20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΤι είναι το Volt Europa;

Τι είναι το Volt Europa;


 Του Οδυσσέα Βλαχονικολού,

Το Volt Europa είναι ένα πανευρωπαϊκό κίνημα που ιδρύθηκε στις 29 Μαρτίου του 2017, με αφορμή την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποίησε το άρθρο 50 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως αντίδραση στον λαϊκισμό και τις πολιτικές που οδήγησαν στο Brexit. Αναφέρουν ότι «σε μια διχασμένη ήπειρο χωρίς όραμα, Ευρωπαίοι πολίτες ένωσαν τις φωνές τους για μια κοινή προοπτική, ένα κοινό μέλλον και κοινές, ευρωπαϊκές λύσεις». Έτσι το Volt Europa προσέλκυσε μέλη από όλη την Γηραιά Ήπειρο, ίδρυσε εθνικές και τοπικές ομάδες σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, ενώ πλέον αριθμεί 14 εθνικά κόμματα, τα οποία συμμετέχουν σε τοπικές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Οι αντιπρόσωποι του δεν περιορίζονται από εθνικά σύνορα και εκλέγονται για να αντιπροσωπεύσουν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ο στόχος του κινήματος, όπως αναφέρουν, «είναι να ενεργοποιήσει τους πολίτες σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Το Volt προωθεί τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την κοινωνική ισότητα, την συμμετοχή των πολιτών, την οικονομική αναγέννηση, την παγκόσμια ισορροπία και την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρούν πως οι σημαντικές αλλαγές που προτείνουν θα φέρουν την Ευρώπη πιο κοντά, θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ βορρά και νότου και έτσι θα μπορέσουν οι πολίτες να βιώσουν το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης. Μια δημοκρατική, προοδευτική και αντιπροσωπευτική Ευρώπη, όπου όλοι οι πολίτες έχουν φωνή. Παράλληλα, θεωρούν ότι το status quo της πολιτικής έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν είναι ικανό να απαντήσει στα σημερινά προβλήματα, γιατί αυτά δεν γνωρίζουν πλέον σύνορα. Συνεπώς, πιστεύουν ότι μια Ευρώπη με κοινές ευρωπαϊκές λύσεις μπορεί να φέρει την απαιτούμενη αλλαγή.

Το Volt, θεωρεί, ότι «είναι διαφορετικό από τις ρίζες μέχρι την κορυφή του». Δεν είναι μια καθημερινή πολιτική συμμαχία διαφορετικών Ευρωπαϊκών κομμάτων. Είναι ένα κίνημα που αντιπροσωπεύεται από τα ίδια πρόσωπα, από τις ίδιες ιδέες σε όλη την ήπειρο. Ο ευρωβουλευτής του Volt στη Γερμανία δεν αντιπροσωπεύει μονάχα τους Γερμανούς συμπολίτες μας, αλλά κάθε πολίτη αυτής της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Παράλληλα, το κίνημα είναι ανοιχτό σε όλους, δεν θέτει όρια ούτε κομματικά κριτήρια. Υποστηρίζει ότι οι ιδέες όλων συζητούνται, αναλύονται, τίθενται σε ψήφιση και έπειτα υιοθετούνται από το κίνημα συνολικά, σε όλη την Ευρώπη. «Η δημοκρατία και η ευρωπαϊκή συνεργασία του Volt δεν συναντάται δυστυχώς σε άλλα πολιτικοποιημένα κινήματα», αναφέρουν.

Σχετικά με την χρηματοδότηση τους, αναφέρουν ότι βασίζεται κυρίως σε μικρές δωρεές (crowdfunding), αλλά και στις συνδρομές των μελών που πληρώνονται μέσω των εθνικών ομάδων. Κάθε δωρεά μεγαλύτερη των 3000€ δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής ομάδας, αλλά και των αντίστοιχων εθνικών παραρτημάτων. Το Volt δεν απασχολεί εργαζόμενους πλήρους εργασίας και βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών, ενώ τα εθνικά κόμματα και ομάδες είναι αρμόδια, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή ομάδα οικονομικών, για την διαχείριση των πόρων τους. Αυτοί μπορεί να προέρχονται από δωρεές, πωλήσεις, συνδρομές μελών, αλλά και κρατικές επιχορηγήσεις, λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων τους.

Στην Ελλάδα το Volt Greece ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2018, στην Αθήνα και έκτοτε τα μέλη του, ως μέλη της Ευρωπαϊκής ομάδας, υποστηρίζουν τα ευρωπαϊκά project του Volt Europa. Σήμερα, γίνονται προσπάθειες οργάνωσης των μελών που βρίσκονται εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, ώστε με μικρά, αλλά σταθερά βήματα να αρχίσει επίσημα η δράση του κινήματος και στην χώρα μας. Μερικά από τα μέλη του Volt Greece που ήταν ή παραμένουν ενεργά και στην Ευρωπαϊκή ομάδα είναι η Βασιλική Παναγιωτοπούλου (πρώην γενική γραμματέας του Volt Europa), ο Άγγελος Αραμπατζής (υπεύθυνος εμπορευμάτων του Volt Europa) και η Κατερίνα Καρυώτη (πρώην υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού του Volt Europa).

Στις εκλογικές αναμετρήσεις το Volt εξέλεξε τον πρώτο του Ευρωβουλευτή, το Μάιο του 2019 στη Γερμανία, τον Damian Boeselager. Έπειτα από συνεχείς διαπραγματεύσεις, αποφασίστηκε η συμμετοχή του Volt στην συμμαχία των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας. Παράλληλα, συμμετέχουν σε αρκετές τοπικές εκλογές όπου έχουν αποσπάσει σημαντικά ποσοστά ψήφων. Για παράδειγμα, στις πρόσφατες τοπικές εκλογές της Κολωνίας, το Volt κατάφερε να πάρει την 3η θέση στους νέους 17-24 χρονών. Συνολικά αριθμεί 33 εκλεγμένους αντιπροσώπους σε όλη την Ευρώπη και «δεν θα σταματήσουν μέχρι να πετύχουν την επιθυμητή αλλαγή στην Ευρώπη».

Συνοψίζοντας, το Volt είναι σίγουρα ένα διαφορετικό κόμμα από τα υπόλοιπα. Ο στόχος του είναι ξεκάθαρος, όπως και οι πολιτικές που θέλει να προωθήσει. Πόσο έτοιμος είναι ο ευρωπαϊκός Δήμος να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται σήμερα την Ευρώπη και να αφήσει πίσω τα εθνικά συμφέροντα για τα ευρωπαϊκά;


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οδυσσέας Βλαχονικολός
Οδυσσέας Βλαχονικολός
Είναι γεννημένος το 2001 και φοιτά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Ευρωπαϊκά θέματα. Αγαπάει τα ταξίδια, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την Γεωγραφία. Η ενασχόληση του με την αρθρογραφία ξεκινάει από το OffLine Post.