16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Μάτα Χάρι

Fe-Memorance: Μάτα Χάρι


Της Μαριτίνας Γκίνη,

Η Μάτα Χάρι ήταν σπουδαία χορεύτρια ινδικών χορών, εταίρα και φημισμένη κατάσκοπος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου 1876, στο Λέουαρντεν της Ολλανδίας. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαργκαρέτα Γερτούδη Ζέλε και ήταν κόρη του Άνταμ Ζέλε, ενός ευκατάστατου κατασκευαστή καπέλων. Ωστόσο, το 1889 χρεοκόπησε και έναν χρόνο αργότερα χώρισε με την μητέρα της Μάτα. Το 1892 φοιτούσε σε ένα κολλέγιο στο Leiden από όπου την έδιωξαν, καθώς την έπιασαν να ερωτοτροπεί με τον διευθυντή. Το ερωτικό της ταπεραμέντο είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του.

Στα 19 της χρόνια παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη του Ολλανδικού στρατού Rudolph MacLeod, απέκτησε μαζί του δύο παιδιά, αλλά χώρισαν, καθώς ο γάμος τους ήταν γεμάτος συγκρούσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο γάμος αυτός αποτέλεσε τον δίαυλό της με την υψηλή κοινωνία. Μετά τον χωρισμό της, η Μάτα μετοίκησε στο Παρίσι και εμφανιζόταν σε ένα καμπαρέ ως «Πριγκίπισσα της Ιάβα», ενώ ως Μάτα Χάρι μπαίνει στα μεγάλα σαλόνια του Παρισιού. Από το 1905 και έπειτα ακολούθησε μια περιοδεία σε διάφορες πρωτεύουσες ανά τον κόσμο. Με την επιστροφή της στο Άμστερνταμ συναντιέται με τον Γερμανό πρόξενο Κράμερ, ο οποίος της προτείνει να κατασκοπεύει για αυτούς έναντι σημαντικής αμοιβής και εκείνη το δέχτηκε. Στον αντίποδα, οι Γάλλοι της έδιναν ένα εκατομμύριο φράγκα για να κατασκοπεύει τους Γερμανούς, εκείνη εκμεταλλευόμενη της γνωριμίες της γίνεται «διπλή κατάσκοπος».

Το 1917, ο γαλλικός στρατός δέχεται ισχυρό σοκ από λιποταξίες και η Μάτα Χάρι, η πράκτορας με κωδικό Η21, θεωρείται εχθρός που πρέπει να εξαλειφθεί.  Στις 13 Φεβρουαρίου 1917 επέστρεψε στο Παρίσι και οι γαλλικές αρχές την συνέλαβαν στο ξενοδοχείο Ελυζέ με την κατηγορία της κατασκοπίας, φυλακίζοντάς την στις γυναικείες φυλακές Σαιντ Λαζάρ. Πέντε μήνες μετά, στις 15 Ιουλίου, περνάει από στρατοδικείο και καταδικάζεται σε θάνατο δια τουφεκισμού.

Στις 15 Οκτωβρίου 1917 εκτελέστηκε ως διπλή πράκτορας και υπαίτια για τον θάνατο χιλιάδων στρατιωτών. Το σώμα της δεν αναζητήθηκε από κανέναν και έτσι δόθηκε στην επιστήμη για σκοπούς ιατρικής έρευνας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.