16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

The show must go on… ή μήπως όχι;


Της Μαριλένας Γιαννίκα,

Με την 3η Νοεμβρίου να βρίσκεται ανέλπιστα κοντά και την προεκλογική εκστρατεία αλά Black Mirror να βρίσκεται στο απόγειο της παραδοξότητάς της, το μοτίβο των ευτράπελων πληρώνεται με το προεδρικό ζεύγος, Donald και Melania Trump, να διαγιγνώσκεται με κορωνοϊό, στις αρχές του μήνα. Έκτοτε, με τις εκλογές να βρίσκονται μία ανάσα μακριά, η συμπεριφορά του Προέδρου μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα κύκνειο άσμα του “one man show” που προσφέρει απλόχερα στον πλανήτη την τελευταία τετραετία· ένας πιο οξυδερκής παρατηρητής, ωστόσο, πρέπει, και μπορεί, να διακρίνει πέρα από αυτό. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Αρχικά, για πρώτη φορά στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών, δεν θα πραγματωθεί δεύτερο προγραμματισμένο debate των υποψηφίων για την Προεδρεία. Ο λόγος; Ο Trump αρνήθηκε κατηγορηματικά τον όρο της εξ αποστάσεως διεξαγωγής του debate, τον οποίο έθεσαν οι διοργανωτές του. Αν και ο Πρόεδρος δεν έδωσε επακριβή (αν όχι μηδενική) αιτιολόγηση για αυτή του την απόφαση, η απάντηση είναι αρκετά απλή· δεν τον συμφέρει η διεξαγωγή ακόμη ενός debate και μάλιστα υπό συνθήκες κατά τις οποίες η αντίπαλη πλευρά έχει σαφές διπλό πλεονέκτημα. Αφενός, διότι, κατά γενική ομολογία, η Kamala Harris επικράτησε στο debate των Αντιπροέδρων έναντι του Mike Pence, αφετέρου, διότι η δύναμη του ρητορικού λόγου του Trump πηγάζει από την άμεση και κατά μέτωπο επίθεση στον «αντίπαλό» του, επίθεση όχι τόσο εφικτή υπό ηλεκτρονικές συνθήκες. Κατά συνέπεια, “no debate, a good debate”.

Εν συνεχεία, στο τραπέζι έρχεται το ζήτημα της μόλυνσης του Προέδρου από τον κορωνοϊό. Κάποιος θα περίμενε πως, έπειτα από την αψήφιστη στάση που ο Trump κράτησε έναντι στο ιό και τη σοβαρότητά του, με τις χιλιάδες ζωές των Αμερικανών πάρα ταύτα να έχουν χαθεί, ότι ήρθε η ώρα να συμβεί μία αλλαγή πλεύσης. Όχι, όμως, άμα είσαι ο Trump και εξακολουθείς να τρέφεις ελπίδες επανεκλογής. Μία αλλαγή στάσης, έστω ένα σημάδι αδυναμίας είναι ικανά να κατεδαφίσουν την άτρωτη περσόνα, που χτίστηκε συστηματικά την τελευταία τετραετία. Οπότε, τι προκρίνεται; Μα, φυσικά, η τροπή της κατάστασης προς ίδιον όφελος. Έξαφνα ο Πρόεδρος δεν εγκαταλείπει να καθήκοντά του ούτε λεπτό, παίρνει εξιτήριο σε χρόνο ρεκόρ, φωτογραφίες κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης, με τον Trump να συνεχίζει αδιάλειπτα την καθημερινή του ρουτίνα και τον ίδιο να δηλώνει δημόσια πως δεν πρέπει οι πολίτες να φοβούνται τον ιό, βγάζοντας επιδεικτικά την προστατευτική μάσκα στο ακροατήριο. Ανεύθυνη στάση; Ενδεχομένως· πάντως, σίγουρα, προσχεδιασμένη.

Τέλος, η αυλαία των δηλώσεων του κλείνει με το εξής: «Επανήλθα, διότι είμαι ένα τέλειο δείγμα ανθρώπου». Η ζυγαριά των δημοσκοπήσεων κλείνει προς την αντίθετη κατεύθυνση και ο Trump το ξέρει, οπότε η έξυπνη στάση είναι η εμμονή στη συνταγή που τον έφερε στην εξουσία εξαρχής· Keep America Great και μεγαλείο να ξεχειλίζει, με τον κορωνοϊό να μεταλλάσσεται από την «κινεζική γρίπη» σε «μια ευλογία από τον Θεό», η οποία, φυσικά, ήταν η αιτία να δοκιμάσει πειραματικές θεραπείες, τις οποίες δεσμεύτηκε πως θα «διατεθούν δωρεάν σε όλους τους Αμερικανούς». Και, φυσικά, εκείνος, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του, Joe Biden, δεν κρύβεται πίσω από κλειστούς τοίχους, φορώντας συνεχώς μάσκα (!), αλλά αποφασίζει να εκτεθεί, αρνούμενος να αφήσει τα συμφέροντα των Αμερικανών ούτε λεπτό.

Συνοψίζοντας, είναι σαφές πως ο Trump ξέρει τι κάνει και ίσως ακολουθεί τη μοναδική στρατηγική που μπορεί να τον διατηρήσει στην εξουσία. Ο κορωνοϊός, σαφέστατα, αποτελεί ένα μεγάλο μελανό σημείο στην προσπάθειά του αυτή, με επακόλουθα τα τεράστια ποσοστά ανεργίας και την οικονομική κρίση, που σιγά σιγά έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως, με λιγοστές μέρες να μας χωρίζουν από τις προεδρικές εκλογές, οι επερχόμενες εξελίξεις θα είναι μετρημένες· αυτός ο κάποιος, όμως, μάλλον, δεν πρέπει να ζει στο 2020…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλένα Γιαννίκα
Μαριλένα Γιαννίκα
Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.