23.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΟριακή μεν, ανάκαμψη δε

Οριακή μεν, ανάκαμψη δε


Του Βασίλη Λιόση,

Η Δευτέρα έφερε την αναμενόμενη και πολυπόθητη αντίδραση για το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), καθώς ο Γενικός Δείκτης (Γ.Δ) έκλεισε ανοδικά. Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος της Δευτέρας δεν ήταν σε επίπεδα που θα μπορούσε να υποστηρίξει δυναμικά την ανοδική πορεία του Γ.Δ., ο τελευταίος φέρεται να επηρεάστηκε από το διεθνές θετικό κλίμα. Φυσικά, μετά από το πτωτικό κρεσέντο της προηγούμενης εβδομάδας και τη γενικότερη ατμόσφαιρα στην ελληνική οικονομία, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών παραμένει, το ίδιο και οι ανασφάλειες που την κατακλύζουν, με αποτέλεσμα η ψυχολογία τους να παραμένει ευάλωτη. Η ψυχολογία αυτή, των επενδυτών, από την άλλη, προδίδεται και από τις επιλογές τους. Τη Δευτέρα ήταν ξεκάθαρη η προτίμηση επενδύσεων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα για την απόσπαση κερδών. Αξίζει να τονίσουμε, πως η ανοδική αντίδραση της μέρας θα μπορούσε να είναι μια τελευταία άμυνα, προκειμένου ο Γ.Δ. να καταφέρει να αποφύγει το επίπεδο των 610-615 μονάδων βάσης, ενώ ακόμα θα πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη εισροής φρέσκου χρήματος στην αγορά, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα για την εξέλιξη και την υποστήριξη του Γενικού Δείκτη.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,18% στις 625,90 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 623,35 (+0,88%) και 631,43 μονάδων (+2,19%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα €40,4 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.489,58 μονάδες με άνοδο 1,09%, κοντά στο χαμηλό ημέρας του ανοίγματος. Ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 302,23 μονάδες με άνοδο 1,97%.

Η Eurobank έκλεισε με άνοδο 3,49%, ενώ έφτασε να κερδίζει έως 6,54%, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 2,16%, η Εθνική +1,26% και η Alpha Bank +0,58%. Στο υπόλοιπο μέρος του ταμπλό των μετοχών, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 5,74%, με τη Βιοχάλκο να ακολουθεί με το δικό της +4,29%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Coca Cola και ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% σε ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Λάμδα, με τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΤΕ και Σαράντης, ενώ η Jumbo έκλεισε με απώλειες 1,29%.

Η Δευτέρα αποδείχθηκε πολύ γρήγορα πως ήταν απλά μια αντίδραση για το πτωτικό σερί της προηγουμένης εβδομάδας, όμως την Τρίτη έκλεισε και πάλι πτωτικά. Οι επενδυτές φάνηκε να πέτυχαν τον στόχο τους τη Δευτέρα, τα βραχυπρόθεσμα κέρδη δηλαδή, και έτσι η Τρίτη ήταν ημέρα profit taking στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Είναι, δυστυχώς, εμφανής η δυσκολία του τελευταίου να αντιδράσει σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση που θα το φέρει σε δυσμενέστερη θέση και την ευκολία αυτή θα την αποκτήσει μέσα από ένα ανοδικό κρεσέντο του ημερήσιου τζίρου συναλλαγών του, προκειμένου να βρίσκει την απαραίτητη κεφαλαιακή στήριξη για αντίδραση. Μέχρι τώρα, όμως, ο τζίρος κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Προβληματισμό γεννά και το γεγονός πως ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει ξεκάθαρη αδυναμία να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στο Χ.Α. Σε αντίθεση με τους κλάδους της ενέργειας και των κατασκευών που για ακόμα μια ημέρα ήλεγξαν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και έδειξαν είναι ισχυροί.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 623,36 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 621,24 (-0,63%) και 625,84 μονάδων (+0,10%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα €35,9 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.487,72 μονάδες με οριακή πτώση 0,12% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,36% στις 301,15 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Aegean, ο ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, καθώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Πειραιώς, Coca Cola, Motor Oil και Εθνική. Ήπια πτωτικά ολοκλήρωσαν οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Alpha bank, Σαράντης, Λάμδα, Φουρλής και ΕΧΑΕ. Αντίθετα, το +5% του ΑΔΜΗΕ βοήθησε την αγορά, όπως και το +2,88% της Βιοχάλκο, αλλά και τα άνω του 1% κέρδη σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Jumbo και Eurobank. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ, ενώ ΓΕΚ Τέρνα και Titan έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

