21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤο φαινόμενο της αστυνομικής βίας στην Κολομβία

Το φαινόμενο της αστυνομικής βίας στην Κολομβία


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου,

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο σαραντατριάχρονος μηχανικός, Χαβιέρ Ορντόνιες, έχασε τη ζωή του από τη βιαιότητα δύο αστυνομικών. Συγκεκριμένα, το βίντεο της σύλληψής του, το οποίο διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει τον ακινητοποιημένο Ορντόνιες να δέχεται πολλαπλά χτυπήματα με όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης και ο ίδιος ακούγεται να επαναλαμβάνει: «Σας παρακαλώ, σταματήστε!», ενώ αυτόπτες μάρτυρες, που τους βιντεοσκοπούσαν, παρακαλούν τους αστυνομικούς να σταματήσουν τα χτυπήματα με το taser, τα οποία, σύμφωνα την Εισαγγελία, είναι η αιτία θανάτου του.

Μόλις εχθές, η κολομβιανή δικαιοσύνη ζήτησε την προσωρινή κράτηση των δύο αστυνομικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και βασανισμό. Ο θάνατος του Ορντόνιες προκάλεσε διαμαρτυρίες και επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μια γενικευμένη κατάσταση, καθώς μέλη των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 12 πολίτες, τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Μετά από ένα ολιγοήμερο διάλειμμα, τη Δευτέρα, στις 21 του μηνός, χιλιάδες Κολομβιανοί ξεχύθηκαν πάλι στους δρόμους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και την κυβερνητική πολιτική επί του ζητήματος. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, 5.600 πολίτες διαδήλωσαν, αν και η συμμετοχή μάλλον ήταν μεγαλύτερη. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βία και την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Η συγγνώμη του Υπουργού Άμυνας, εκ μέρους της αστυνομίας, δεν κατάφερε να σταματήσει της διαδηλώσεις. Δεν πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά για παγιωμένες πρακτικές, η χρήση της αστυνομικής βίας δεν ασκείται σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας

Εικόνες και βίντεο που δημοσιεύονται αποδεικνύουν την αδικαιολόγητη βιαιότητα των αστυνομικών έναντι των διαδηλωτών. Σε ένα από αυτά βλέπουμε τρομοκρατημένους ανθρώπους να τρέχουν και κάποιους από τους διαδηλωτές προσπαθούν να σηκώσουν έναν αιμόφυρτο άνθρωπο, την ώρα που ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ ένας άνδρας φωνάζει: «τον χτύπησαν, τον χτύπησαν!». «Υπάρχουν ακλόνητες αποδείξεις για τη χρήση πυροβόλων όπλων αδιακρίτως από τους αστυνομικούς (…) Τι είδους εκπαίδευση λαμβάνουν για να έχουν αυτήν την εντελώς δυσανάλογη αντίδραση σε μια διαδήλωση;», δήλωσε η δήμαρχος της Μπογκοτά. Μεταξύ των τραυματιών είναι ο Φρανκπιέρ Σάρι, 23 ετών, ο οποίος πλέον δίνει μάχη για τη ζωή του.

Η μητέρα του Μπλάκα Κλαβίχο, ενός από τα θύματα της αστυνομικής βίας, δηλώνει: «Κατευθυνόταν προς ένα συγκρότημα κατοικιών, βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με δύο αστυνομικούς που κρύβονταν και οι οποίοι τον πυροβόλησαν (..) Οι γιατροί λένε ότι έχει δεχθεί μία σφαίρα στην πλάτη από μικρή απόσταση, η οποία έχει χτυπήσει το στομάχι του και έχει προκαλέσει βλάβες στο λεπτό και το παχύ έντερό του», ενώ, παράλληλα, ζητά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων τους οι «δολοφόνοι αστυνομικοί».

Η φοιτήτρια Γιούρι Καμάρκγο είναι άλλο ένα από τα θύματα της αστυνομικής βίας, που είχε χάσει το μάτι της από πλαστική σφαίρα σε διαδήλωση. Συνεχίζει να αντιστέκεται στην αστυνομική βία και όπως η ίδια δηλώνει: «Διαδηλώνουμε κατά της κατάχρησης εξουσίας από τους αστυνομικούς, γιατί δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι. Γιατί τα φονικά τους όπλα σκοτώνουν αθώους.».

Οι διαδηλώσεις στην Κολομβία συμπίπτουν χρονικά με τις διαδηλώσεις του κινήματος “Βlack Lives Matter” στις Η.Π.Α., κατά των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας εναντίον των μαύρων -και ίσως όχι μόνο- πολιτών.


Σοφία Ζαφειροπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.