18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗΠΑ: Κράτος-Εγκληματίας;

ΗΠΑ: Κράτος-Εγκληματίας;


Της Νικολέτας Ζιώγα,

Ο συριακός πόλεμος, ο οποίος ξέσπασε στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, βρίσκεται στο ένατο έτος διεξαγωγής του και όλα δείχνουν ότι η έκβασή του θα αργήσει να έρθει, μιας και δεν πρόκειται για μια «συμβατική» εμφύλια αναμέτρηση. Θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με έναν περιορισμένο στα συριακά εδάφη παγκόσμιο πόλεμο, αφού τα «ισχυρά» πιόνια της διεθνούς σκακιέρας μετέχουν των εξελίξεων και τάσσονται έκδηλα στο πλευρό των αντιμαχόμενων μετώπων. Οι αιματηρές πολεμικές συρράξεις στη Συρία απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια την παγκόσμια κοινότητα, όχι μόνο λόγω της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που έχουν προκαλέσει (προσφυγικό ζήτημα, κλείσιμο συνόρων, θάνατος αμάχων), αλλά και λόγω των πολιτικοοικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για πολλές δεκαετίες, υποστήριζαν τις μετριοπαθείς, επαναστατικές ομάδες, που μάχονταν κατά της συριακής κυβέρνησης και των καθεστωτικών δυνάμεων. Στο στόχαστρο, όχι μόνο του νυν πλανητάρχη Ντόναλντ Τράμπ, αλλά και των προκατόχων του, ανέκαθεν βρίσκονταν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις ισλαμιστών, αλλά και η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι ΗΠΑ, πραγματοποιώντας εναέριες επιθέσεις και αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε συριακά, καθώς και ιρακινά εδάφη, στόχευαν στην αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους και των λοιπών ακραίων αντικαθεστωτικών, που είχαν ασπαστεί το Ισλάμ και αποτελούσαν απειλή για τον αραβικό κόσμο. Παράλληλα, είχε τεθεί σε εφαρμογή, με έγκριση του Πενταγώνου, ένα μυστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και εφοδιασμού, ώστε να υποβοηθηθούν περαιτέρω οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Σύριων ανταρτών.

Η πρόσφατη σοκαριστική αποκάλυψη, ωστόσο, του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου περί εξοντώσεως του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, το οποίο εξαπέλυσε χαρακτηρισμούς περί έκνομου και κακοποιού κράτους. Ο κ. Τραμπ αποκάλυψε στο τοπικό δίκτυο FOX ότι είχε εξετάσει προ τριετίας ενδελεχώς το ενδεχόμενο «οριστικής απομάκρυνσης» του Σύριου Προέδρου. Εντούτοις, ο τότε Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, τον απέτρεψε και άφησε να εννοηθεί ότι αρνείται να γίνει συνένοχος σε φόνο -και μάλιστα προμελετημένο-. Γι’ αυτό, άλλωστε, στην επιστολή της παραίτησής του, επικρίνει έντονα την στρατηγική του πλανητάρχη και διαμαρτύρεται για τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις του κυρίου Τραμπ περί τερματισμού των εκτεταμένων αιματοχυσιών στη Μέση Ανατολή. Στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου καθίσταται ολοφάνερη η προσωπική στοχοποίηση του Σύριου ομολόγου του, καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του λυσσαλέου αυτού εμφυλίου πολέμου.

Σύμφωνα, βέβαια, με το βιβλίο του δημοσιογράφου Μπόμπ Γούντγουορντ, “Rage”, ο δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος των Η.Π.Α σχεδίασε την επικείμενη δολοφονία του Άσαντ, με αφορμή τη χημική επίθεση του Συριακού στρατού εναντίον άμαχου πληθυσμού, τον Ιούνιο του 2017. Αργότερα, ήρθαν στο φως πληροφορίες που επιβεβαίωναν ότι η επίθεση στο Ιλντίμπ της Συρίας έλαβε χώρα από παρακρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μολαταύτα, είχαν ήδη προβεί σε βομβαρδισμό συριακής στρατιωτικής βάσης, σε αντίποινα για τον θάνατο των 80 άμαχων ψυχών. Ένα χρόνο αργότερα, όμως, το Σεπτέμβριο του 2018, όταν ο πλανητάρχης ερωτήθη αναφορικά με πιθανά σχέδια αποκαθήλωσης του Άσαντ από την Προεδρία -ή ακόμη και εξόντωσής του-, εκείνος ισχυρίστηκε ότι το σενάριο δολοφονίας του Σύριου ηγέτη δεν τέθηκε ουδέποτε στο τραπέζι του Πενταγώνου.

Όλα αυτά, ωστόσο, μας κάνουν να αναρωτούμαστε το εξής: Έτσι, άραγε, ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους οι ισχυροί της Δύσης, οι δήθεν πολιτισμένοι; Ανατρέποντας «με δημοκρατικές διαδικασίες» ηγεσίες που δεν εξυπηρετούν τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα, υπό το προσωπείο της διακρατικής αλληλεγγύης και της παγκόσμιας ειρήνης; Ίσως, τελικά, η παραδοχή αυτή του κυρίου Τραμπ να επιβεβαιώνει την αρχή ότι στις διεθνείς σχέσεις επικρατεί, ως συνήθως, το δίκαιο του ισχυρότερου.


Νικολέτα Ζιώγα

Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του ΕΚΠΑ. Το 2018 συμμετείχε σε μαθητικούς αγώνες επιχειρηματολογίας-αντιλογίας. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, λατρεύει τα ταξίδια και είναι υποστηρίκτρια της αρχής: «Μη σταματάς ποτέ να μαθαίνεις».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέτα Ζιώγα
Νικολέτα Ζιώγα
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του ΕΚΠΑ. Το 2018 συμμετείχε σε μαθητικούς αγώνες επιχειρηματολογίας-αντιλογίας. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, λατρεύει τα ταξίδια και είναι υποστηρίκτρια της αρχής: «Μη σταματάς ποτέ να μαθαίνεις».