18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial Report«Κόκκινη» εβδομάδα υπό τον φόβο ενός νέου lockdown

«Κόκκινη» εβδομάδα υπό τον φόβο ενός νέου lockdown


Του Βασίλη Λιόση,

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα που οδήγησε στην αρκετά απότομη πτώση του. Με την περιρρεύουσα ατμόσφαιρα να είναι επιβαρυμένη από το διεθνές αρνητικό κλίμα, το οποίο οφείλεται στις αποκαλύψεις, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για ενέργειες ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω μεγάλων τραπεζικών κολοσσών, αλλά και από το φόβο της επικείμενης λήψης νέας δεσμίδας μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας που σαρώνει την χώρα μας.

Την Δευτέρα, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι πωλητές οι οποίοι με τις κινήσεις τους, επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα που ήταν στις αρχές του Σεπτέμβρη και ο τραπεζικός κλάδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των συναλλαγών. Με τους επενδυτές να μην δίνουν την απαραίτητη σημασία στις θετικές κινήσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,29% στις 630,32 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 630,32 (-4,29%) και 653,89 μονάδες (-0,71%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα €49,7 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.503,98 μονάδες με πτώση 4,65% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 303,33 μονάδες με απώλειες 6,25%.

Στο ταμπλό των μετοχών, οι Aegean και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες 8,60% και 8,18% αντίστοιχα, ενώ οι Alpha Bank και Motor Oil ολοκλήρωσαν στο -7,20% και -7,12% αντίστοιχα. Οι απώλειες στην Πειραιώς έφτασαν στο 6,42%, στην Eurobank στο 6,21%, με τις Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και Εθνική να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 5%. Επίσης, άνω του 4% ήταν οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 3% σε Σαράντη, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και ΔΕΗ. Η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο και Λάμδα ξεπέρασε το 2%, με τον ΟΛΠ να κλείνει στο -0,94% και τον Ελλάκτωρ χωρίς μεταβολή.

Πτώσης συνέχεια για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και στην συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς το ΧΑ δεν μπόρεσε να μείνει ανεπηρέαστο από το διεθνές αρνητικό κλίμα. Το προβληματικό αυτό υπόβαθρο πλαισιώνουν οι ελλείψεις στο τομέα της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την αγορά και στην ορατότητα της οικονομίας, περιορίζοντας τρομερά τις επιλογές των επενδυτών. Εξάλλου, σε μια ρηχή περιφερειακή αγορά η οποία δεν έχει δυνάμεις για ηχηρές αντιδράσεις, ο φόβος μίας νέας καραντίνας ή και των απλών περιοριστικών μέτρων επιφέρουν ρευστοποιήσεις, μείωση ρίσκου και κλείδωμα θέσεων από την μεριά των επενδυτών και ξεκάθαρα, με αυτόν τον τρόπο, η οικονομία επιβαρύνεται επιπλέον. Πάντως, τον μεγαλύτερο προβληματισμό εγείρει το γεγονός πως οι εκτιμήσεις για την μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας αναβαθμίζονται προς το δυσμενέστερο, σημάδι επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην εγχώρια οικονομία.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,90% στις 624,62 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 624,61 (-0,91%) και 635,87 μονάδων (+0,88%) και ο τζίρος ανήλθε στα €47 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25, επίσης, έκλεισε στις 1.490,21 μονάδες με πτώση 0,92% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε και αυτός στις με πτώση 0,68% 301,26 μονάδες.

Στο ταμπλό των μετοχών, η Motor Oil έκλεισε με απώλειες 4,34%, με τον ΟΠΑΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με πτώση 3,19% και 3,85% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Φουρλή, Ελλάκτωρ και Aegean και άνω του 1% σε ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Eurobank. Επίσης, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Titan, Εθνική και Σαράντης, με την Alpha Bank τελικά να σβήνει στο τέλος τις απώλειες της, κλείνοντας αμετάβλητη. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος, με την Coca Cola να ενισχύεται κατά 1,10% και την Jumbo κατά 1,45%.

Το αρνητικό σερί συνεχίστηκε και την Τέταρτη, αφού οι πρωινές προσπάθειες του Ελληνικού Χρηματιστήριου δεν ήταν επαρκείς για να αντιστρέψουν το κλίμα. Παράλληλα, η αναζήτηση των παραγόντων στήριξης του χρηματιστήριου για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης δεν ευδοκιμεί και συνεπώς το ΧΑ, για ακόμα μια φορά, δυσκολεύεται να ξεφύγει της πλάγιας κίνησης των τελευταίων ημέρων. Ακόμα, τι και αν η ΕΚΤ επαναλαμβάνει την ανάγκη στήριξης των Ευρωπαϊκών Οικονομίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και μια από τις πλέον ωφελούμενες είναι η Ελληνική, η αβεβαιότητα έχει κατακλίσει την αγορά. Φυσικά, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβρη στη χώρα, ξυπνά μνήμες Μάρτιου, όπου επιβλήθηκαν lockdown και σκληρά περιορίστηκα μέτρα τα οποία πλήγωσαν σημαντικά την οικονομική ζωή της χωράς, με συνέπεια σήμερα, ένα τέτοιο σενάριο να προκαλεί φόβο, προβληματισμό και αβεβαιότητα, παράγοντες που μπορούν μόνο να καθηλώσουν την Ελληνική Οικονομία. Ταυτοχρόνως, ο τραπεζικός κλάδος, για ακόμα μια φορά, με την πορεία του, αποδεικνύεται βαρίδι για την οικονομία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ξανά με πτώση 0,37% στις 622,34 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 619,22 (-0,86%) και 631,70 μονάδων (+1,13%) με τον τζίρο να φθάνει στα €45 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.484,05 μονάδες με πτώση 0,41% σε αντίθεση με τον τραπεζικό δείκτη που έκλεισε με άνοδο 0,05% στις 301,41 μονάδες.

