18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΤι είναι τελικά «ποιοτικός χρόνος»;

Τι είναι τελικά «ποιοτικός χρόνος»;


Του Στέφανου Σταγάκη, 

Ο χρόνος είναι χρήμα. Το ακούμε τόσο συχνά, που έχει καταλήξει να αποτελεί φράση-κλισέ, χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μία θέση που δείχνει πόσο μεγάλη αξία δίνουμε στον χρόνο. Αν το σκεφτούμε καλά, ό,τι κάνουμε στη ζωή μας, η καθημερινότητά μας, οι συνήθειές μας, όλα έχουν να κάνουν με τον χρόνο: πόσες ώρες δουλεύουμε, πόση ώρα μπορούμε να διαθέσουμε για κάποιο χόμπι, πόσες φορές την εβδομάδα μπορούμε να πάμε στο γυμναστήριο. Σε μια εποχή με ταχύτατους ρυθμούς, ο χρόνος μας είναι νόμισμα, και μάλιστα μεγάλης αξίας.

Το πώς διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας είναι, προφανώς, δική μας επιλογή. Φυσικά, οι αποφάσεις μας επηρεάζονται από πολλές συνθήκες –π.χ. εργαζόμαστε για λόγους βιοποριστικούς ή αφιερώνουμε τον χρόνο μας σε μια ασχολία, γιατί μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Μπορεί να θέλουμε να κάνουμε συνέχεια δραστηριότητες, να επιζητούμε την επαφή με ανθρώπους, μπορεί, όμως, να προτιμούμε περισσότερο την ησυχία και την απόσταση. Μπορεί να ισχύουν και τα δύο σε κάποιο βαθμό. Και ακόμα, το τι θα κάνουμε στον χρόνο που διαθέτουμε είναι αντικείμενο εσωτερικής διαπραγμάτευσης: ο διαθέσιμος χρόνος μας είναι συγκεκριμένος και έχει όρια, ενώ οι επιλογές άπειρες.

Πώς αξιοποιούμε, λοιπόν, τον χρόνο μας; Κάνοντας κάτι «ποιοτικό»; Και αν ναι, τι ορίζεται ως ποιοτικό; Συχνά ακούγεται η έννοια της ποιοτικής αξιοποίησης του χρόνου, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι είναι αυτό που ξεχωρίζει μια ποιοτική δραστηριότητα από μια άλλη. Θεωρητικά, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το να διαβάσεις ένα βιβλίο είναι καλύτερη ασχολία από το να δεις τρεις ώρες τηλεόραση. Όμως, πέρα από αυτό, σε διαφορετικό επίπεδο, πώς διακρίνονται άλλες δραστηριότητες; Αν κάποιος έχει να επιλέξει ανάμεσα στο να κάνει εθελοντισμό ή να ξεκινήσει γυμναστική, δεν μπορεί να διακριθεί κάποια δραστηριότητα ως πιο «ποιοτική» από την άλλη.

Στα ερωτήματα αυτά δεν έχω απάντηση. Είναι κάποιες σκέψεις, που με οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα. Δεν υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο ποιοτικός χρόνος. Είναι ο χρόνος. Σκέτο. Αυτό από μόνο του είναι ποιοτικό. Το πώς τον αξιοποιούμε είναι αντικείμενο άλλης συζήτησης. Πάντως, κατά την άποψή μου, συνήθως επιλέγουμε αυτό που πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μας, τους στόχους μας και τις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντός μας. «Ποιοτικός» ή μη, είναι ο χρόνος μας και είναι σημαντικός.

Ξαφνικά, συνειδητοποιώ πόσο πολύτιμα είναι αυτά τα λίγα λεπτά, που αφιερώσατε στην ανάγνωση του άρθρου μου. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο, που διαθέσατε.


Στέφανος Σταγάκης
Ζει στην Αθήνα και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μιλάει 4 ξένες γλώσσες και ασχολείται ενεργά με ευρωπαϊκά ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε πολλές σχετικές δράσεις και προγράμματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Σταγάκης
Στέφανος Σταγάκης
Ζει στην Αθήνα και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μιλάει 4 ξένες γλώσσες και ασχολείται ενεργά με ευρωπαϊκά ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε πολλές σχετικές δράσεις και προγράμματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.