21.6 C
Athens
Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021
Αρχική Παρατηρητήριο Αμερικανικής Πολιτικής Gen Z: Μία πιο φιλελεύθερη γενιά Ρεπουμπλικανών

Gen Z: Μία πιο φιλελεύθερη γενιά Ρεπουμπλικανών


Της Αθηνάς Φατσέα,

Λιγότερο από δύο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α., ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του σώματος των ψηφοφόρων των κομματικών παρατάξεων. Στις τάξεις των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών, ένα μέρος δηλώνει πως θα υποστηρίξει τον Donald Trump, αν και σε μεγάλο ποσοστό δεν τον εγκρίνει ως υποψήφιο. Ο λόγος για τη γενιά Ζ.

Η Generation Z (Gen Z) ή στα ελληνικά γενιά Ζ είναι η δημογραφική ομάδα, που τοποθετείται ηλικιακά στους γεννηθέντες μετά το 1996, αν και διίστανται οι απόψεις σχετικά με τα όριά της. Πρόκειται για μία ελπιδοφόρα γενιά, η οποία είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη µε το διαδίκτυο και, στο μεγαλύτερο μέρος της, χρήστης των social media. Τα άτομα, που ανήκουν σε αυτή τη γενιά, θεωρείται πως είναι πιο πρακτικά και πιο σοβαρά από την προηγούμενη γενιά, τους millennials ή αλλιώς γενιά Υ, καθώς μεγάλωσαν μέσα σε ένα κλίμα κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με έρευνες, οι απόψεις της γενιάς Ζ και της γενιάς Υ συγκλίνουν σε κάποια βασικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ενώ διαφέρουν σημαντικά από τις απόψεις των προηγούμενων γενεών. Συγκεκριμένα, μόνο ένας στους τρεις νέους των δύο νεότερων γενιών επιδοκιμάζουν τον Donald Trump ως Αμερικανό Πρόεδρο και, στην πλειονότητά τους, θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για την επίλυση των προβλημάτων. Όσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις, οι γενιές Ζ και Υ είναι πιο πιθανό από τις προηγούμενες να πουν ότι οι μαύροι τυγχάνουν άνισης αντιμετώπισης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη, οι ίδιοι πιστεύουν ότι η αύξηση της φυλετικής και εθνοτικής ποικιλομορφίας συνιστά ένα θετικό στοιχείο για την κοινωνία.

Ειδικότερα, στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών, οι νεαρότεροι θιασώτες του κόμματος αποκλίνουν, σε έναν βαθμό, από τους γηραιότερους -ακόμα και τους millennials- στις απόψεις τους για διάφορα βασικά ζητήματα· κάτι που δεν παρατηρείται στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις, το 43% των Ρεπουμπλικανών της γενιάς Ζ πιστεύει ότι οι μαύροι αντιμετωπίζονται άνισα, σε σύγκριση με το 30% των Millennials και περίπου το 20% των άλλων γενεών. Επιπλέον, οι νεότεροι Ρεπουμπλικανοί διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους, αναφορικά με τον ρόλο της κυβέρνησης και τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, και αποδίδουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Εντούτοις, αν και οι διάφορες γενιές των Ρεπουμπλικανών διαφωνούν σε ορισμένα θέματα, στην πλειονότητά τους συμφωνούν στο ότι πρέπει να κατέχουν περισσότερες γυναίκες πολιτικά αξιώματα, καθώς και στο ότι οι μετανάστες είχαν θετικό αντίκτυπο στις Η.Π.Α.

Επιπρόσθετα, σε δημοσκόπηση με Ρεπουμπλικανούς ηλικίας από 18 έως 23 ετών, σχεδόν όλοι, ενώ εκφράζουν, κατά βάση, συντηρητικές απόψεις, στέκονται σε τουλάχιστον ένα σημαντικό ζήτημα, στο οποίο διαφωνούν με τη γραμμή του κόμματος. Εντούτοις, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι το ζήτημα της άμβλωσης τούς κρατάει στο κόμμα. Παρόλο που οι νεότεροι Ρεπουμπλικανοί προβληματίζονται για την κλιματική αλλαγή και υποστηρίζουν τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, η άμβλωση παραμένει ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, που τους κρατά πιστούς στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα -και κατ’ επέκταση στον Πρόεδρο Trump, τον οποίο πολλοί από αυτούς αντιπαθούν.

Ωστόσο, το ζήτημα της άμβλωσης δεν είναι o μόνος λόγος για τον οποίο οι νέοι Ρεπουμπλικανοί κλίνουν προς τα δεξιά. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι είναι και οικονομικά συντηρητικοί, ενώ αρκετοί εκφράζουν την υποστήριξή τους στις μεταναστευτικές πολιτικές των Ρεπουμπλικανών και τα δικαιώματα οπλοφορίας. Τέλος, κάποιοι από αυτούς δηλώνουν νοσταλγοί του παρελθόντος και υποστηρίζουν τον Trump, πιστεύοντας πως μπορεί να κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά.

Γενικότερα, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι της γενιάς Ζ παρουσιάζουν πιο φιλελεύθερες απόψεις από τους γηραιότερους και πολλοί από αυτούς δεν συμφωνούν με την υποψηφιότητα Trump, παραμένουν υποστηρικτές του «κόκκινου» κόμματος, καθώς δεν διαπραγματεύονται συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία συνάδουν με την κομματική γραμμή. Το σίγουρο είναι πως μεγάλο μέρος αυτών δεν εγκρίνει τον Trump ως Πρόεδρο και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους Ρεπουμπλικανούς για το μέλλον της παράταξής τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Αθηνά Φατσέα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τοξικές σχέσεις: Γιατί εθελοτυφλούμε;

Της Μαρίας Ζωγοπούλου, Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να υπομένει καταστάσεις στις οποίες θα έπρεπε να δοθεί τέλος προ καιρού; Πόσες φορές έχετε...

Δανία: Η «πρωτοπόρος» των αντιμεταναστευτικών πολιτικών στην Ευρώπη

Της Άννας-Μαρίας Μακρή, Οι ευρωπαϊκές πολιτικές στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, των εισροών προσφύγων αλλά και μεταναστών από τις πληττόμενες χώρες σίγουρα έχουν αποδειχθεί κατώτερες...

Η πανδημία που μας έφερε κοντά με την πολιτική

Του Δημήτρη Τόλια Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος και τρείς μήνες από την πρώτη φορά που ανέφερα σε άρθρο την λέξη «κορωνοϊός». Η πανδημία συνεχίζει...

«Κορίτσι» (2018): Στην αναζήτηση της εσωτερικής ελευθερίας

Της Παναγιώτας Μπάζιου, Το «Κορίτσι», σε σκηνοθεσία του Βέλγου Lukas Dhont, δεν αποτελεί άλλη μια ταινία που παρουσιάζει την ζωή ενός διεμφυλικού ατόμου σε ένα...
Αθηνά Φατσέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.