19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΑngel Heart (Δαιμονισμένος Άγγελος)

Αngel Heart (Δαιμονισμένος Άγγελος)


Του Μιχάλη Σταματόπουλου,

Πηγή εικόνας: moveitmag.gr

Χειμωνιάτικη Νέα Υόρκη, δεκαετία του ’50. Ο αξιολύπητος ιδιωτικός ερευνητής και πρώην βετεράνος Ηarry Angel (Μίκι Ρουρκ) ζει τη ζωή του χωρίς να χολοσκάει ιδιαίτερα, με φτηνιάρικες υποθέσεις διαζυγίων και παρακολουθήσεων, ώσπου δέχεται μια πρόταση εργασίας από έναν παράξενο άνδρα με καλοραμμένο κοστούμι, μυτερά νύχια και βλέμμα που σου προκαλεί ρίγη στην σπονδυλική στήλη, τον επιχειρηματία Louis Cyphre (Ρόμπερτ ντε Νίρο). Η αποστολή που του αναθέτει είναι να εντοπίσει τον τραγουδιστή Johnny Favorite, καθώς του χρωστάει κάτι μέσα από μια συμφωνία που είχαν συνάψει στο παρελθόν. Χωρίς να γνωστοποιεί σχεδόν τίποτα στον Angel σε σχέση με την υπόθεση, του απαντά απλά ότι αρέσκεται στην αίσθηση της δικαιοσύνης και στο κλείσιμο ανοιχτών λογαριασμών, με τον ίδιο να του προσφέρει μια παχυλή αμοιβή για τις υπηρεσίες του.

Μετά από κάποια έντονα και περίεργα περιστατικά, το πεδίο ερευνών του Harry Angel μεταφέρεται από το χειμωνιάτικο και παρακμιακό Χάρλεμ στους βαλτότοπους της Λουϊζιάνα, συγκεκριμένα στην Νέα Ορλεάνη. Εκεί ξεκινά ένα πραγματικό σενάριο τρόμου και παράνοιας με τον κεντρικό χαρακτήρα Harry Angel να ισορροπεί μεταξύ του υπαρκτού κόσμου και της παράνοιας, μέσα σε μια έρευνα που όσο προχωράει, περισσότερα σκοτεινά στοιχεία ανακαλύπτει για τον ίδιο του τον εαυτό παρά για τον Johnny Favorite, με ένα παρασκήνιο που περιβάλλεται από τελετές βουντού, αναπάντητα ερωτήματα, ερμητικά κλεισμένα στόματα, μεταφυσική – αποκρυφιστική ατμόσφαιρα και αιματηρές δολοφονίες που πραγματικά σοκάρουν.

“I have old-fashioned ideas about honour. An eye for an eye… stuff like that.” -Louis Cyphre

Πηγή εικόνας: IMDb

Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα “Falling Angel” του Ουίλιαμ Χιόρτσμπεργκ και είναι ένα νέο-νουάρ ψυχολογικό θρίλερ υψηλών οκτανίων με στοιχεία τρόμου, που σίγουρα θα δοκιμάσει τα νεύρα και το μυαλό του θεατή. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι άψογοι και καθηλώνουν με την ερμηνεία τους και αυτό φαίνεται μέσα από τα παγερά βλέμματα του Ντε Νίρο, αλλά και την απόγνωση στο πρόσωπο του Μίκι Ρουρκ. Το σενάριο έχει συνεχείς εναλλαγές, η μουσική υπόκρουση από τον Trevor Jones πραγματικά σε κάνει να μουδιάζεις από τον τρόμο και την ανατριχίλα που κυριαρχεί. Επίσης, οι σκηνές των φόνων πραγματικά είναι αρκετά βίαιες και αληθοφανείς, με το αποκορύφωμα να είναι το τέλος της ταινίας που στην κυριολεξία σου «τσακίζει το μυαλό», καθώς ανατρέπει όλα όσα είδες στις περίπου δύο ώρες που πέρασαν.

“- Louis Cyphre: Are you an atheist?

– Harry Angel: Yes, I am. I’m from Brooklyn.”

Η ταινία Angel Heart, με τον τίτλο προβολής στα ελληνικά «Δαιμονισμένος Άγγελος», κυκλοφόρησε το 1987 και έχει σκηνοθετηθεί από τον Alan Parker που απεβίωσε σχετικά πρόσφατα, σκηνοθέτη με ηχηρούς τίτλους ταινιών, όπως το Midnight Express (1978), Mississpi Burning (1988) και το αριστούργημα των Pink Floyd – The Wall (1982).


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Σταματόπουλος
Μιχάλης Σταματόπουλος
Γεννήθηκε το 1998 και κατάγεται από την Καλαμάτα. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με κατεύθυνση Αρχαιολογία & Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών. Του αρέσει να ερευνά την ιστορία και τους πολιτισμούς, αλλά μεγάλη αδυναμία είναι η ιστορία του αρχαίου κόσμου. Πέρα από αυτό του αρέσει να διαβάζει βιβλία, είναι φανατικός λάτρης του κινηματογράφου και των μουσείων.