδιασμό, ενώ πριν από κάθε meeting, διαβάζω και συζητώ με τα μέλη της ομάδας που είτε αποτελούν μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, είτε έχουν γνώσεις για το περιεχόμενο». Ο συνιδρυτής του Sportify διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος για την εργασία, για την οικογένεια και τους φίλους, πρέπει να βρεις πως να κάνεις σωστή χρήση του χρόνου». Κάπου εδώ, επιβεβαιώνεται η τάση των τελευταίων χρόνων που συνδέει την επιτυχία με την παραγωγικότητα ανεξαρτήτως ωραρίου. Ποιος είπε ότι μόνο τις πρωινές ώρες μπορεί κάποιος να εργάζεται και να αποδίδει; Και να μην ήταν αναγκασμένος να το κάνει ο Daniel Ek, θα μπορούσε να εργάζεται τις ώρες προτίμησης του και πάντα με γνώμονα την αποτελεσματικότητα του.
Αυτή τη στιγμή το Spotify έχει valuation περίπου 47 δις δολάρια, ενώ η προσωπική περιουσία του Ek κοστολογείται στα 4 δις δολάρια. Είναι άξια συγχαρητηρίων η έως τώρα πορεία της εταιρείας και η συνεχόμενη βελτίωση της. Σε μια εποχή που οι συνδρομητικές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, βλέπε Netflix, το Spotify καταφέρνει να παρακολουθεί και να ακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά και να προσφέρει περιεχόμενο υψηλής ποιότητας.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.