20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδια7 λόγοι για να επισκεφθείς τα Ιωάννινα

7 λόγοι για να επισκεφθείς τα Ιωάννινα


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Η πόλη των Ιωαννίνων είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές, κατέχοντας μακροαιώνια ιστορία, η οποία διαφαίνεται στα μνημεία της πόλης, με μια ιδιαίτερη ομορφιά αλλά και σπανιότητα, αφού στη λίμνη που εσωκλείει υπάρχει και ένα νησάκι, το οποίο είναι το ένα εκ των δυο κατοικημένων νησιών σε λίμνη στην Ελλάδα. Μια πόλη φοιτητική, η οποία συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της με το σύγχρονο “lifestyle” των φοιτητών. Τα Γιάννενα είναι μία πόλη με πολλά «μυστικά» τα οποία με μια βόλτα ξετυλίγονται μπροστά σου. Όμως, σε ένα ολιγοήμερο ταξίδι μπορεί κανείς εύκολα να επισκεφθεί ορισμένα μέρη, τα οποία είναι ξεχωριστά, και αντικατοπτρίζουν την ιστορία, την ομορφιά αλλά και την κουλτούρα της πόλης.

  1. Το Κάστρο των Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ)

Κάποτε υπήρξε το σπίτι του Αλή Πασά και εκεί βρίσκεται ο τάφος του. Σήμερα υπάρχουν μουσεία όπως το Βυζαντινό, το Δημοτικό Εθνογραφικό μουσείο, αλλά και το μουσείο Αργυροτεχνίας, που είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, καθώς η πόλη των Ιωαννίνων φημίζεται για το ασήμι της και για τις κατασκευές κοσμημάτων και όχι μόνο. Η θέα από το κάστρο είναι πολύ όμορφη, καθώς βρίσκεται πάνω από τη λίμνη όπου και καθρεφτίζονται τα χτίσματα της πόλης. Τελειώνοντας την βόλτα στο κάστρο και συνεχίζοντας στην παλιά πόλη έχει κανείς την ευκαιρία να συναντήσει παραδοσιακά σπίτια και μαγαζάκια που πωλούν διάφορα είδη τέχνης.

  1. Το μουσείο των Κέρινων Ομοιωμάτων

Είναι ένα μουσείο φτιαγμένο με ιδιαίτερη προσοχή και αγάπη από τον καλλιτέχνη Π. Βρέλλη, ο οποίος αγόρασε όλο το κτήμα, εντός του οποίου βρίσκεται το κτήριο με τα κέρινα ομοιώματα και το έφτιαξε όλο μέσα σε 13 χρόνια! Για να φτάσει κανείς στο κτήριο με τα εκθέματα, περνάει από δρομάκια μέσα στην φύση, τα οποία ο ίδιος δημιούργησε φυτεύοντας δέντρα και θάμνους, αλλά και σκαλίζοντας τους βράχους που βρίσκονται εκεί, ώστε να είναι εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα, η δουλειά του είναι τόσο καλή που κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι οι βράχοι είναι σκόπιμα σκαλισμένοι από τον ίδιο, καθώς φαίνονται σαν να είναι δημιουργήματα της φύσης. Τα έργα που συναντώνται στο μουσείο, το οποίο είναι το καλύτερο στο είδος του στην Ελλάδα, είναι τρομερά ρεαλιστικά και αφορούν τις περιόδους της Προεπανάστασης, της Επανάστασης, αλλά και κάποια σύγχρονα εκθέματα. Στην τελευταία αίθουσα του μουσείου βρίσκεται το εργαστήρι του καλλιτέχνη όπου μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί η φωτογραφία που δείχνει τον ίδιο να φτιάχνει το ομοίωμα του.

  1. Το σπήλαιο του Περάματος

Το σπήλαιο του Περάματος υπάρχει σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους εδώ και 2.500.000 χρόνια! Έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου όταν οι κάτοικοι έψαχναν εναγωνίως να βρουν ένα καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Μετά τον πόλεμο και συγκεκριμένα το 1951, ο σπηλαιολόγος Ιωάννης Πετροχείλος περνώντας από εκεί τυχαία ανακάλυψε το σπήλαιο και έμεινε έκθαμβος από το μεγαλείο του. Μόλις είδε το σπήλαιο αποφάσισε να το αφιερώσει στον Πλούτωνα και την Περσεφόνη. Αργότερα, προχώρησε σε εργασίες, ώστε να μπορέσει να γίνει επισκέψιμο στο ευρύ κοινό. Η τουριστική-επισκέψιμη διαδρομή του είναι 1.100 μέτρα, ενώ η υψομετρική διαφορά από την είσοδο έως την έξοδο είναι περίπου 25 μέτρα, τα οποία ανεβαίνει κανείς με 160 σκαλιά, ώστε να προσεγγίσει την έξοδο. Η ξενάγηση και η διαδρομή εντός του σπηλαίου διαρκεί περίπου 1 ώρα, κατά την οποία ο επισκέπτης δεν χορταίνει να βλέπει πανέμορφες, σπάνιες και ιδιαίτερες εικόνες.