Μεσοβδόμαδα, είχαμε αλλαγή πρόσημου για την πορεία του Γενικού Δείκτη. Την Τετάρτη, λοιπόν, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τη συνεδρίαση ανοδικά, αφού μέσα στην ημέρα κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχθηκε. Εξάλλου, την Τετάρτη ο Γ.Δ. βρήκε σημαντική στήριξη στους επιτυχημένους, εν μέσω πανδημίας, τίτλους και έτσι σημείωσε κέρδη. Πάντως, παρά το θετικό της ημέρας, για ακόμα μια φορά οι επενδυτές έδειξαν πως δύσκολα θα μπουν στη διαδικασία να ενεργοποιηθούν και να επενδύσουν, κυρίως όσο οι συνθήκες της Ελληνικής Αγοράς είναι σε αυτό το προβληματικό στάδιο. Όπως επίσης, έτι μία φορά, ο τραπεζικός κλάδος αποδείχθηκε ο αδύναμος κρίκος του Χ.Α.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 624,75 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 618,50 (-0,78%) και 627,30 μονάδες (+0,63%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €44,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.493,22 μονάδες με άνοδο 0,37% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 303,25 μονάδες με άνοδο 0,70%.

Στο ταμπλό των μετοχών, η Eurobank στήριξε την αγορά με το +3,12% που κατέγραψε, με τον ΟΛΠ να ακολουθεί με άνοδο 2,08%, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Jumbo, Motor Oil, Titan, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΔΕΗ, Σαράντης και Μυτιληναίος. Αντίθετα, η Aegean έχασε 4,17%, με την Εθνική να ακολουθεί με το δικό της -2,57%, ενώ ΟΤΕ και Φουρλής έκλεισαν με πτώση 1,76% και 1,69% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Πειραιώς, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισε η Βιοχάλκο.

Την Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης έδωσε συνέχεια στην άνοδο της Τέταρτης, κλείνοντας της συνεδρίαση με σημαντικά κέρδη. Οι Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ ήταν οι σημερινοί πρωταγωνιστές της συνεδρίασης της Πέμπτης, με την πρώτη να αναλαμβάνει τον ρολό του ηγέτη στο ΧΑ και την δεύτερη να παρέχει την απαιτούμενη στήριξη στο Χρηματιστήριο, ώστε να αναρριχηθεί περαιτέρω. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί και αυτό αναμένεται να έχει συνέχεια όσο κυριαρχεί το αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στην Ελληνική Αγορά. Στα θετικά της ημέρας, ο οίκος αξιολόγησης Fitch διόρθωσε, για άλλη μια φορά, τις εκτιμήσεις για την ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας το τρέχον έτος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,08% στις 631,51 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 628,39 (+0,58%) και 624,72 μονάδων (+1,60%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €39,2 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 301,62 μονάδες.

Στο ταμπλό των μετοχών, η Βιοχάλκο σημείωσε άλμα +12,80%, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει στο +3,68%, τον Σαράντη στο +4,22%, τον Φουρλή στο +3,17% και τη Motor Oil στο +2,49%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Coca Cola, Μυτιληναίο, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Ακόμα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Εθνική, ΕΧΑΕ και Πειραιώς, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΔΕΗ, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή. Οι απώλειες σε Jumpo και Alpha Bank ξεπέρασαν το 1%, ενώ η Aegean έκλεισε με απώλειες 4,35%.

Στο κλείσιμό της, την Παρασκευή, η εβδομάδα έκλεισε με πτώση για τον Γενικό Δείκτη. Η ανησυχία και ο θόρυβος της είδησης ότι ο πλανητάρχης νοσεί από κορωνοϊό διατάραξε την παγκόσμια οικονομία και προκάλεσε αβεβαιότητα. Εκτός των άλλων γίνεται σύνδεση με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικάνικης οικονομίας, η καθυστέρηση του οποίου θα είναι αρνητικό σημάδι για τους επενδυτές, όπως και η καθυστέρηση για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, λόγω της αναστολής της προεκλογικής εκστρατείας. Η όλη ανησυχία έχει φέρει αναστατώσεις σε όλες τις αγορές ανά τον κόσμο και δεδομένα επηρέασε και την ελληνική αγορά, στις τάξεις της οποίας επιλέγεται για πολλοστή φορά, να δοθεί βάση στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των επενδυτών που αποδεδειγμένα δεν προσφέρουν βάθος στην οικονομία.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,92% στις 625,67 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 622,90 (-1,36%) και 629,76 μονάδων (-0,25%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα €30,1 εκατ. ευρώ και με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 2,41% στις 294,35 μονάδες.

Στο ταμπλό, ο Σαράντης και η Eurobank έκλεισαν με απώλειες 3,37% και 3,21% αντίστοιχα, με τις Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2% καθώς, με άνω του -1% έκλεισαν οι Titan, ΟΠΑΠ, Jumbo, Aegean και Alpha Bank. Ταυτόχρονα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΔΕΗ, Φουρλής και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με κέρδη 2,58% και η Βιοχάλκο, μετά από έντονες ενδοσυνεδριακές αναταράξεις, ολοκλήρωσε στο +3,01%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,25%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,89%, σε αντίθεση με τον τραπεζικό κλάδο που έκλεισε με πτώση 0,68%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.