18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαPlayStation 5: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

PlayStation 5: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!


Του Πολύβιου Κοΐνη,

Η αναμονή για τους φίλους της δημοφιλούς κονσόλας έφτασε πλέον στο τέλος της, αφού η Sony έδωσε στην δημοσιότητα έπειτα από αρκετούς μήνες το πλήρες πακέτο πληροφοριών για το PlayStation 5, το οποίο περιλαμβάνει χαρακτηριστικά, τιμή, ημερομηνία κυκλοφορίας, νέα παιχνίδια κλπ.

Διαθεσιμότητα:

Ανακοινώθηκε από την Sony ότι οι δύο αναμενόμενες εκδόσεις του PS5 θα λανσαριστούν σε πρώτη φάση στις Ηνωμένες Πολιτείες και μερικές ακόμη χώρες (Ιαπωνία, Καναδά, Μεξικό, Ν. Κορέα, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία) στις 12 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) θα κυκλοφορήσουν στις 19 του ίδιου μήνα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

  • CPU: x86-64-AMD Ryzen Zen 8 Cores / 16 Threads στα5GHz (variable frequency)
  • GPU: Έως και23 GHz / 10.3 TFLOPS (variable frequency)
  • Αρχιτεκτονική GPU: AMD Radeon RDNA 2 με Ray Tracing
  • Memory/Interface: 16GB GDDR6/256-bit
  • Memory Bandwidth: 448GB/s
  • Εσωτερικός χώρος αποθήκευσης: Custom 825GB SSD
  • Ταχύτητα Ι/Ο: 5GB/s (Raw), 8-9GB/s (Compressed)
  • Επέκταση εσωτερικού χώρου για εγκατάσταση παιχνιδιών: Θύρα για NVMe SSD
  • Εξωτερικός χώρος αποθήκευσης: Υποστήριξη για USB HDD δίσκους
  • Οπτικό μέσο: Ultra HD Blu-ray (66G/100G) ~10xCAV, BD-ROM (25G/50G) ~8xCAV, BD-R/RE (25G/50G) ~8x CAV, DVD ~3.2xCLV
  • PS5 Game Disk: Ultra HD Blu-ray, έως και 100GB ανά δίσκο
  • Ήχος: “Tempest” 3D AudioTech
  • Έξοδος εικόνας: Θύρα HDMI. Υποστήριξη για 8K, 4K,120Hz, VRR (HDMI 2.1)
  • Διαστάσεις: PS5– 390mm x 104mm x 260mm (πλάτος x ύψος x βάθος) και PS5 Digital Edition – 390mm x 92mm x 260mm (πλάτος x ύψος x βάθος)
  • Βάρος: PS5– 4.5kg και PS5 Digital Edition – 3.9kg
  • Κατανάλωση Ρεύματος: PS5– 350W και PS5 Digital Edition – 340W
  • Είσοδοι/Έξοδοι: USB Type-A (Hi-Speed USB), USB Type-A (Super Speed USB 10Gbps) x2, USB Type-C (Super Speed USB 10Gbps)
  • Networking: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T), IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.1

Τιμή:

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα στην αγορά θα εμφανιστούν δύο μοντέλα της κονσόλας, τα οποία θα διαθέτουν τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές και θα προσφέρουν την ίδια εμπειρία gaming, με μόνη διαφορά την ύπαρξη μέσου ανάγνωσης Blu-ray δίσκων ή όχι. Επομένως, αυτό είναι και το κριτήριο που καθορίζει την διαφορά στην τιμή των δυο εκδόσεων. Η τιμή του PlayStation 5 με υποστήριξη Blu-ray δίσκων θα είναι στα 500€ και η τιμή του PlayStation5 Digital Edition χωρίς την υποστήριξη Blu-ray δίσκων στα 400€. Να σημειωθεί πως οι παραπάνω τιμές είναι οι επίσημες τιμές λιανικής που θα ισχύουν για την ελληνική αγορά.

Χειριστήριο:

Το νέο χειριστήριο του PS5 με όνομα DualSense Wireless Controller, αν και μοιάζει πάρα πολύ σε χαρακτηριστικά με τον προκάτοχο του, το DualShock, έχει να παρουσιάσει κάποιες επιπλέον προσθήκες που το κάνουν να ξεχωρίζει. Αρχικά, το DualSense διαθέτει υψηλής ευαισθησίας απτική ανάδραση προκειμένου να μεταφέρει πιστά μέσω δονήσεων τις ενέργειες μας από το παιχνίδι στα χέρια μας. Με λίγα λόγια, οι δονήσεις αυτές μπορούν να μιμηθούν και κατά κάποιο τρόπο να «ζωντανέψουν» ακόμη περισσότερο κάθε αίσθηση που φαίνεται να δημιουργεί ένα game (π.χ. το reload ενός όπλου). Επίσης, μια νέα προσθήκη είναι τα Adaptive Triggers. Οι σκανδάλες (Triggers) μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικά επίπεδα δύναμης και έντασης, καθώς συμβαίνει αλληλεπίδραση με τον εξοπλισμό και το περιβάλλον ενός παιχνιδιού. Έκτος όμως από αυτές τις σημαντικές προσθήκες, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση μεγέθους του χειριστηρίου, καθώς επίσης και η ύπαρξη ενσωματωμένου μικροφώνου σε αυτό, κάτι το οποίο θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των gamers χωρίς την ύπαρξη ακουστικών.

