19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μέρι Τέννι Γκρέι

Fe-Memorance: Μέρι Τέννι Γκρέι


Του Γιώργου Δαλακούρα, 

Η Μέρι Τέννι Γκρέι ήταν Αμερικανίδα αρθρογράφος και φεμινίστρια, η οποία καθιερώθηκε για τους προσωπικούς της αγώνες, αναφορικά με τη διεκδίκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τις γυναίκες των Η.Π.Α.

Γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1833 στην Πενσυλβάνια και ανατράφηκε μέσα σε ένα συντηρητικό περιβάλλον. Αφού αποφοίτησε, μετεγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε και εργάστηκε ως το 1858. Το 1859, νυμφεύθηκε με τον δικαστή Γκρέι και τότε είναι που ανοίγει μία νέα σελίδα για τη νυν κυρία Μέρι Τέννι Γκρέι. Μετακομίζουν στο Κάνσας, όπου και θα συμμετέχει ενεργά στον τοπικό κύκλο των σουφραζέτων.

Το 1859, η Τέννι Γκρέι έλαβε μέρος στο συνταγματικό συνέδριο του Wyandotte/Κάνσας. Η μεταρρύθμιση, που προωθήθηκε, εν τέλει, από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, δεν ικανοποίησε το βασικό και κύριο αίτημα των γυναικών για καθολική αναγνώριση του δικαιώματος της συμμετοχής στις εκλογές, αλλά έφερε μία σημαντική τομή. Στο εξής, η μητέρα έχει ίση δικαιοδοσία στην κηδεμονία των παιδιών με τον πατέρα και οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα κατοχής ιδιοκτησίας. Σχετικά με το εκλογικό δικαίωμα, οι γυναίκες θα συμμετείχαν, από εδώ και πέρα, στις σχολικές εκλογές. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως ένα σημαντικό πρώτο βήμα στη χειραφέτηση και τη ανεξαρτητοποίηση της Αμερικανίδας γυναίκας είχε ήδη γίνει, αφού εξισώθηκε με τον άνδρα στο οικογενειακό περιβάλλον, απέκτησε την ευκαιρίας κτήσης και διαχείρισης περιουσίας και έλαβε ένα -ελάχιστο- εκλογικό δικαίωμα.

Λίγο χρόνια αργότερα, το 1881, ίδρυσε και διηύθυνε μία υποτυπώδη φεμινιστική αδελφότητα στο Κάνσας. Μάλιστα, η Μέρι Τέννι Γκρέι θεωρούνταν «Η Μητέρα» του εγχειρήματος αυτού. Η αδελφότητα συνεδρίαζε δύο φορές τον χρόνο και αναλύονταν ποικίλα θέματα, τα οποία αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, τον χώρο των επιστημών και την φιλανθρωπίας. Παρά την περιορισμένη της δράση, μόνο και μόνο η ύπαρξη μίας τέτοιας οργάνωσης σε μία τόσο πρώιμη κοινωνικά εποχή αποτελεί τεράστια επιτυχία για τις γυναίκες της περιοχής.

Η Μέρι Τέννι Γκρέι είχε μεγάλη επιρροή στις Αμερικανίδες μέσω και της πένας της. Εργάστηκε για πολλά έντυπα της εποχής, όπως στα New York Teacher, Home Record και Cansas Farmer. Η πορεία της και στον χώρο αυτό υπήρξε λαμπρή.

Η σουφραζέτα του Κάνσας, Μέρι Τέννι Γκρέι, άφησε την τελευταία της πνοή στις 11 Οκτωβρίου 1904.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.