19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΘετική εβδομάδα με την αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου να δεσπόζει

Θετική εβδομάδα με την αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου να δεσπόζει


Του Βασίλη Λιόση,

Η εβδομάδα ξεκίνησε θετικά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο που, με το καλημέρα, έκλεισε με άνοδο και σημείωσε σημαντικά κέρδη. Οι κλάδοι της ενέργειας και των κατασκευών για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα παρείχαν την απαιτούμενη στήριξη στην Ελληνική Αγορά. Θετική επιρροή στην πορεία του ΧΑ τη Δευτέρα είχαν ακόμα η ανοδική πορεία των διεθνών αγορών αλλά και οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό τομέα στη χώρα μας. Φυσικά, ο φόβος για νέα lockdowns δεν έχει πάψει να υφίσταται, έστω και εάν αυτά είναι σε τοπικό επίπεδο. Η σκέψη τους προκαλεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές, με συνέπεια η επενδυτική τους διάθεση να «πέφτει» ολοένα και περισσότερο. Επίσης, προβληματισμό προκαλεί η δυσκολία της αγοράς να αυξήσει τη συναλλακτική της δραστηριότητα, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για πολλές συνεχόμενες ημέρες, σαφώς επηρεασμένος από την πορεία του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος παραμένει βαρίδι για την Ελληνική Αγορά.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,24% στις 633,43 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 627,33 (+0,27%) και 634,06 μονάδων (+1,34%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα €37,1 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 294,81 μονάδες.

Στο ταμπλό των μετοχών, Βιοχάλκο (+4,30%), Μυτιληναίος (+3,78%) και ΔΕΗ (+3,39%) έδωσαν σημαντική ώθηση στην αγορά, με τις Motor Oil, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Φουρλής, Σαράντης, Jumbo, Coca Cola και Titan. Ήπια ανοδικά έκλεισαν, επίσης, οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ, με τις Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Ελλάκτωρ να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με μικρές απώλειες, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια υποχώρησαν κατά 2,25% και η Aegean βρέθηκε στο -3,94% στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η Τρίτη ήταν ημέρα ανάκαμψης για τον -μέχρι και σήμερα- κλάδο βαρίδι της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό. Παρά το νωθρό πρωινό ξεκίνημα, το ΧΑ πραγματοποίησε ανοδικό άλμα, με τον τραπεζικό κλάδο να πρωτοστατεί. Η κινητοποίηση των επενδυτών, στη συνεδρίαση της Τρίτης, σε τίτλους που δεν είχαν σημειώσει «υψηλές πτήσεις» το τελευταίο διάστημα και σε τραπεζικές μετοχές έδωσαν την ώθηση στο Χρηματιστήριο να επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη στο επίπεδο των 640 μονάδων. Παράλληλα, θετική επίδραση στο ευρύτερα θετικό κλίμα της Ελληνικής αγοράς φαίνεται πως έχουν και οι εκτιμήσεις των ειδικών για το επίπεδο της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας αλλά και την καλύτερη, ανοδική πορεία που αναμένεται να έχει η τελευταία.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,72% στις 644,35 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 633,51 (+0,01%) και 644,54 μονάδων (+1,75%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €46,9 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,44% στις 310,84 μονάδες.

Στο ταμπλό για την Τρίτη, η Aegean έκλεισε με κέρδη 9,45%, με την Εθνική να ακολουθεί με +8,24%, την Πειραιώς με +7,69%, τον Φουρλή με +6,19% και τη Eurobank με +4,97%. ΔΕΗ και ΟΛΠ, πιο σταθερές σε όλη τη συνεδρίαση, έκλεισαν με κέρδη 3,28% και 3,19% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΕΧΑΕ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και ΟΠΑΠ. Ακόμα, τα κέρδη σε Motor Oil, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Ελλάκτωρ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Αντιθέτως, σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Coca Cola και Βιοχάλκο, αλλά καμία δεν ξεπέρασε το -1%.

Ημέρα διόρθωσης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο η Τετάρτη, μια συνήθης αντίδραση έπειτα από ημέρες ανόδου. Η δυσκολία της αγοράς να απεμπλακεί από τα επίπεδα που βρίσκεται σε συνδυασμό με τις βραχυπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές μαρτυρούν την απουσία ηρεμίας, σταθερότητας αλλά και των απαραίτητων κεφαλαίων. Η πρώτη κρίση του κορωνοϊού έπληξε σημαντικά τα κεφάλαια της αγοράς, οι επενδυτές μείωσαν τις συναλλαγές τους και οι επιλογές τους διακρίνονταν από πολλή προσοχή και μικρό ρίσκο ή βραχυχρόνιο ορίζοντα. Συνεπώς, με τα κρούσματα ολοένα να αυξάνονται και με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για νέα μέτρα αντιμετώπισης, το επενδυτικό μέλλον φαντάζει δυσοίωνο. Ταυτοχρόνως, ακόμα μια παράμετρος, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν έπληξε και επενδυτικά τη χωρά μας, είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις οποίες η γειτονική χώρα δυναμιτίζει ξανά με την προκλητική στάση και τις επιλογές της.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 641,99 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 639,95 (-0,68%) και 647,38 μονάδων (+0,47%), ενώ ο τζίρος ανήλθε στα €31 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,06% στις 307,55 μονάδες.

