18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός5 μοναδικές ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα

5 μοναδικές ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα


Της Μαριέφης Πλατή,

Το να βλέπει κανείς ταινίες είναι ωραίο. Το να βλέπει ταινίες με πλοκή είναι ακόμα πιο ωραίο. Το να βλέπει, όμως, ταινίες που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες είναι τέλειο! Κανείς δεν μπορεί να γυρίσει στο παρελθόν. Μπορεί, όμως, να το δει μέσα από μια ταινία. Αυτές είναι 5 από τις καλύτερες ταινίες που αγαπήθηκαν από το κοινό:

1. “Operation finale” 
Η «επιχείρηση φινάλε» είναι μια σχετικά νέα ταινία που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 2018. Η πλοκή της, όμως, μας ταξιδεύει 70 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα 10 έτη μετά από το Ολοκαύτωμα. Ομάδα Εβραίων πρακτόρων υποψιάζεται ότι ένας κάτοικος της Αργεντινής είναι ο «αρχιτέκτονας της τελικής λύσης», όπως τον αποκαλούσαν τότε, δηλαδή ο άνθρωπος που οργάνωσε τον θάνατο εκατομμυρίων Εβραίων. Η ομάδα καταστρώνει ένα ολόκληρο σχέδιο για να μπορέσει κρυφά να απαγάγει και να μεταφέρει τον άνθρωπο αυτόν στο Ισραήλ. Η δίκη του αποτελεί την πρώτη δίκη στην ιστορία όπου οι κατατρεγμένοι δικάζουν τον εκτελεστή τους.

2. “Gunjan Saxena”
Ο τίτλος της ταινίας είναι το όνομα ενός κοριτσιού γεννημένου το 1975 στην Ινδία. Όνειρό της να γίνει πιλότος. Τα πράγματα, όμως, για ένα κορίτσι στην Ινδία τότε δεν ήταν ιδανικά για να εκπληρώσει το όνειρό της. Τα πολύ ακριβά δίδακτρα για να μπει στην ομάδα πιλότων δεν της άφησαν κανένα περιθώριο. Μέχρι που διάβασε μια ανακοίνωση για την πρώτη συνέντευξη κοριτσιών στο σώμα της πολεμικής αεροπορίας. Αφού πέρασε, μετά από δυσκολίες, στο σώμα αεροπόρων, δεν ήξερε ότι το να είσαι το μοναδικό κορίτσι εκεί μέσα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Περιφρονημένη από τους άνδρες αξιωματικούς και μαθητευόμενους έπρεπε να συνεχίσει την προσπάθεια. Όταν ξέσπασε πόλεμος, η θέλησή της και η τεράστια βοήθεια που προσέφερε στον στρατό δεν πέρασε απαρατήρητη. Κέρδισε μόνη της τον σεβασμό που άξιζε.

3. «Έξι ημέρες»
Ήταν 30 Απριλίου 1980, όταν έξι Ιρανοί μπήκαν στην πρεσβεία του Ιράν που βρίσκεται στο Λονδίνο και κράτησαν ομήρους πάνω από 20 άτομα. Οι τρομοκράτες ζητούσαν την απελευθέρωση 91 Αράβων στο Ιράν, διαφορετικά θα εκτελούσαν κάποιον από τους ομήρους. Ο αρχηγός των τρομοκρατών επικοινωνούσε με τον επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας για τις διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ, ομάδα ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού ήταν έτοιμη σε περίπτωση που χρειαζόταν να μπει στο υπό κατάληψη κτίριο. Μέσα στις τέσσερις πρώτες ημέρες αφέθηκαν ελεύθεροι δύο όμηροι. Όμως, την έκτη ημέρα ένας από τους τρομοκράτες σκότωσε έναν όμηρο, γεγονός που οδήγησε στην εφαρμογή του σχεδίου των ειδικών δυνάμεων. Η ομάδα των τελευταίων κατά την απελευθέρωση των ομήρων σκότωσε 5 από τους τρομοκράτες, ενώ ο ένας συνελήφθη.

4. «Επιχείρηση: Argo»

Αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης, 4 Νοεμβρίου 1979. Ένοπλοι εισβάλουν στην πρεσβεία ως εκδίκηση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή έδωσαν καταφύγιο στον βασιλιά του Ιράν. Πάνω από 50 άτομα κρατούνται ως όμηροι, ενώ 6 άτομα ξεφεύγουν και κρύβονται στο σπίτι του Καναδού πρέσβη. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπαθεί να βρει σχέδιο για την απόδραση αυτών των ατόμων από το Ιράν. Ένας ειδικός πράκτορας της CIA αναλαμβάνει το σχέδιο απόδρασης. Το σχέδιο είναι να εμφανιστούν τα έξι άτομα ως ομάδα του Χόλιγουντ που ψάχνει μέρη στο Ιράν για να γυρίσει ταινία με το όνομα “Argo”. Η αμερικανική καταγωγή τους κάνει τα βλέμματα των ντόπιων να στραφούν επάνω τους, δυσκολεύοντας την επιχείρηση. Κι όμως όλα θα πάνε καλά.

5. «Το τελευταίο σημείωμα»

Η ταινία μας μεταφέρει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου την χρονιά 1944. Ο Ναπολέων Σουκατζίδης, κρατούμενος, αναγκάστηκε να γίνει μεταφραστής των Γερμανών εκεί. Η μνηστή του, Χαρά, μπορούσε να τον δει μόνο πίσω από τα σύρματα του επισκεπτηρίου και μόνο για λίγα λεπτά. Ο καιρός περνούσε δύσκολα με τις αγγαρείες και τα βασανιστήρια των κρατουμένων. Άνδρες και γυναίκες κρατούμενοι, ωστόσο, είχαν βρει κρυφούς τρόπους για να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με τους εκτός στρατοπέδου. Όμως, η ενέδρα της ελληνικής αντίστασης, με την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Γερμανοί, οδήγησε στην εντολή να εκτελεστούν διακόσιοι κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Σουκατζίδης. Ξημερώματα της 1ης Μαΐου 1944 οι διακόσιοι κρατούμενοι οδηγήθηκαν στην Καισαριανή, όπου εκτελέστηκαν.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριέφη Πλατή
Μαριέφη Πλατή
Κατάγεται από το Τζερμιάδο Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης. Μόλις ολοκλήρωσε το δεύτερο έτος των σπουδών της στη Νομική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέρα από την επιστήμη της, ασχολείται με τις τέχνες και τον αθλητισμό. Στον ελεύθερο χρόνο παίζει κλασική κιθάρα και γράφει ποιήματα.