13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΡαντάρ Αναπτυσσόμενων ΧωρώνΈνας επενδυτικός παράδεισος που ονομάζεται Ναμίμπια

Ένας επενδυτικός παράδεισος που ονομάζεται Ναμίμπια


Της Βέτας Μαρτσούκου,

Η Ναμίμπια αποτελεί χώρα της Νότιας Αφρικής και φιλοξενεί ένα από τα πιο σταθερά πολιτικά συστήματα στην περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής (SSA). To σχετικά ισχυρό μακροοικονομικό περιβάλλον της απορρέει από το ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα της χώρας, την προστασία της ιδιοκτησίας και των συμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και των αποτελεσματικών υποδομών. Η διατήρηση του ισχυρού μακροοικονομικού περιβάλλοντός της, κατά συνέπεια και της ανταγωνιστικότητάς της, στηρίζεται όχι μόνο στη σταθερή ανάπτυξη ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και στην αναγνώριση των αμοιβαίων ωφελειών του ελεύθερου εμπορίου. Η Ναμίμπια μπορεί να υπερηφανεύεται για τη συμμετοχή της ως ενεργή δρούσα σε βασικές οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες, καθώς είναι μέλος της Τελωνειακής Ένωσης της Νότιας Αφρικής (SACU) και της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (SADC).

Αυτό που διαφοροποιεί τη Ναμίμπια με γειτονικές της χώρες είναι τα ισχυρά επενδυτικά κίνητρα, τα οποία ισχύουν τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους ξένους επενδυτές. Οι εταιρείες, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα ακόλουθα κίνητρα (τα οποία ενδέχεται να μην αυξάνουν ή να δημιουργούν εκτιμώμενη ζημία), όπως μια πρόσθετη έκπτωση φόρου εισοδήματος 25% της απασχόλησης και εγκεκριμένες δαπάνες κατάρτισης για υπαλλήλους που συμμετέχουν άμεσα σε μια διαδικασία κατασκευής, όπως πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος 25% για συγκεκριμένες δαπάνες μάρκετινγκ εξαγωγής. Για κτίρια που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς, το 20% του κόστους ανέγερσης μπορεί να διαγραφεί, κατά το πρώτο έτος χρήσης και 4% μπορεί να διαγραφεί ετησίως για μια περίοδο 20 ετών (το επίδομα 4% αυξάνεται σε 8 %, για ορισμένα κατασκευαστικά κτίρια και η περίοδος διαγραφής μειώνεται στα 10 έτη). Μια γενική περίοδος διαγραφής τριών ετών ισχύει για πάγια περιουσιακά στοιχεία, εκτός από κτίρια (π.χ. εργοστάσιο, μηχανήματα, εξοπλισμό, αεροσκάφη και πλοία), με επιταχυνόμενη περίοδο διαγραφής για ορισμένες δαπάνες, που σχετίζονται με εξορυκτικές και γεωργικές δραστηριότητες.

Πηγή: http://www.namibiahc.org.uk/

Οι επενδύσεις, στον τομέα του ουρανίου, πραγματοποιήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, από εταιρείες κινεζικών συμφερόντων. Το 90% της παραγωγής του ορυχείου Husab ανήκει πλέον στην China General Nuclear Power Group, ενώ ελέγχει, παράλληλα, το 50% της παραγωγής ουρανίου στο ορυχείο Langer Heinrich. Πρόσθετο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει προκύψει από τη δυνατότητα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Ναμίμπια. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των Κάτω Χωρών, των Η.Π.Α. και της Βραζιλίας, έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να διερευνήσουν τις υπεράκτιες αποθέσεις πετρελαίου, αν και οι υποτονικές διεθνείς τιμές του πετρελαίου ήταν επιζήμιες για την έναρξη νέων ερευνητικών έργων. Τα επόμενα χρόνια, η Ναμίμπια θα κατευθύνει τις επενδυτικές της προσπάθειες στον τομέα των υποδομών, προκειμένου να στηριχθεί το σχέδιο της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει κρατικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά, το Υπουργείο Βιομηχανίας της Ναμίμπια απαριθμεί πολλούς βασικούς τομείς της οικονομίας, που παρέχουν επενδυτικές ευκαιρίες, όπως: γεωργικές επιχειρήσεις, υδατοκαλλιέργεια, ενέργεια, υποδομή, βιομηχανοποίηση, εξόρυξη, υπηρεσίες και τουρισμός.

Πιο πρόσφατα, η Ναμίμπια προσέλκυσε καθαρές ΑΞΕ ύψους 270 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α., κατά τη διάρκεια του 2016, αντιπροσωπεύοντας απότομη μείωση από τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α., που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος. Ο σκοπός, που εξυπηρετείται από την εφαρμογή ενός ευνοϊκού πλαισίου επενδυτικών δραστηριοτήτων στη Ναμίμπια, μπορεί να εντοπισθεί στα δίδυμα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας επιδεινώθηκε, μετά το 2006, όταν σημειώθηκε πλεόνασμα περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. Μετατράπηκε σε μικρό έλλειμμα το 2009 και διευρύνθηκε σε έλλειμμα περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. έως το 2015 ως αποτέλεσμα της κατασκευής τριών μεγάλων ορυχείων. κατά την περίοδο 2013-2015. Οι σχετικές εισαγωγές, που απαιτούνται για αυτήν την κατασκευή, οδήγησαν στην τεράστια αύξηση των εισαγωγών της Ναμίμπια και χρηματοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από εισροές ΑΞΕ.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Bank of Namibia (2020). Bank of Namibia 2019 Annual Report. Retrieved, April 11 2020, from here
  • Namibia Statistics Agency. (2019). Annual Trade Statistics Bulletin 2019. Namibia Statistics Agency: Windhoek, Namibia.
  • Namibia Statistics Agency. (2017). The Namibia Labour Force Survey 2016 Report. Namibia Statistics Agency: Windhoek.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βέτα Μαρτσούκου
Βέτα Μαρτσούκου
Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πραγματοποιήσει σειρά πρακτικών ασκήσεων σε δημόσιους οργανισμούς και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντοπίζονται στα ζητήματα λειτουργίας των έννομων τάξεων, των δικαιωμάτων και των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος.