18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Σουλί

Fe-Memorance: Σουλί


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Τσόι Τζιν-Ρι ή απλώς Σουλί (Sulli), ήταν τραγουδίστρια, ηθοποιός και μοντέλο και άφησε το δικό της στίγμα στον κορεάτικο καλλιτεχνικό χώρο, παρά τη σύντομη ζωή της.

Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1994 στην πόλη Μπούσαν της Νότιας Κορέας. Σε ηλικία έντεκα ετών, το 2005, συμμετείχε και κατάφερε να ξεχωρίσει, κατά τη διάρκεια μίας οντισιόν, που αναζητούσαν ένα νεαρό κορίτσι, ώστε να πρωταγωνιστήσει σε μία κορεάτικη τηλεοπτική σειρά. Πρωταγωνίστησε στη σειρά Ballad of Seodong, η οποία προβλήθηκε για μία χρονιά και καθήλωσε το κοινό. Ως ηθοποιός, διακρίθηκε το 2012 για τη συμμετοχή της στη σειρά To the beautiful you. Για τον ρόλο της, τιμήθηκε με δύο βραβεία, καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης και καλύτερης ηθοποιού σε δραματική σειρά. Στον χώρο της υποκριτικής, παρ’ όλα αυτά, αν και προσπάθησε ιδιαίτερα, δεν έκανε μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχε σε αρκετές παραγωγές, μένοντας εγκλωβισμένη στα στενά όρια της τοπικής βιομηχανίας.

Πηγή εικόνας: Dallas Morning News

Το peak της καριέρας της υπήρξε η συμμετοχή της στο γυναικείο συγκρότημα, f(x). Η εξαγωγή της κορεάτικης μουσικής σκηνής στον πλανήτη έχει ξεπεράσει κάθε όριο, με την αρχή να γίνεται κατά τις αρχές της δεκαετίας του 2010, οπότε και η Σουλί έγινε μέλος του συγκροτήματος. Η μπάντα έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολών στο διαδίκτυο, με τη μεγαλύτερή τους επιτυχία, το Electric Shock, να μετρά περισσότερα από 130.000.000 «χτυπήματα». Παρέμεινε στο γκρουπ από το 2009 έως το 2015. Αποχώρησε, ώστε να εστιάσει στην ηθοποιία, ωστόσο επανήλθε ως σόλο καλλιτέχνιδα, το 2018, ενώ το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2019.

Η Σουλί δεν ήταν μία συνηθισμένη ποπ περσόνα. Ποτέ της δεν ανέδειξε τη στερεοτυπική εικόνα μίας «γυναίκας-κούκλας». Θεωρούσε τον εαυτό της «τρωτό» και αντιλαμβανόταν πως δεν ήταν αψεγάδιαστη, παρότι έτσι αντιμετωπίζονται στην Ανατολική Ασία οι μουσικοί και οι τραγουδιστές. Η πίεση, που υφίστατο λόγω του ρόλου της, δεν την άφησε ανεπηρέαστη. Η ίδια δεν δίστασε να μιλήσει για ζητήματα-ταμπού στη Νότια Κορέα, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός και η ρητορική μίσους. Το 2016, προχώρησε σε μία κίνηση, η οποία συντάραξε την κοινωνία της χώρας. Ανέβασε στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram μία τόπλες φωτογραφία. Οι αντιδράσεις ήταν μαζικές και κατέκλεισαν τα social media της τραγουδίστριας. Η ίδια, ωστόσο, ούσα υποστηρίκτρια του κινήματος “No Bra”, συνέχισε να το κάνει.

Το cyber-bullying, όμως, κλόνισε την ψυχική υγεία του νεαρού ειδώλου της κορεάτικης μουσικής σκηνής. Στις 14 Οκτωβρίου 2019, η Σουλί βρέθηκε κρεμασμένη στο σπίτι της, σε ηλικία είκοσι πέντε ετών. Ο θάνατός της πυροδότησε ένα ολόκληρο κίνημα, το οποίο απαιτούσε από την κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερα μέτρα αναφορικά με την ηλεκτρονική βία.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.