21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Σιμόν Σινιορέ

Fe-Memorance: Σιμόν Σινιορέ


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Σιμόν Σινιορέ ήταν Γαλλίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Γερμανία στις 25 Μαρτίου 1921 από Γάλλους γονείς και το πραγματικό της όνομα ήταν Σιμόν Ενριέτ Σαρλότ Καμινγκέρ. Όταν ήταν σε νεαρή ηλικία, η οικογένειά της ζούσε στο προάστιο Νεϊγί του Παρισιού. Το οικογενειακό της περιβάλλον απαρτιζόταν από διανοουμένους και λόγιους, διδάχτηκε την αγγλική γλώσσα και μόλις συμπλήρωσε τα 18 της χρόνια έλαβε και δίπλωμα διδασκαλίας. Για μικρό χρονικό διάστημα παρέδιδε μαθήματα αγγλικών και λατινικών παράλληλα με την εργασία της ως δακτυλογράφος στη φιλοναζιστική εφημερίδα του Ζαν Λουκέρ.

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία, η Σινιορέ έγινε μέλος μιας καλλιτεχνικής ομάδας, καθώς είχε αποφασίσει να γίνει ηθοποιός. Το 1942 ξεκίνησε να αναλαμβάνει μικρούς ρόλους και να εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό χρηματικό ποσό που της επέτρεπε να συντηρεί τη μητέρα και τα αδέλφια της. Θέλοντας να κρύψει τις εβραϊκές της ρίζες από τους Γερμανούς, υιοθέτησε το επώνυμο της μητέρας της, το νέο όνομα αυτής, Σιμόν Σινιορέ. Η συμμετοχή της στην ταινία «Σχολείον Έρωτος» υπέγραψε την πρώτη της επιτυχία και δύο χρόνια μετά κέρδισε το πρώτο της βραβείο BAFTA για την ερμηνεία της στην ταινία «Χρυσούν κράνος». Το 1955 επιλέγεται για έναν ρόλο-ορόσημο στην καριέρα της, αυτόν της φόνισσας στην ταινία του Ανρί Κλουζό «Οι διαβολογυναίκες», ενώ το 1957 βραβεύεται με ένα ακόμα BAFTA για την ταινία «Οι μάγισσες του Σέιλεμ».

Το 1959 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο ανεμοστρόβιλος του πάθους» σε σκηνοθεσία του Τζακ Κλείτον, η οποία της χάρισε το βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ των Καννών και το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Παρά την επιτυχία της και τις προτάσεις ρόλων για χολιγουντιανές ταινίες, εκείνη προτίμησε να συνεχίσει την πορεία της στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Το 1966 αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει στη θεατρική παράσταση του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Μακμπέθ», ωστόσο συγκέντρωσε ένα πλήθος αρνητικών κριτικών για τη γαλλική προφορά της. Η δεκαετία του 1970 της χάρισε αρκετές επιτυχίες και βραβεία, όπως η ταινία «Ο γάτος», για την οποία της απονεμήθηκε η Αργυρή Άρκτος, και «Η μαντάμ Ρόζα», για την οποία έλαβε το βραβείο Σεζάρ.

Η Σιμόν Σινιορέ έφυγε από τη ζωή στις 30 Σεπτεμβρίου 1985 από καρκίνο στο πάγκρεας σε ηλικία 64 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.