22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο κύρος της Προεδρίας μετά από χρόνια ξαναεκπέμπει

Το κύρος της Προεδρίας μετά από χρόνια ξαναεκπέμπει


Της Βάσιας Ζέρβα,

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη υψίστης σημασίας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ακριτικό Καστελόριζο. Η κ. Σακελλαροπούλου απέδειξε για μία ακόμα φόρα, πως η παρουσία της στο Προεδρικό Μέγαρο έχει αναβιώσει την αίγλη του θεσμού, κάτι που οι προκάτοχοι της δεν είχαν καταφέρει με τις δράσεις τους να κρατήσουν ζωντανό.

Η επίσκεψη αυτή, εκτός από το ότι τόνισε το ηθικό και εθνικό πνεύμα των ακριτών μας υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι ξεχασμένοι και περιθωριοποιημένοι, έδωσε και ένα ηχηρό μήνυμα στην προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς. Οι κάτοικοι του νησιού είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν με την Πρόεδρο τα προβλήματα της καθημερινότητας τους και να διαπιστώσουν ότι οι σταθερές αλλά και σύντομες απαντήσεις της, είναι τα χαρακτηριστικά που σιωπηρά εξουδετερώνουν την τουρκική πολυλογία με ένα μεστό και συγκροτημένο τρόπο. «Ήρθα γιατί είναι καθήκον μου απέναντι στους νησιώτες και στην ιστορία του Καστελόριζου που γιόρταζε την 77η επέτειο από την απελευθέρωση του», επαναλάμβανε, σε όσους ρωτούσαν σχετικά με τους σκοπούς της επίσκεψη αυτής.

Στον λόγο της, ο οποίος διακρίνεται από διαλλακτικότητα και χαμηλές εντάσεις υποστήριξε: «Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν απειλεί κανέναν, αλλά είναι ανοικτή πάντα στον διάλογο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι κανόνες διεθνούς δικαίου». Ωστόσο, δε δίστασε να καταδείξει ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Ένταση με αποδέκτη όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, καθώς απειλείται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή». Τέλος, τόνισε επίσης, για ακόμη μια φορά ότι: «Η άμεση αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική συζήτηση, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική, για το κοινό συμφέρον όλων των λαών της περιοχής». Η δήλωση αυτή αποδεικνύει ότι πέρα από τα μετρημένα της λόγια δεν διστάζει να υποδείξει εύστοχα και πολιτισμένα την αδικία, γεγονός που ενισχύει το προφίλ ενός προέδρου που κατανοεί την σημασία του έργου που επιτελεί.

Πηγή εικόνας: cnn.gr

Αυτή η ψύχραιμη και ήπιων τόνων αντιμετώπιση όμως, συγκρούεται με την απάντηση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία δε δίστασαν να χαρακτηρίσουν την κίνηση αυτή ως άκρως προκλητική, με την αιτιολόγηση ότι προηγήθηκε μεταφορά στρατευμάτων στο ακριτικό νησί. Χαρακτηριστικά, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δε δίστασε σε συνέντευξή του στο CNN Turk, αναφερόμενος στην επίσκεψη της προέδρου στο Καστελόριζο, να αποκαλύψει και τις αξιώσεις της Τουρκίας ως προς την επανάκτηση του Καστελόριζου για το οποίο λυπάται που δεν της ανήκει πλέον: «Η Ελληνίδα Πρόεδρος Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε “το νησί της”, εντάξει; Δυστυχώς μιλάμε για νησί της! Διότι το δώσαμε αυτό το νησί στο παρελθόν. Δώσαμε το Καστελόριζο στους Ιταλούς και οι Ιταλοί το έδωσαν στην Ελλάδα. Έτσι, δώσαμε αυτά τα κοντινά στις τουρκικές ακτές νησιά μας», τόνισε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο αιφνιδιασμός της απέναντι πλευράς, έδωσε ακόμη μεγαλύτερο συμβολισμό στην επίσκεψη αυτή, η οποία αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την μαχητικότητα της Προέδρου και την ανάγκη της να πλαισιώσει την θητεία της με ουσιαστικές δράσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μας έχει συνηθίσει ένας θεσμός που δυστυχώς, έχει ταυτιστεί με την πολιτική αδράνεια τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της επίσκεψής της η κ. Σακελλαροπούλου προέβη σε σημαντικές εκδηλώσεις, όπως η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της κυράς της Ρω, και η επίσκεψη των πλοίων του πολεμικού ναυτικού. Σε τελετή που διοργανώθηκε στο πνευματικό κέντρο του νησιού ο δήμαρχος Καστελόριζου Γεώργιος Σαμψάκος, επισήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή η παρουσία της προέδρου στο νησί, γι’ αυτό και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξη της σε επίτιμη δημότη. «Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας και είναι ο τόπος που συγκεντρώνει την έννοια του πατριωτισμού, ένας τόπος που κράτησε την ελληνικότητα του επί αιώνες με ακατάβλητο πείσμα κι επιμονή», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότη. Οι δηλώσεις αυτές προσέφεραν ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι εκτίμησαν ιδιαίτερα το ουσιαστικό ενδιαφέρον της προέδρου για το νησί τους. Η απλότητα της συμπλήρωνε αρμονικά την ηγετική της παρουσία που εντυπωσίασε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Πηγή εικόνας: reader.gr

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μία γυναίκα χαμηλών τόνων και λιγομίλητη αποδεικνύει έμπρακτα ότι το ήθος και η λαμπρή της σταδιοδρομία δεν χρειάζονται άσκοπα φαφλατήματα και υπερβολές για να λάμψουν. Μέσα από ουσιώδεις και στοχευμένες πράξεις σε όλη την μέχρι τώρα της πορεία, δίνει ελπίδα όχι μόνο για το θεσμό πού τυχαίνει να υπηρετεί, αλλά κυρίως για την ύπαρξη πολιτικών, οι οποίοι δεν τους χαρίστηκε η παραδοσιακή ευνοιοκρατία, τα προνόμια του πατριαρχισμόυ ή η οικογενειοκρατική παράδοση της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αντίθετα, με ψύχραιμη αντιμετώπιση και πρόταξη των πνευματικών αξιώσεων της καταφέρνει να οδηγεί την ελληνική πολιτική σκηνή στο λαμπρό δρόμο της εξιλέωσης από προηγούμενες τυχόν αδιάφορες επιλογές. Αποδεικνύεται πραγματικά, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου, πώς η δημοκρατία είναι γένους θηλυκού…


Βάσια Ζέρβα

Γεννήθηκε το 2000 στη Καλαμάτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοιτεί στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της ασχολείται με την μουσική και συγκεκριμένα με το πιάνο και την φωνητική που είναι το πάθος της. Από μικρή είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για την έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Λατρεύει τα ταξίδια και έχει συμμετάσχει σε προσομοίωση MUN στη Ρώμη.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βάσια Ζέρβα
Βάσια Ζέρβα
Γεννήθηκε το 2000 στη Καλαμάτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοιτεί στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της ασχολείται με την μουσική και συγκεκριμένα με το πιάνο και την φωνητική που είναι το πάθος της. Από μικρή είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για την έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Λατρεύει τα ταξίδια και έχει συμμετάσχει σε προσομοίωση MUN στη Ρώμη.