Στο ταμπλό, Βιοχάλκο, Φουρλής και Eurobank ήταν τα μεγαλύτερα βαρίδια της αγοράς, καθώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του -1% ήταν η πτώση σε Σαράντη, Εθνική, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Jumbo και Titan. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ, με τις ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Alpha Bank να κλείνουν, στον αντίποδα, με ήπια άνοδο. Λάμδα και Aegean σημείωσαν άνοδο 1,26% και 1,95% αντίστοιχα, με τον Μυτιληναίο να ξεχωρίζει με το +3,35% που κατέγραψε.

Η επιφυλακτικότητα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ΧΑ το τελευταίο διάστημα. Παρότι μέσα στην ημέρα άγγιξε τις 650 μονάδες, το παραπάνω χαρακτηριστικό περιόρισε και αναδίπλωσε τον ΓΔ, σημειώνοντας κέρδη μικρότερα από αυτά που μπορούσε. Μαζί με την επιφυλακτικότητα, τους επενδυτές έχει κατακλείσει και η επιλεκτικότητα, καθώς επιθυμούν να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο. Στα θετικά της Πέμπτης είναι το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε ξανά σε τροχιά ανόδου έπειτα από την αρνητική πορεία από την αρχή της χρονιάς. Επίσης, ως θετικό γεγονός πιστώνεται ότι προβλέπεται έξοδος της χώρας μας στις αγορές υπό πολύ ευνοϊκούς για αυτήν όρους και συνθήκες. Αυτό είναι το πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι για τη μελλοντική μας ανάκαμψη. Αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει την ανάγκη στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να φύγει από τη μετριότητα και να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, αφού η κυβέρνηση από μόνη της δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τη στήριξη που επιθυμεί.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 648,56 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 643,22 (+0,19%) και 652,03 μονάδες (+1,56%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα €50,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,15% στις 314,15 μονάδες.

Στο ταμπλό των μετοχών, ο Ελλάκτωρ σημείωσε κέρδη 5,09%, με τις Εθνική, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή να υποστηρίζουν την άνοδο με κέρδη που ξεπέρασαν το 3%. Άνω του +2% κινήθηκαν και οι Titan, ΔΕΗ και Πειραιώς, ενώ άνω του +1% οι ΟΛΠ, Φουρλής, Alpha Bank, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στον αντίποδα ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα. ΕΥΔΑΠ, Aegean και Motor Oil συγκράτησαν την αγορά, καθώς σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%.

Έπειτα από την εξαιρετικά ανοδική συνεδρίαση της Πέμπτης, η Παρασκευή έλαβε τη σκυτάλη και συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος. Ο Γενικός Δείκτης, αφού απορρόφησε τις πιέσεις πολλών τίτλων, κατάφερε όχι μόνο να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο, αλλά και να βελτιώσει τις προοπτικές του. Έντονο ενδιαφέρον απέκτησε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μετρά τη μείωση των αποδόσεων στις εκδόσεις των ομολόγων, τραβώντας τα βλέμματα των επενδυτών. Αυτό δίνει την ελπίδα για αναβάθμιση του επιπέδου της Ελληνικής Αγοράς. Πρέπει να σημειώσουμε πως, παρότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών δεν έχει αποτυπωθεί με εισροή κεφαλαίου ακόμα, συνεχίζει να υπάρχει και να γίνονται κινήσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου, η επένδυση δεν έγκειται μοναχά στην αγορά των μετοχικών πακέτων. Η ύπαρξη τόσων μεγάλων επενδυτών στην ελληνική αγορά είναι από μόνη της ικανή να προσφέρει μακροχρόνια σιγουριά, σταθερότητα και ασφάλεια σε μια ταλαιπωρημένη αγορά, όπως η ελληνική, συνταγή που οδηγεί στην ευημερία και την επιτυχία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,45% στις 651,47 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 647,03 (-0,24%) και 652,92 μονάδων (+0,67%) και ο τζίρος έφτασε τα €36,9 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 313,98 μονάδες.

Στο ταμπλό την Παρασκευή, ο Σαράντης έκλεισε με άλμα 4,72%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τον Titan να ακολουθούν με +2,89% και +2,11% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Alpha Bank, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Aegean και Coca Cola. Αντιθέτως, Φουρλής και Ελλάκτωρ δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς έκλεισαν με απώλειες 1,68% και 1,23% αντίστοιχα, με τις Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Motor Oil, Eurobank, Jumbo, ΟΠΑΠ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με πτώση μικρότερη του 1%. Χωρίς μεταβολή οι ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,12%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 4,04%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 6,66%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.