Ο 3D Ήχος:

Η Sony έδειξε ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο κομμάτι του PlayStation 5, δημιουργώντας την Tempest Engine, ένα chip που θα ενσωματώνει η κονσόλα, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την επεξεργασία του ήχου και θα μπορεί να υποστηρίξει πολλαπλές προηγμένες πηγές ήχου, ενώ παράλληλα θα βοηθά και με την επεξεργασία σύνθετων εφέ. Τα παραπάνω σημαίνουν πως το PlayStation 5 θα είναι ικανό να παράγει καλύτερο ήχο και εφέ ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιεί κανείς ακριβά ακουστικά ή ηχεία.

Αξεσουάρ:

  • Ασύρματο χειριστήριο DualSense: (Σχετικές πληροφορίες αναφέρθηκαν νωρίτερα)
  • Βάση φόρτισης χειριστηρίου DualSense: Επιτρέπει την φόρτιση μέχρι και δύο ασύρματων χειριστηρίων DualSense.
  • Ασύρματα ακουστικά PULSE 3D: Τα επίσημα ακουστικά θα προσφέρουν βελτιστοποιημένο 3D ήχο ειδικά για το PS5, καθώς διαθέτουν διπλά μικρόφωνα εξουδετέρωσης εξωτερικού θορύβου.
  • Κάμερα HD: Για όσους θέλουν να προσθέσουν τον εαυτό τους στα βίντεο που τραβάνε από την κονσόλα ή στα live stream που μπορεί να πραγματοποιούν, έχοντας εικόνα Full-HD.

Συσκευασία:

Σχετικά με την συσκευασία της δημοφιλούς κονσόλας, όπως έγινε γνωστό από την Sony, θα υπάρχει διαφοροποίηση στο χρώμα ανάλογα με την έκδοση. Συγκεκριμένα το PlayStation 5 με υποστήριξη Blu-ray δίσκων θα κυκλοφορήσει σε άσπρη συσκευασία, ενώ το PlayStationDigital Edition σε μαύρη.

Παιχνίδια:

Αν και δεν είναι λίγα τα παιχνίδια που έχουν ανακοινώσει τις PS5 εκδόσεις, τα περισσότερα εξ αυτών δεν έχουν επίσημες ημερομηνίες κυκλοφορίας και αναμένεται να εμφανιστούν στην αγορά στα τέλη του 2020 ή μέσα στο 2021. Μερικοί τέτοιοι δημοφιλείς τίτλοι είναι το FIFA 21, το Gran Turismo 7 και το Grand Theft Auto 5. Φυσικά, όμως, υπάρχουν και παιχνίδια τα οποία έχουν επιβεβαιώσει επίσημα πως θα κυκλοφορήσουν την ίδια ημέρα που το PS5 θα βγει στην αγορά. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από αυτά:

  • Fortnite
  • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
  • Demon’s Souls
  • NBA 2K21
  • Assassin’s Creed Valhalla
  • Godfall
  • Astro’s Playroom
  • Call of Duty: Black Ops Cold War

Και τώρα, έχοντας αναφέρει όλα τα παραπάνω, ας απαντήσουμε και σε μερικές συχνές απορίες…

Θα υποστηρίζει το PS5 τα παιχνίδια του PS4;

Η Sony έχει αναφέρει ότι το 99% των παιχνιδιών λειτουργεί χωρίς πρόβλημα στις δοκιμές της, επομένως βρισκόμαστε σε αναμονή ώσπου να μάθουμε την τελική λίστα παιχνιδιών που θα υποστηρίζονται και από το PS5.

Θα υποστηρίζει το PS5 τα παιχνίδια του PS3, του PS2 και το PS1;

Ο CEO του PlayStation 5, Jim Ryan έχει επιβεβαιώσει ότι το PS5 δεν θα μπορεί να παίξει παιχνίδια του PS3, του PS2 και του PS1.

Θα υποστηρίζει το PS5 τα DualShock 4 χειριστήρια;

Όχι, για να παίξει κανείς τους τίτλους του PS5 είναι απαραίτητη η χρήση DualSense χειριστηρίου.

Μπορεί το PS5 να βελτιώσει τα γραφικά ή να τρέχει καλύτερα τα παιχνίδια του PS4;

Ναι, όπως το PS4 Pro, έτσι και το PlayStation 5 θα διαθέτει το Boost Mode για το backwards compatibility.

Μπορεί να γίνει επέκταση του χώρου αποθήκευσης;

Η απάντηση είναι ναι, μιας και το PlayStation 5 έχει θύρα επέκτασης του εσωτερικού χώρου που μπορεί να λάβει M.2 SSDs, όπως αυτές που υπάρχουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Χρειάζεται 4K τηλεόραση για να παίξω στο PS5;

Όχι, γιατί το PS5 διαθέτει έξοδο HDMI και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις τηλεοράσεις ανεξάρτητα της ανάλυσης ή των προδιαγραφών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πολύβιος Κοΐνης
Πολύβιος Κοΐνης
Γεννημένος το 2000 στην Αλεξανδρούπολη, είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος πτυχίου Proficiency στην Αγγλική γλώσσα και ασχολείται με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Αρθρογραφεί για πρώτη φορά, μέσω του OffLine Post.