16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠολιτική αναχαίτησης κορωνοϊού

Πολιτική αναχαίτησης κορωνοϊού


Της Γιώτας Κοσκινά,

Η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετώπισε πολύ ψύχραιμα και με συνέπεια το πρώτο κύμα της πανδημίας από τον νέο κορωνοϊό, φτάνοντας στο σημείο να εφαρμόσει τεχνικές Lockdown, προκειμένου να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Στην παρούσα φάση, και έχοντας περάσει το πρώτο κύμα, με την έλευση του φθινοπώρου φάνηκαν τα πρώτα σημάδια του δεύτερου κύματος. Ή πιο ορθά, η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, μετά από τη λήξη των θερινών διακοπών έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου στους ειδικούς για ένα νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας στη χώρα και συγχρόνως εισαχθήκαμε σε μία εποχή γεμάτη από εποχικές ιώσεις και κλειστούς χώρους με μεγαλύτερη ευκολία μετάδοσης των οποιοδήποτε μικροοργανισμών. Πιο έμπειροι και τεχνικά προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των καιρών, η Κυβέρνηση σχεδίασε μέτρα ανά γεωγραφική περιφέρεια, προκειμένου να μην χρειαστεί και πάλι να έχουμε ένα νέο lockdown με όλες τις οικονομικές συνέπειες που αυτό μπορεί να επισύρει.

Πιο συγκεκριμένα, στις κόκκινες περιοχές, οι οποίες αποτελούν τόπους με το πιο υψηλό ιικό φορτίο, επέβαλε μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Αυτά τα μέτρα είδαμε να μας απασχολούν έντονα στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων τις τελευταίες μέρες, μετά από την όλο και αυξητική τάση των κρουσμάτων. Μετά από αυτή την κλιμάκωση των μέτρων, η κατάσταση δείχνει τις τελευταίες ημέρες να έχει σταθεροποιηθεί στα κρούσματα, με τον δείκτη θετικότητας, στο σύνολο των tests που πραγματοποιούνται να παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα, πολύ χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μη λησμονούμε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες τέθηκε προς συζήτηση εκτός προγραμματισμένης ατζέντας, γεγονός που αποδεικνύει, αφενός τη σοβαρότητα του θέματος και αφετέρου, την αναγκαιότητα λήψης άμεσων και δραστικών μέτρων. 

Φαίνεται πάντως ότι στη χώρα μας εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία μέχρι και τον Οκτώβριο στο Βέλγιο σημειώθηκαν 127.623 κρούσματα και 10.044 θάνατοι, στην Ολλανδία 135.892 κρούσματα και 6.454 θάνατοι, ενώ στην Πορτογαλία 79.151 κρούσματα και  2.005 θάνατοι. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο διάστημα είχαμε 19.842 κρούσματα και 404 θανάτους. 

Στον αντίποδα της λογικής της προστασίας και της λήψης μέτρων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού, εμφανίζεται το γνωστό κίνημα κατά της μάσκας, όπου ενστερνίζεται την άποψη ότι η μάσκα προστασίας δεν χρειάζεται στα σχολεία και στους κλειστούς χώρους, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας σε πολλά σχολεία καταλήψεις, με βασικό αίτημα την μη υποχρεωτική χρήση μάσκας στους χώρους των σχολείων.

Παρότι, λοιπόν, η κατάσταση στη χώρα μας μπορεί να δείχνει βελτιωμένη εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, χρειάζεται εγρήγορση και ταχείες αποφάσεις, διότι πολύ εύκολα μπορεί η εικόνα να αλλάξει δραματικά. Τα κρούσματα σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας και χώρους εργασίας, όπου η μετάδοση γίνεται με ραγδαία αυξανόμενους ρυθμούς, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη σημασία της ατομικής ευθύνης, της τήρησης των πρωτοκόλλων, της πιστής εφαρμογής των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Αν συνεχιστεί η εικόνα σταθεροποίησης και πολύ περισσότερο, εφόσον πετύχουμε ανάσχεση της μετάδοσης, δεν θα χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων, με ότι οικονομικές συνέπειες μπορεί αυτά να επιφέρουν. Γι’ αυτό, έχει μεγάλη σημασία να εφαρμόζουμε όλοι τα μέτρα, προκειμένου να βγούμε νικητές και από το δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Δεν αρκεί μόνο η πολιτική θέληση της Κυβέρνησης και η λήψη άμεσων μέτρων, αλλά και η ταυτόχρονη συνέπεια των πολιτών. 


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.