21.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΔικαίωση. Δικαιοσύνη!

Δικαίωση. Δικαιοσύνη!


Της Μαρίας Μπουλιέρη,

7 Οκτωβρίου 2020.

Ημέρα που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά και την ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας εν γένει. «Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης» γράφει χαρακτηριστικά η Guardian. Μπορεί οι ποινές να μην έχουν αποδοθεί ακόμα, όμως το τέλος είναι κοντά για την πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά στις 20 Απριλίου 2015 στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η κατηγορία της διεύθυνσης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 ΠΚ που βάρυνε 69 κατηγορούμενους -μέλη, στελέχη, βουλευτές και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο- αποτέλεσε τον βασικό άξονα της δίκης μαζί με την οποία συνεκδικάστηκαν, επίσης, τρία κακουργήματα: η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ στις 12 Ιουνίου 2012 και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013.

Κατά την διάρκεια των πέντε αυτών ετών, σχηματίστηκε μια υπέρογκη δικογραφία με μόνο το παραπεμπτικό βούλευμα να ξεπερνά τις 1.000 σελίδες. Εξετάστηκαν περίπου 150 μάρτυρες κατηγορίας και σχεδόν 70 υπεράσπισης, έγιναν 453 συνεδριάσεις και το ψηφιοποιημένο υλικό ξεπερνά τα 2TB.

H απόφαση, όμως, εκδόθηκε και ήταν ομόφωνη: ένοχοι!

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ας δούμε πρώτα τους κατηγορουμένους και τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

  • Για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα την 18η Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι, οι κατηγορούμενοι ήταν 18, ο Γιώργος Ρουπακιάς για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ο Ιωάννης Καζαντζόγλου για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία και άλλοι 16 για απλή συνέργεια.
  • Για την επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων της 12ης Ιουνίου 2012 στο Πέραμα, οι κατηγορούμενοι ήταν 5, όλοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
  • Για την επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ την 12η Σεπτεμβρίου 2013, επίσης, στο Πέραμα οι κατηγορούμενοι ήταν 4 για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
  • Για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, οι κατηγορούμενοι ήταν 20, 18 από τους οποίους ήταν εκλεγμένοι βουλευτές.
  • Για την ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είχαμε συνολικά 45 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων 24 από τις υποθέσεις Φύσσα, Αιγυπτίων και μελών του ΠΑΜΕ.
  • Τέλος, κατηγορίες υπήρχαν και για άλλα εγκλήματα, όπως της παράνομης κατοχής όπλων και πυρομαχικών, της ψευδούς κατάθεσης, της παράνομης κατοχής όπλων και κατοχή ναρκωτικών, της οπλοκατοχής και της υπεξαίρεσης μνημείου.

Λίγο μετά τις 11:00 π.μ. στις 7 Οκτωβρίου ξεκίνησε η ανάγνωση της απόφασης με πρόεδρο της έδρας την Μαρία Λεπενιώτη και Εισαγγελέα την Αδαμαντία Οικονόμου, ενώ από την αίθουσα του δικαστηρίου απουσίαζαν σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Αρχικά, κρίθηκε ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως και 15 από τους 17 υπόλοιπους κατηγορουμένους. Συγκεκριμένα, αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Σαντοριναίος και Τσακανίκας. Επιπλέον, ένοχοι κρίθηκαν στο σύνολό τους και όλοι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Σχετικά με την κατηγορία για την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ, αυτή μετατράπηκε από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. 3 από τους κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι, ενώ έπαψε η δίωξη για τους υπόλοιπους για απλή σωματική βλάβη. Για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ένοχοι κρίθηκαν οι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς, Ματθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Γερμενής. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Κατόπιν της ανάγνωσης της ιστορικής απόφασης, ήρθε η ώρα των πολυσυζητημένων ελαφρυντικών. Ενδεικτικά, η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου ζήτησε αυτά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ανάλογα ελαφρυντικά ζήτησαν η υπεράσπιση των Κασιδιάρη (με επιπλέον αυτό της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας), Ζαρούλια, Ζησιμόπουλος, Λαγού, Αρβανίτη, Ηλιόπουλου, Γερμενή, Γρέγου, Μίχου και Μπαρμπαρούση.

