23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςDonald Trump: Ένας Πρόεδρος που πλουτίζει με ετήσιο μισθό ενός δολαρίου

Donald Trump: Ένας Πρόεδρος που πλουτίζει με ετήσιο μισθό ενός δολαρίου


Του Ηλία Κοντού,

Τι κοινό μπορεί να έχει ο Donald Trump με τον George Washington (1789-97); Ο πρώτος Πρόεδρος των Η.Π.Α. και ο τωρινός υποσχέθηκαν να δωρίσουν τον μισθό που δικαιούνταν κατά τη θητεία τους και το τήρησαν. Στην ίδια πενιχρή λίστα ανήκουν ο John F. Kennedy (1961-63) και ο Herbert Hoover (1929-33). Βέβαια, ανάμεσα στις πολλές διαφορές τους, μια βασική είναι ότι ο Donald Trump είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος των Η.Π.Α., με το Forbes να αποτιμά την περιουσία και το brand name του σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι βάσει του Συντάγματος των Η.Π.Α., ο Πρόεδρος πρέπει να αμείβεται, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα χρηματισμού ή διαφθοράς του. Έτσι ο Trump κρατάει 1 δολάριο από τον ετήσιο μισθό των 400.000 δολαρίων. Τα υπόλοιπα τα δωρίζει σε ομοσπονδιακά τμήματα και υπηρεσίες, όπως τα Εθνικά Πάρκα ή το τμήμα Υγείας και Πρόνοιας. Σε πολλά από αυτά, όμως, κατηγορείται ότι έχει πρώτα ωθήσει μειώσεις στον προϋπολογισμό τους, μεγαλύτερες από τις δωρεές του. Εκτός του καθ’ όλα εντυπωσιακού μισθού, κάθε πρόεδρος απολαμβάνει προνόμια, όπως το ποσό των 50.000 δολαρίων για τυχόν έξοδα, 100.000 δολάρια για να ανακαινίσουν το φτωχικό του Λευκού Οίκου και να νιώσουν σαν το σπίτι τους, 100.000 δολάρια σε ταξίδια, επιδοτήσεις για το προσωπικό και πρόσβαση στον γιατρό του Λευκού Οίκου. Επιπλέον, δια βίου σύνταξη, που μόνο ευκαταφρόνητη δεν θεωρείται, καθώς o George W. Bush (2001-09) έλαβε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια το 2018.

WASHINGTON, DC – APRIL 03: White House press secretary Sean Spicer (R) gave Interior Secretary Ryan Zinke (L) the first quarter check of US President Donald Trump’s salary which he donated to the National Park Service as Tyrone Brandyburg (C), Harpers Ferry National Historical Park Superindendant, looks on during the daily press briefing at the White House in Washington, DC, on April 3, 2017 (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Αν η ανάλυση σταματούσε εδώ, κανείς θα έλεγε ότι οι οπαδοί του  Trump έχουν δίκιο να εξαίρουν τον πρόεδρο των Η.Π.Α. για την ανιδιοτέλειά του. Όταν όμως η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον Trump, πάντα υπάρχει η σκοτεινή πλευρά. Στην περίπτωση του, για να δανειστούμε τον στίχο των Pink Floyd, “matter of fact, it’s all dark”. Και πώς να μην είναι. Ο Trump εξακολουθεί να έχει έσοδα από το Trump International Hotel στην Washington κοντά στον Λευκό Οίκο, από το Trump Tower στην Νέα Υόρκη και από πολλές άλλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, σε χώρες, όπως η Μαλαισία ή οι Φιλιππίνες. Κάτι που οδήγησε μια ομάδα Δημοκρατικών να τον μηνύσουν, στα πλαίσια της νομοθεσίας περί απολαβών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, ένας πρόεδρος δεν πρέπει να έχει απολαβές, δώρα ή τίτλους από ξένα κράτη, ηγέτες, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Η.Π.Α. (εκτός του μισθού του) ή τις πολιτείες.

Εντούτοις, σε αντίθεση με την συνήθη πρακτική των προηγούμενων προέδρων, ο Trump δεν έθεσε τις επιχειρήσεις του σε blind trust, να ενημερώνεται δηλαδή μόνο για τα έσοδά του, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Ο Trump έθεσε τις επιχειρήσεις του σε trust στο όνομά του, το οποίο διαχειρίζονται ο γιος του, Donald Trump Jr., και ο επί χρόνια υπάλληλος και συνεργάτης του Allen Weisselberg. Αποκλειστικός δικαιούχος του trust παραμένει ο ίδιος. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος πως ο Trump δεν συνεχίζει να διοικεί ουσιαστικά τις επιχειρήσεις του.

Επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί πολλούς ξένους και μη ηγέτες, κρατικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές, ένα σύνολο «υψηλής πελατείας» που έχει επιφέρει κέρδος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στον Donald Trump. Από τον Κυβερνήτη του Maine, μέχρι την κυβέρνηση του Κουβέιτ και την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας είναι εμφανές ότι κρατικά χρήματα συνεχίζουν να ρέουν στις τσέπες του Trump. Ταυτόχρονα, διατηρεί δικαιώματα για την προβολή της σειράς “The apprentice” στη Μ. Βρετανία, σειρά που προβάλλεται από το BBC, το οποίο είναι κρατικό κανάλι. Κι αν το πατρονάρισμα για τον ίδιο είναι θεμιτό και δείγμα ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του, η ουσία παραμένει ότι μόνο χαμένος οικονομικά δεν έχει βγει από τη θητεία του ο Donald Trump, κι ας δωρίζει το σύνολο του μισθού του.

Τα μέλη του Κογκρέσου που στράφηκαν κατά του Trump, είδαν δυστυχώς την έφεση τους να απορρίπτεται από το Ανώτατο Δικαστήριο. Αιτιολογία το γεγονός ότι αποτελούν μέρος του Κογκρέσου, αλλά όχι την πλειοψηφία του ή το σύνολό του, κι άρα δεν έχουν την νομική βάση να επικαλεστούν τον Νόμο περί Απολαβών κατά του Προέδρου των Η.Π.Α. Η υπόθεση δεν κρίθηκε στην ουσία της, όπως, ίσως, το σύνολο της μέχρι τώρα θητείας του Donald Trump.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλίας Κοντός
Ηλίας Κοντός
Γεννήθηκε το 1992 και μεγάλωσε στο Πέραμα Αττικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Επιστημονικά τον ιντριγκάρει η διεθνής πολιτική και η ιστορία. Τα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν τον αθλητισμό, τα ταξίδια και την λογοτεχνία.