24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Τζάνις Λυν Τζόπλιν

Fe-Memorance: Τζάνις Λυν Τζόπλιν


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Τζάνις Λυν Τζόπλιν ή αλλιώς το «Μαργαριτάρι», γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1943 στο Port Arthur του Texas. Είναι γνωστή ως η «βασίλισσα της ψυχεδέλειας» και υπήρξε τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της ροκ και μπλουζ μουσικής. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι ήταν μία από τις ελάχιστες γυναικείες φιγούρες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ανδροκρατούμενη ροκ μουσική. Η Τζάνις ήταν επίσης ζωγράφος και χορεύτρια.

Πιο συγκεκριμένα, ήλθε στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ως τραγουδίστρια των BigBrother and the Holding Company και αργότερα με σόλο καριέρα, με συγκροτήματα, όπως οι Kozmic BluesBand και οι Full Tilt Boogie Band. Η ίδια, βέβαια, είχε δηλώσει ότι: «Κάθε βράδυ κάνω έρωτα με 25.000 ανθρώπους στη σκηνή, μετά όμως γυρίζω σπίτι μόνη…». Αυτό που την έκανε ξεχωριστή ήταν η ακατέργαστη και ηλεκτρισμένη φωνή της, ο αντισυμβατικός τρόπος ζωής της και η βαμμένη Porsche της με τις ψυχεδελικές αερογραφίες.

Την Κυριακή της 4ης Οκτωβρίου του 1970, η Τζάνις έφυγε από την ζωή. Εκείνη την ημέρα καθυστερούσε να εμφανισθεί στα στούντιο της Sunset Sound Recorders, κάτι που έκανε τον παραγωγό Πωλ Ροθτσάιλντ να ανησυχήσει. Τελικά, βρέθηκε νεκρή, δίπλα στο κρεβάτι της, εξαιτίας της υπερβολικής δόσης ηρωίνης, ενδεχομένως σε συνδυασμό με τις παρενέργειες του αλκοόλ. Έτσι, η Τζάνις αποτελεί μια από τις προσωπικότητες του club 27 (το πάνθεο των θρυλικών καλλιτεχνών της μουσικής), μαζί με άλλους καλλιτέχνες που απεβίωσαν στην ηλικία των 27 ετών, όπως ο Τζιμ Μόρισον, ο Κερτ Κομπέιν και άλλοι.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.