Στις 8 Οκτωβρίου ξεκίνησε εκ νέου η δικαστική διαδικασία προκειμένου να ανακοινωθούν οι ποινές για τους καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η Εισαγγελέας στην πρότασή της επί των ελαφρυντικών απέρριψε το σύνολο των ισχυρισμών της υπεράσπισης των 7 κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στους πρώην βουλευτές Μπούκουρα, Κουκούτση και Αλεξόπουλο, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί μόνο για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, η οποία δεν συνοδεύεται από καμία άλλη κακουργηματική πράξη. Το ελαφρυντικό, μάλιστα αυτό, η εισαγγελέας ζήτησε να αποδοθεί και σε κάθε άλλο κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση.

Η πρόταση αυτή της εισαγγελέως επέφερε έντονες αντιδράσεις στους συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι ο καθένας για τον εντολέα ανέφερε πως και αυτός (ο εντολέας-κατηγορούμενος) πρέπει να υπαχθεί σε αυτή την περίπτωση. Το ζήτημα εδώ ανέκυψε καθώς εκτός από τους 3 προαναφερθέντες πρώην βουλευτές, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δεν είχαν διατυπώσει το αίτημα αυτό. Έτσι, το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να υποβληθεί το αντίστοιχο αίτημα και από τους λοιπούς. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η τελική απόφαση για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών ανήκει στην έδρα του δικαστηρίου.

Στην παρούσα φάση, το δικαστήριο έχει διακόψει εκ νέου και αναμένεται να επιστρέψει τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 10 π.μ. για να ανακοινώσει την απόφαση επί των ελαφρυντικών, καθώς και κατά πάσα πιθανότητα την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών. Στη συνέχεια, τον λόγο θα έχουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν επί της εισαγγελικής πρότασης και μετά, αφού το δικαστήριο διακόψει για διάσκεψη, θα ανακοινωθεί η απόφαση επί των ποινών για κάθε έναν από τους 57 καταδικασθέντες ξεχωριστά.

Κατόπιν, η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα κληθεί να αποφασίσει επί της αναστολής ή όχι της εκτέλεσης των ποινών, κρίση που πρακτικά σημαίνει ποιοι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή. Πρώτη τον λόγο θα έχει η εισαγγελέας, η οποία θα τοποθετηθεί για το εάν και ποιανών κατηγορουμένων η έφεση θα πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Έπειτα, ακολουθεί η αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης και ακολούθως το δικαστήριο θα συσκεφθεί για να ανακοινώσει αν και σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

«Οι όμορφες μέρες δεν έχουν τον ήλιο ανάγκη» και πράγματι είτε με ήλιο, είτε με συννεφιά, η δικαιοσύνη έδειξε πραγματικό της πρόσωπο, τυφλή, αμερόληπτη, με το σπαθί και την ζυγαριά.

Λύτρωση και δικαίωση για τα θύματα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, της εγκληματικής αυτής οργάνωσης που δρούσε «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», για τον Παύλο, για την μητέρα-σύμβολο Μάγδα, για τον Λουκμάν, για την Δημοκρατία. Αισιοδοξώ πως και οι ποινές θα είναι οι ανάλογες για τη συγκεκριμένη απόφαση.


ΠΗΓΕΣ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπουλιέρη
Μαρία Μπουλιέρη
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα, όπου και ζει μόνιμα. Είναι ασκούμενη δικηγόρος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «International & European Legal Studies» με ειδίκευση «Private Law & Business Transactions» στο τμήμα Νομικής του ΕΚΠΑ, όπου ολοκλήρωσε και τις προπτυχιακές της σπουδές. Τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εμπορικό δίκαιο και συγκεκριμένα το δίκαιο βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Σε προπτυχιακό επίπεδο φοίτησε για ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο της Λιμόζ στη Γαλλία. Εκεί, σε ακαδημαϊκό επίπεδο εστίασε στο δίκαιο του περιβάλλοντος και πήρε μέρος σε πολλές εθελοντικές δράσεις.