18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜάγδα, νικήσαμε!

Μάγδα, νικήσαμε!


Του Κωνσταντίνου – Ειρηναίου Σταμούλη,

«Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου», αναφωνεί η Μάγδα Φύσσα αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου αναφορικά με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Πράγματι λοιπόν, μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε και επίσημα ως εγκληματική οργάνωση. Μαζί φυσικά και τα ηγετικά της στελέχη, η δράση των οποίων ήρθε στο φως.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης:

  • Ο Γ. Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία.
  • Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 από τους 17 κατηγορούμενους. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους: Ιωάννη Άγγο, Μάριο Αναδιώτη, Γιώργο Δήμου, Ιωάννη Καζάτζογλου, Ελπιδοφόρο Καλαρύτη, Ιωάννη Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχαλάκο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέων Τσαλίκη, Αθανάσιο Τσόρβα, Νικόλαο Τσόρβα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη. Οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών είναι οι Γιώργος Τσακανίκας και Σταύρος Σαντοριναίος.
  • Αναφορικά με την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι, δηλαδή οι Δημήτρης Αγριογιαννης, Μάρκος Ευγενικος, Θωμάς Μαριάς, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.
  • Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, οι κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετατράπηκαν σε κατηγορίες για επικίνδυνη σωματική βλάβη για 3 παθόντες, με τους Κυριάκο Αντωνακόπουλο, Ιωάννη Καστρινό, Αναστάσιο Πανταζή και Αντώνιο Χατζιδάκη να κρίνονται ένοχοι. Για τους υπόλοιπους παθόντες, το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.
  • Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κρίθηκαν ένοχοι οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
  • Οι υπόλοιποι 11 βουλευτές, Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Μιχάλης Αρβανίτης κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.
  • Μεταξύ όσων καταδικάστηκαν για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση είναι οι Γιώργος Ρουπακιάς, Αναστάσιος Πανταζής και Γιώργος Πατέλης.

Δικαίωση. Αυτή μονάχα η λέξη μπορεί να πλησιάσει την περιγραφή των συναισθημάτων της μητέρας του Παύλου Φύσσα, Μάγδας, του πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεΐν και φυσικά όλων όσοι παρευρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου, έξω από το Εφετείο Αθηνών. Συμπορευτές στον αγώνα της Μάγδας για την καταδίκη των δολοφόνων του γιου της, αλλά και συμπορευτές της στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και το μίσος που η Χρυσή Αυγή εδώ και 8 χρόνια έσπειρε στην κοινωνία.

Ανακούφιση. Το αίσθημα που κυριάρχησε στην ψυχή κάθε υγιώς σκεπτόμενου και συνειδητοποιημένου πολίτη με την ανακοίνωση της απόφασης. Τα αυθόρμητα χειροκροτήματα του συγκεντρωμένου (18.000 και πλέον άτομα) πλήθους άλλωστε τα λένε όλα. Ανακούφιση γιατί αυτή τη φορά, οι Ναζί δεν γλίτωσαν, γιατί οι εγκληματίες θα τιμωρηθούν. Ανακούφιση γιατί όσοι πιστεύουμε όλα αυτά τα χρόνια στην ελληνική δικαιοσύνη, από την Τετάρτη και από τη στιγμή που ακούσαμε την απόφαση από τα χείλη της Προέδρου του Δικαστηρίου, Μαρίας Λεπενιώτη, έχουμε έναν ακόμα λόγο, για να διατηρήσουμε άφθαρτη και αναλλοίωτη την πίστη μας.

Προσμονή. Προσμονή για τη φυλάκιση των καταδικασθέντων. Γιατί όπως άλλωστε η Μάγδα Φύσσα ανέφερε: «Είναι μια καλή απόφαση η καταδίκη των δολοφόνων. Αλλά η απόφαση δεν μου λέει τίποτα αν δεν δω να μπαίνουν φυλακή οι δολοφόνοι με την ποινή που θα τους απαγγελθεί. Αν πάρουν αναστολή δεν θα έχει αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ούτε αυτή τη φορά, όμως, αποφευχθήκαν τα επεισόδια, τα οποία αποτέλεσαν και την αιτία για να διαλυθεί η άκρως ειρηνική συγκέντρωση του κόσμου. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, 20 ανεγκέφαλοι ήταν αρκετοί, για να αναστατώσουν το κλίμα και να διασκορπίσουν το πλήθος.

Μα, κλείνοντας, δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στη Μάγδα. Κι αυτό γιατί παρά τον πόνο από τον άδικο χαμό του παιδιού της, είχε το σθένος και την ψυχική δύναμη να περιμένει, ώστε οι εγκληματίες να καταδικαστούν για το σύνολο των εγκλημάτων τους και όχι μονάχα για τη δολοφονία του Παύλου. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, σήμερα, δεν θα είχαμε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, αφήνοντάς την ανενόχλητη, να σπέρνει το φασιστικό της δηλητήριο στους κόλπους της κοινωνίας μας. Μάγδα λοιπόν, χθες δικαιώθηκε ο Παύλος κι εσύ. Μα συνάμα, δικαιώθηκαν και όλοι όσοι έχουν πέσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, θύματα της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες αντιφασιστικές νίκες. Κι αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, η κοινωνία νίκησε τον φόβο και οι άνθρωποι τη μισαλλοδοξία.

Τα αισθήματα που εκπορεύονται, όμως, από τον φασισμό και τον ναζισμό, είναι από τη φύση τους τέτοια, που τρυπώνουν από τις χαραμάδες των αδυναμιών μας. Αν εφησυχάσουμε, θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με αυτά. Η ιστορία άλλωστε το δείχνει. Δεν τελείωσε τίποτα. Ακόμα.


Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.