Στο ταμπλό των μετοχών, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με τις μεγαλύτερες απώλειες στον FTSE 25, ήτοι στο -2,54% και -2,17% αντίστοιχα, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Motor Oil, Alpha Bank, Φουρλή, ΑΔΜΗΕ και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπιες απώλειες σημείωσαν οι Jumbo, ΟΛΠ, Eurobank, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Titan. Αντιθέτως, το +2,03% της Coca Cola έδωσε σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, όπως και τα άνω του 1% κέρδη σε Εθνική, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντη και Aegean. Ο Μυτιληναίος ενισχύθηκε κατά 0,74%, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει χωρίς μεταβολή.

Η Πέμπτη ήταν ακόμα μια μέρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών οδηγήθηκε σε πτώση, συνεχίζοντας την πορεία αυτή για πέμπτη συνεχομένη ημέρα! Όσο η αγορά θα κυριεύεται από τον φόβο ενός πιθανού lockdown και από τις επιπτώσεις των μέτρων στην εγχωρία οικονομία, τόσο η αβεβαιότητα θα αυξάνεται και οι κινήσεις ρίσκου θα μειώνονται με αποτέλεσμα να πέφτει ο ημερήσιος τζίρος του Χρηματιστήριου και η αγορά να δυσκολεύεται να βγει από την δυσμενή αυτή θέση. Η παραπάνω κατάσταση συντηρεί την εσωστρέφεια στο εσωτερικό της χωράς και αναδεικνύει το μηδαμινό βάθος της ελληνικής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 619,96 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 614,62 (-1,24%) και 622,18 μονάδες (-0,03%), με τον τζίρο να  ανέρχεται στα €44,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.477,63 μονάδες με πτώση 0,43% μακριά από το χαμηλό ημέρας των 1.464,83 μονάδων (-1,30%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 301,49 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%, ενώ είχε χαμηλό ημέρας στις 294,54 μονάδες (-2,28%).

Στο ταμπλό, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo έκλεισαν με απώλειες 3,42% και 3,09% αντίστοιχα, με τον Φουρλή να ακολουθεί με το δικό του -2,44%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Λάμδα και Πειραιώς. Αντιθέτως, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Εθνική, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Aegean, Alpha Bank και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Eurobank, ΑΔΜΗΕ και Titan. Ο ΟΤΕ έκλεισε με κέρδη 1,58%.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η πιο πτωτική εβδομάδα του ΧΑ από τον Μάρτιο και μετά! Πιο συγκεκριμένα, για ακόμα μια ημέρα το Χρηματιστήριο δε κατάφερε να βγάλει αντίδραση στο πτωτικό σερί των προηγουμένων ημέρων, ούτε και να απορροφήσει τις πιέσεις των πωλητών, υπό το καθεστώς της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά λόγω της πανδημίας. Πάντως, το γεγονός πως η αγορά δεν πείστηκε από την διαβεβαίωση, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης της αγοράς προς τις ενέργειες της κυβέρνησης αλλά και αδυναμία σωστής κρίσης της ρηχής ελληνικής αγοράς. Παρόλα αυτά, οι συνεχείς πτώσεις από τις αρχές της εβδομάδας, αναμένεται να οδηγήσουν σε διορθωτικές ανόδους του Γενικού Δείκτη, προκειμένου ο τελευταίος να επιστρέψει στα γνώριμα επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 617,90 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 615,33 (-0,75%) και 627,18 μονάδων (+1,16%), ενώ ο τζίρος ανήλθε στα €37,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο FTSE 25 ακολουθήσε την πορεία του ΓΔ και έκλεισε στις 1.473,58 μονάδες με πτώση 0,27% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 296,39 μονάδες με μια ακόμη πτώση 1,69%.

Κοιτώντας το ταμπλό των μετοχών, η Coca Cola και η Eurobank έκλεισαν με απώλειες 3,17% και 3,05% αντίστοιχα, με τις Βιοχάλκο, Πειραιώς και Aegean να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΛΠ έκλεισαν με πτώση 1,80% και 1,46% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Εθνική, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Φουρλής και ΟΤΕ. Παράλληλα και ο ΟΠΑΠ, με την ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες 2,66% και 2,47% αντίστοιχα! Αντίθετη πορεία είχαν οι μετοχές του Μυτιληναίου και των ΕΛΠΕ που ολοκλήρωσαν στο +1,54% και +1,29% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Motor Oil και Jumbo, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και Τέρνα Ενεργειακή.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,17%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 6,58%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με πτώση 8,40%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.