18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Άννα Μανιάνι

Fe-Memorance: Άννα Μανιάνι


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Άννα Μανιάνι ήταν διάσημη Ιταλίδα ηθοποιός, η οποία συμμετείχε σε μεγάλες ιταλικές και διεθνείς παραγωγές. Γεννήθηκε στη Ρώμη, στις 7 Μαρτίου 1908. Μεγάλωσε με τη γιαγιά της, καθώς τον πατέρα της δεν τον γνώρισε ποτέ, ενώ η μητέρα της την εγκατέλειψε σε μικρή ηλικία. Προερχόμενη από φτωχή οικογένεια, πάλεψε, ώστε να εξασφαλίσει τον βιοπορισμό και τις σπουδές της. Αφού αποφοίτησε από το σχολείο, σε ηλικία δεκαεπτά ετών, εγγράφηκε στην Ακαδημία Δραματικών Τεχνών της Ρώμης. Το ταλέντο, το πείσμα και η υπομονή της την βοήθησαν να εξελιχθεί. Παράλληλα, εργαζόταν σε τοπικά καταστήματα ως τραγουδίστρια.

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έλαβε χώρα το 1934, με την ταινία Η τυφλή γυναίκα του Σορέντο, αλλά η στιγμή της δεν είχε φτάσει. Έναν χρόνο αργότερο, το 1935, παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Γκοφρέντο Αλεσαντρίνι, ένας γάμος ο οποίος ήταν ουσιαστικά ζωντανός ως το 1940. Μερικά χρόνια μετά, το 1941, θα γίνει ευρέως γνωστή μέσα από τη συμμετοχή της στην ταινία Teresa Venerdi. Στο εξής, η Μανιάνι θα ανοίξει τα φτερά της στον καλλιτεχνικό χώρο.

Το 1945, επρόκειτο να εκτιναχθεί η καριέρα της. Πρωταγωνίστησε στην κορυφαία ταινία του Ρομπέρτο Ροσελίνι, Ανοχύρωτη Πόλη, μία ωδή κατά του χιτλερικού καθεστώτος και του φασισμού, καθώς περιγράφει τα σημάδια του ναζισμού στην ίδια τη Ρώμη. Η Άννα Μανιάνι, μόλις έντεκα χρόνια μετά την παρθενική της εμφάνιση, θα αποκτήσει διεθνή φήμη. Ακόμη, για ένα μικρό διάστημα, η πρωταγωνίστρια και ο σκηνοθέτης ήταν σε σχέση.

Για αρκετά χρόνια, θα συνεχίσει να συμμετέχει σε εξαιρετικές ιταλικές παραγωγές, θα συνεργαστεί με όλους τους κορυφαίους Ιταλούς σκηνοθέτες της εποχής, αλλά η Μανιάνι προοριζόταν να φτάσει ακόμα ψηλότερα. Η στιγμή-ορόσημο στην πορεία της ήλθε το 1955. Είναι η χρονιά που κυκλοφόρησε η πρώτη της χολιγουντιανή δουλειά, Το στιγματισμένο ρόδο, του κορυφαίου Τενεσί Ουίλιαμς. Ο ρόλος αυτός θα της προσφέρει το Όσκαρ Καλύτερης Γυναίκας Ηθοποιού. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία από τους συνολικά τρεις Ιταλούς ηθοποιούς οι οποίοι έχουν λάβει Όσκαρ! Για την ίδια ταινία, θα λάβει ένα βραβείο BAFTA και μία Χρυσή Σφαίρα, μεταξύ άλλων.

Η Ιταλίδα σταρ συμμετείχε σε περισσότερες από σαράντα ταινίες. Ανάμεσα στις κορυφαίες συνεργασίες της, ξεχωρίζει η ταινία Ο Φυγάς του 1960, στην οποία συμπρωταγωνίστησε με τον Μάρλον Μπράντο.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1973, η Άννα Μανιάνι πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.