22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΓερουσία vs Βουλή των Αντιπροσώπων: Σε συνεχή σύγκρουση λίγο πριν από τις...

Γερουσία vs Βουλή των Αντιπροσώπων: Σε συνεχή σύγκρουση λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές


Της Μαριεύας Ταμιωλάκη,

Ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου των Η.Π.Α. έχει ξεκινήσει, η ένταση που επικρατεί μέσα στο Κογκρέσο κλιμακώνεται. Δεδομένου του ελέγχου της Βουλής από τους Δημοκρατικούς και της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς, τα νομοσχέδια, που πρέπει να εγκριθούν μέσω του Κογκρέσου, περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο, με τα δύο κόμματα να πασχίζουν να εξασφαλίσουν τα μέγιστα για αυτά οφέλη κατά τις διαπραγματεύσεις. Με τη λήξη της κυβερνητικής χρηματοδότησης να πλησιάζει, τα δύο σώματα του Κογκρέσου κλήθηκαν να συμφωνήσουν σε μία κοινή εκδοχή του κυβερνητικού προϋπολογισμού, την οποία, μετά, θα πρέπει υπογράψει ο Πρόεδρος Trump.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η Βουλή παρουσίασε ένα προσωρινό νομοσχέδιο χρηματοδότησης, το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές απέρριψαν αμέσως, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο «κλείσιμο» της Κυβέρνησης, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Το νομοσχέδιο της Βουλής θα έδινε την ευκαιρία στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να λειτουργήσουν κανονικά μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, εντούτοις παρέλειπε 30 δισεκατομμύρια δολάρια, που ζήτησε η Κυβέρνηση Trump και οι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές για τη διάσωση των αγροτών, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των υψηλών δασμών, που είχε επιβάλλει ο Trump και από την πανδημία του κορωνοϊού. Η εναντίωση των Δημοκρατικών στο πακέτο στήριξης των αγροτών έγκειται στην πολιτική σκοπιμότητά του, καθώς διατείνονται ότι συνιστά ένα μέτρο πολιτικής ανταπόδοσης στους Αμερικανούς αγρότες, οι οποίοι πλήττονται από τις εμπορικές πολιτικές του Λευκού Οίκου, όπως η Georgia, η οποία συνιστά “swing state” και διαδραματίζει μεγάλη σημασία για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές επιθυμούσαν, αρχικά, να περάσουν ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν θα περιλάμβανε το πακέτο στήριξης προς τους αγρότες. Ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Mitch McConnell, ωστόσο, αποδοκίμασε το σχέδιο των Δημοκρατικών, τονίζοντας ότι το προσχέδιο του νομοσχεδίου τους καταργεί μία βασική υποστήριξη, που χρειάζονται οι αγρότες και οι αγροτικές περιοχές της χώρας. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Πρόεδρο της Βουλής, Nancy Pelosi και τον Υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία. Δεδομένης και της επερχόμενης λήξης του δημοσιονομικού έτους επίσημα στις 30 Σεπτέμβρη, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε, με 359 υπέρ και 57 κατά, ένα νέο, προσωρινό νομοσχέδιο κυβερνητικής χρηματοδότησης, με το οποίο μπορεί να επιτευχθεί  η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Μπορεί οι Δημοκρατικοί να δέχτηκαν, εν τέλει, το πακέτο διάσωσης προς τους αγρότες, εντούτοις δεν έμειναν με «άδεια χέρια», καθώς εξασφάλισαν 8 δισεκατομμύρια δολάρια για διάφορα επισιτιστικά προγράμματα, που προορίζονται για τις οικογένειες μαθητών, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία. Σημειωτέον ότι το πακέτο διάσωσης προς τους αγρότες υποστηρίχτηκε ανοιχτά και από μία μερίδα Δημοκρατικών, οι οποίοι προέρχονται από αγροτικές Πολιτείες. Μεταξύ των Δημοκρατικών υποστηρικτών τάχθηκαν οι Βουλευτές της Iowa, Cindy Axne και Abby Finkenauer, αφού αντέδρασαν στο αρχικό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι οι αγρότες δεν αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί για την άσκηση πίεσης στους Ρεπουμπλικανούς. Οι αρχικές επιθυμίες των Δημοκρατικών προμήνυαν την ισχύ του προαναφερθέντος νομοσχεδίου έως και τον Φεβρουάριο σε μία πιθανή ανάληψη της εξουσίας από τον Δημοκρατικό, Joe Biden. Οι αντιρρήσεις, ωστόσο, των Ρεπουμπλικανών αποτέλεσαν τροχοπέδη στα σχέδια του αντίπαλου Κόμματος -το οποίο, τελικά, υποχώρησε- ορίζοντας ως ημερομηνία λήξης του ονομαζόμενου και ως “Continuing Resolution” την 11η Δεκεμβρίου.

Τις επόμενες ημέρες, το Continuing Resolution θα ψηφιστεί και από τη Γερουσία και έπειτα θα πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Trump, πριν παρέλθει η προθεσμία για τη λήξη του δημοσιονομικού έτους. Τα τελευταία χρόνια, το Κογκρέσο απέτυχε να ψηφίσει έγκαιρα τα 12 ετήσια οικονομικά νομοσχέδια, που χρηματοδοτούν ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως το Πεντάγωνο, καταφεύγοντας σε προσωρινές λύσεις ή ακόμη και στο κλείσιμο των υπηρεσιών. Υπό το γενικότερο πλαίσιο, που επικρατεί στο Κογκρέσο, με την αναμονή της ανακοίνωσης του ονόματος, που θα αναπληρώσει το κενό, που άφησε ο θάνατος της Δικαστού Ruth Ginsburg, τα δύο Κόμματα φαίνεται να συμφωνούν στην αποφυγή κάθε πιθανότητας τερματισμού της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Λαμβάνοντας υπόψιν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το πακέτο στήριξης του κορωνοϊού, λίγο καιρό πριν, αλλά και τη συνεχιζόμενη κρίση λόγω της πανδημίας, το δυσκίνητο, αρκετές φορές, Κογκρέσο φαίνεται αποφασισμένο να βρει μία λύση, βασισμένη σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τα δύο Κόμματα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριεύα Ταμιωλάκη
Μαριεύα Ταμιωλάκη
Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.