17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας και της Δανίας

Fe-Memorance: Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας και της Δανίας


Του Γιώργου Δαλακούρα, 

Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας και της Δανίας ήταν κόρη του βασιλέως Κωνσταντίνου Α΄ και της βασιλίσσης Σοφίας. Άνηκε στον βασιλικό οίκο των Γλύξμπουργκ της Ελλάδας.

Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1913. Η ζωή της συνδέθηκε από πολύ νωρίς με την εξορία. Σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, το 1917, εν μέσω του Εθνικού Διχασμού και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο βασιλεύς Κωνσταντίνος Α΄ αναγκάστηκε να εξοριστεί μαζί με την οικογένειά του, κατόπιν ευρωπαϊκών απαιτήσεων. Για τα επόμενα τρία χρόνια θα ζήσουν στην Ελβετία, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ως τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε και θα εξοριστούν, αυτή τη φορά, στη Σικελία. Κατόπιν, η ζωή της θα μοιραστεί μεταξύ Ιταλίας και Αγγλίας ως τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, θα επιστρέψει για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

Η φρίκη του πολέμου δεν άφησε ανεπηρέαστη τη βασιλική οικογένεια. Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη, μετά των στενών συγγενών της, θα εξοριστεί για άλλη μία φορά. Ο τόπος εξορίας θα είναι η αφρικανική ήπειρος, συγκεκριμένα η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική.

Σύντομα, μετά την καταστροφική δίνη του πολέμου, τα πράγματα θα αλλάξουν για την Πριγκίπισσα Αικατερίνη. Το 1947, θα γνωρίσει έναν αθλητή, τον Ρίτσαρντ Μπράντραμ, με τον οποίο και θα παντρευτούν στις 21 Απριλίου 1947. Εκ μέρους της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, της αποδόθηκε ο τίτλος της «Λαίδης». Οι δυο τους απέκτησαν, έναν χρόνο αργότερα, το μοναδικό παιδί τους, τον Παύλο.

Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας και της Δανίας «έφυγε» σαν σήμερα, στις 2 Οκτωβρίου 2007. Ετάφη στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.