24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΦεστιβάλ: 1st Zagori Fiction Days - Η διεθνής τηλεοπτική μυθοπλασία πάει... στην...

Φεστιβάλ: 1st Zagori Fiction Days – Η διεθνής τηλεοπτική μυθοπλασία πάει… στην Ήπειρο!


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Από τις 28 Σεπτεμβρίου η ορεινή Ήπειρος θα φιλοξενήσει μια μικρή, καλλιτεχνική, εναλλακτική πρωτοπορία που αναμένεται, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί για τις δημόσιες συναθροίσεις, να πλαισιωθεί από πλήθος κόσμου ανα εκδήλωση και ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους, καλλιτέχνες και παραγωγούς.

Το Zagori fiction days επιλέχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ένα από τα 154 εγχειρήματα για την ενίσχυση των Φεστιβάλ-σύνθετων πολυθεματικών δράσεων, των γραμμάτων και του βιβλίου. Ένα εγχείρημα που θα ξεδιπλωθεί στο χωριό Βίτσα, ένα από τα χωριά στο Ζαγόρι της Ηπείρου, το οποίο έχει τις προδιαγραφές ενός διεθνούς τηλεοπτικού φεστιβάλ, αλλά και την νεανική καινοτομία, μιας και το αντικείμενο του Φεστιβάλ είναι η διασκευή βιβλίων σε τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας, μια ιδέα εξαιρετικά πρωτοπόρα.

Την παραγωγή και τη μυθοπλασία έχουν αναλάβει από κοινού δύο Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), η γαλλική οργάνωση SERIES BALKANS και η ελληνική οργάνωση ΕΠΕΚΕΙΝΑ ΧΩΡΑ. Ουσιαστικά, οι παραγωγοί και οι συνδιοργανωτές, οι τεχνικοί, οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες του εγχειρήματος φιλοδοξούν μέσα από μια σειρά πολυεπίπεδων δράσεων να δημιουργήσουν τον ζωτικό αναγκαίο χώρο ανταλλαγής εμπειριών και ιδεών μεταξύ συγγραφέων, σκηνοθετών, παραγωγών, φορέων και επενδυτών της παγκόσμιας τηλεοπτικής και μυθιστορηματικής μυθοπλασίας και παραγωγής. Παράλληλα, ευελπιστούν να ζωντανέψει και ένας χώρος τεκμηρίωσης, συναντήσεων και ανάλυσης.

Το φεστιβάλ έχουν πλαισιώσει μια σειρά από καταξιωμένα ονόματα επαγγελματιών της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, άνθρωποι της τηλεοπτικής παραγωγής και διανομής, υψηλά στελέχη ευρωπαϊκών και διεθνών τηλεοπτικών σταθμών, φεστιβάλ και πολιτιστικοί φορείς από τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Από τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι του ακαδημαϊκού συγγραφέα και σεναριογράφου Θανάση Βαλτινού, του καταξιωμένου σκηνοθέτη Άγγελου Φραντζή, αλλά και του ταλαντούχου συγγραφέα και σεναριογράφου Βαγγέλη Μπέκα. Δίπλα στους Έλληνες προσκεκλημένους που αναμένεται να βρεθούν στο 1st Zagori Fiction Days θα σταθούν και διακεκριμένα ονόματα του χώρου από το εξωτερικό όπως: ο Γάλλος τέως διευθυντής τηλεοπτικής μυθοπλασίας της ARTE και τέως διευθυντής του Φεστιβάλ FIPA, François Sauvagnargues, η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος σειρών και τηλεταινιών Ingrid Desjours, o δυναμικός Κροάτης παραγωγός σειρών Netflix & HBO  Nebosja Τaraba.

Με την δράση να λαμβάνει χώρα στην Ήπειρο, η περιοχή για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνει το όνομα της, ως ιστορικός προορισμός των ανθρώπων και των εγχειρημάτων της τέχνης και των γραμμάτων, ενώ τοποθετείται επάξια στον διεθνή χάρτη της παραγωγικής βιομηχανίας οπτικοακουστικών θεμάτων ως ένας μοναδικός και ανεπανάληπτος προορισμός ανερχόμενων ταλέντων και νέων παραγωγών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης http://www.zagorifictiondays.com, και για να μείνετε ενημερωμένοι/ες για τις εξελίξεις του Φεστιβάλ ενημερωθείτε από την επίσημη σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/Zagori-fiction-days-106923807780109/ όπως και από την επίσημη σελίδα στο Twitter https://twitter.com/days_fiction.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.