  1. Η αρχαία Δωδώνη

Η Δωδώνη απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα και εκεί βρίσκεται το αρχαίο θέατρο χωρητικότητας 18.000 θεατών. Η αναστήλωση που έχει γίνει επιτρέπει στον επισκέπτη να αντιληφθεί το πως ήταν το θέατρο κατά τα αρχαία χρόνια. Δίπλα στο αρχαίο θέατρο βρίσκεται το μαντείο, αλλά και ναοί αφιερωμένοι στην Αφροδίτη, τη Θέμιδα, τον Δια, τον Ηρακλή και μια παλαιοχριστιανική βασιλική. Λέγεται πως το μαντείο της Δωδώνης είναι το αρχαιότερο στον Ελλαδικό χώρο, αφού υπάρχουν μαρτυρίες ότι υπάρχει από την εποχή του Χαλκού αφιερωμένο, τότε, στη θεά Γαία. Μάλιστα, χαρακτηριστικό γνώρισμα του μαντείου αποτελούσε η βελανιδιά που βρισκόταν στο κέντρο της «ιεράς οικείας» και βοηθούσε με το θρόισμα των φύλλων της στους χρησμούς. Εντύπωση προκαλεί το ότι μέχρι και σήμερα υπάρχει στο ίδιο σημείο μία βελανιδιά από την ίδια ρίζα.

  1. Το νησί των Ιωαννίνων

Το νησί που βρίσκεται στη λίμνη Παμβώτιδα, μετρά 200 μόνιμους κατοίκους και το καθιστά ένα εκ των δυο κατοικημένων νησιών σε λίμνη στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι του ασχολούνται με την παραγωγή ειδών λαϊκής τέχνης και παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία και πωλούν στα μαγαζιά τους. Στο νησί βρίσκεται το μουσείο του Αλή Πασά, το οποίο στεγάζεται στην εξοχική του κατοικία και περιγράφει την ιστορία της ζωής του, της συζύγου του Βασιλικής, αλλά και της αδικοχαμένης κυρά-Φροσύνης. Σίγουρα αξίζει επίσκεψης. Κάτι που συνηθίζεται να κάνουν όσοι επισκέπτονται το νησί είναι να τρώνε βατραχοπόδαρα, χέλια και ψάρια της λίμνης. Φυσικά δεν το επιλέγουν όλοι, αλλά δεν παύει να είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία. Μπορεί κανείς να προσεγγίσει το νησάκι από την πλατεία Μαβίλη των Ιωαννίνων όπου ανά μισή ώρα φεύγει ένα καραβάκι από και προς το νησί. Ο χρόνος από την μια ακτή στην άλλη είναι περίπου 10 λεπτά.

  1. Η νέα πόλη των Ιωαννίνων

Εκτός από την ιδιαίτερα γραφική παλιά πόλη των Ιωαννίνων όπου βρίσκονται και οι περισσότερες φοιτητικές καφετέριες, μπυραρίες και τσιπουράδικα, υπάρχει η νέα πόλη που είναι γεμάτη κυρίως από εμπορικά καταστήματα, το δημαρχείο και άλλες εταιρίες. Εκεί βρίσκεται και το διάσημο «ρολόι», τόπος συνάντησης πολλών ντόπιων και φοιτητών.

  1. Τα ζαχαροπλαστεία της πόλης και η γαστρονομία της

Τα Ιωάννινα φημίζονται για την καλή κουζίνα τους και, λόγω των φοιτητών είναι γεμάτα από μαγαζιά που παρέχουν ό,τι μπορείς φανταστείς. Τα ντόπια κρέατα της Ηπείρου μπορεί να τα γευτεί κανείς σε διάφορες παραδοσιακές και μη ταβέρνες της περιοχής. Ένα γυράδικο, το οποίο είναι διάσημο όχι μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και σε όλη την Ελλάδα κυρίως για την παραδοσιακή χειροποίητη πίτα του, είναι «Οι Βλάχοι». Οι φοιτητές της πόλης, αλλά και οι επισκέπτες ξετρελαίνονται με τις μεγάλες ποσότητες σε χαμηλές τιμές. Ακόμα, ο γιαννιώτικος μπακλαβάς είναι αυτό για το οποίο είναι διάσημα τα Γιάννενα και δεν πρέπει να χαθεί ευκαιρία δοκιμής, αλλά και αγοράς του, ώστε να είναι πιο ομαλή η προσαρμογή στην καθημερινότητα μετά την λήξη του ταξιδιού σου. Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία που φημίζονται για την ποιότητα και την νοστιμιά του και ο καθένας διαλέγει κάποιο διαφορετικό σύμφωνα με τις δικές του γεύσεις.

Τέλος, η πόλη των Ιωαννίνων είναι μοναδική λόγω της ιστορίας της που φαίνεται στα παραδοσιακά κτίρια της, ιδίως σε αυτά που υπάρχουν από την εποχή της τουρκοκρατίας, η οποία στιγμάτισε πολύ την πόλη. Σήμερα όμως, είναι μια πόλη γεμάτη ζωή, ωραίες εικόνες, μέρη, ανθρώπους, μυρωδιές και γεύσεις. Μη χάσεις την ευκαιρία να πιεις τον καφέ σου ή την μπύρα σου κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια της πλατείας Μαβίλη ή δίπλα στο κάστρο. Άλλωστε, το φθινόπωρο είναι η εποχή των Ιωαννίνων με τις θερμοκρασίες να είναι πιο δροσερές, τα χρώματα πιο έντονα και οι φωνές των ανθρώπων της πιο «ζωηρές».


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.